Trots förödelsen - det finns mirakel

Publicerad
Uppdaterad
Dödssiffran i Japan fortsätter att stiga.
Minusgrader och snö försvårar räddningsarbetet.
Men mitt i katastrofen finns små glimtar av glädje. Som nyfödda bebisen Ray.
- Han ger mig hopp, säger läkaren och nyblivna pappan Takeshi Kano.
"Ge inte upp." I ett historiskt tal till nationen uppmanade japanske kejsaren Akihito i går folket att inte tappa hoppet i den värsta kris som drabbat landet sedan andra världskriget.
- Jag vill också att alla medborgare i Japan minns alla som har påverkats av förödelsen - inte bara i dag utan för en lång tid framöver - och hjälper till med läkningen, sa Akihito i talet.

Patienterna var hjälplösa

Samtidigt ökar katastrofen i omfattning för varje minut. På sjukhuset i Minamisanriku stod patienterna och personalen hjälplösa när vattenmassorna vräkte in på sjukhuset i fredags. Tsunamivågen nådde upp till den fjärde av byggnadens fem våningar. Runt en tredjedel av de 140 personer som fanns i byggnaden saknas fortfarande.
Men läkaren Takeshi Kano vägrade överge sina patienter trots att hans hustru skulle förlösas i en annan stad. Paret återförenades tre dagar efter födseln.

"Det lindrar lidandet"

Efteråt berättade den nyblivna pappan för japanska tv-kanalen NHK hur sonen gett honom hopp och att de därför döpt babyn till Ray - som betyder stråle på engelska.
- Det hjälper till att lindra lidandet. Folket måste gå framåt oavsett vad som händer, säger Takeshi Kano.
Toshito Aisawa, 9, förlorade hela sin familj - sin mamma, pappa, mormor och kusiner. Pojken var den enda som lyckades ta sig ut ur bilen när jättevågen kom.
Han slog sönder en av rutorna och lyckades ta sig ut, men på några sekunder var resten av familjen borta.
Nu går Toshito runt och letar och håller upp ett plakat med deras namn. Det tänker han fortsätta göra varje dag, skriver Daily Express.
- När vägen blir framkomlig ska jag kolla i vårt hem, säger han.
Mitt i katastrofen kommer också andra ljusglimtar. Som modern som fick återförenas med sina ett år gamla tvillingar fem dagar efter jordbävningen. Eller föräldrarna som fick ett samtal från sonen de trodde hade dött i Ofunato, en av de kuststäder som har drabbats värst.
- Oroa dig inte mamma, jag mår bra, var läraren Robert Baileys känslosamma första ord till familjen.

Hade levt i ovisshet

I fyra dagar hade de levt i ovisshet efter att ha fått ett sista sms om att han skulle försöka fly undan vågen, efter att först ha fört sina elever i säkerhet.
Men sorgen ligger fortfarande som en tjock hinna över landet. När Yoshie Muarakami hittade sin döda mor begravd i rasmassorna tog hon moderns hand samtidigt som hennes ansikte förvreds av sorg.
Yoshies 23-åriga dotter saknas fortfarande.

Kämpar för att rädda liv

Hittills har 4000 personer hittats döda. Runt 8000 saknas fortfarande. Räddningsarbetare letar febrilt efter överlevande, men nyfallen snö har försvårat läget ytterligare.
Chanserna för att fler personer ska hittas vid liv krymper för varje dag, men lappar som är uppsatta runt om i de drabbade städerna vittnar om hoppet hos de anhöriga. De fler än 500000 hemlösa har sökt sig till tillfälliga läger, samtidigt som temperaturen har sjunkit till minusgrader.
När Kenichi Suzuki återvände hem och tittade ut över förödelsen blev han mållös.
- Jag kan inte komma på något att säga. Jag kan inte ta in det, sa han till tv-kanalen NHK samtidigt som han brast ut i tårar.
Tomas Kvarnkullen
Tomas Kvarnkullen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag