Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tros ha lurat f-kassan på nästan 30 miljoner

Sourin Boghous fick inte den assistans han hade rätt till, enligt åtalet. Karl Ny är god man åt Sourin: – Det är för jäkligt, säger han till Expressen.se.
Foto: Malin Lööf

En jättehärva av assistansfusk har avslöjats i Södertälje.

Sjuka och handikappade har vanvårdats - försäkringskassan misstänks ha lurats på närmare 30 miljoner.

De två företagarna Daniel Åhlander, 43, och Affan Assali, 42, är - tillsammans med 33 misstänkta medbrottslingar - åtalade i härvan.

– Det är för jäkligt att han inte fått den vård och omsorg han behöver, säger Karl Ny, god man åt ett av offren, Sourin Boghous, 55.

I reklammaterialet presenterade sig de två företagarna som vd och personalchef för företaget Elma som erbjöd personlig assistans till sjuka personer.

Vd:n Daniel Åhlander skrev i reklamen att hans motto är "Ditt liv - dina beslut" och personalchefen Affan Assali uttryckte att hans motto var "Mår personalen bra så mår brukarna bra".

Men efter en omfattande hemlig planering och ett tillslag med ett 80-tal poliser i slutet av förra året har åklagaren väckt åtal för så kallade assistansbedrägerier där polisen sett kopplingar till den ökända Södertäljemaffian.

De två misstänkta huvudmännen sitter alltsedan dess häktade inför rättegången som inleds om en vecka och kommer att uppta tre rättssalar för att ge plats åt alla åtalade.

Skickade falska tidsrapporter

Tillsammans med de Åhlander och Assali har alltså ett 30-tal misstänkta medbrottslingar åtalats. Tre andra misstänkta personer har dessutom flytt landet och enligt Länstidningen har en chef på Södertälje sjukhus stängts av då hon misstänks för inblandning.

Pengarna fick företagarna, enligt åtalet, genom att skicka in falska tidrapporter till försäkringskassan där det uppgavs att anställda i företaget utfört assistansjobb hemma hos kunder. Flera anställda fick sedan lön för att ha jobbat som personliga assistenter utan att ha gjort det. I flera fall gick pengarna sedan tillbaka till huvudmännen medan de falska assistenterna i stället fick vita inkomster på papperet.

Både Åhlander och Assali nekar till brott. Expressen.se har sökt deras advokater.

"Inte kunnat värja sig"

Enligt åklagaren ledde bedrägeriet till att flera personer som var berättigade till assistans aldrig fick det.

– Anledningen till att det här har kunnat pågå så länge är att brukarna har varit svårt sjuka eller funktionshindrade att de har behövt en god man. Och i flera fall har även den gode mannen och anhöriga varit med på brottsupplägget. De har gjort att de här personerna inte kunna värja sig och inte kunnat berätta att allt inte gått rätt till, säger kammaråklagare Karin Sigstedt.

För att samla bevis har polisen bland annat genom att spana på brukarnas lägenheter med fasta kameror - så kallad hemlig kameraövervakning - kunnat konstatera att det inte kom någon assistent.

Daniel Åhlander.
– Det har lett till att brukarna inte kommit ut på dagarna som de ska. Som vi kan se har vissa brukare inte kommit ut på månader. Men det är det vi kan bevisa för att vi har haft spaning, hur det har sett ut innan vet jag inte, säger Karin Sigstedt.

"Gick inte att bo"

När polisen kom hem till en av brukarna, Sourin Boghous, som lider av Huntingtons sjukdom och behöver hjälp dygnet runt för att klara sig, var han inlåst i ett rum - medan assistenten låg och sov.

– Det är för jäkligt att han inte fått den vård och omsorg han behöver, säger hans nye gode man Karl Ny.

I samband med att bedrägerihärvan avslöjades gjorde polisen en husrannsakan i Sourins bostad för att se hur den påstådda vården fungerade.

– Kommunen beslutade att stänga allt omedelbart och skicka honom till ett korttidsboende, det gick inte att bo i lägenheten, säger Karl Ny.

Karl Ny tog över som god man åt Sourin Boghous strax efter att vanvården upptäckts, och lägger nu stor vikt vid att allt fungerar som det ska.

– Eftersom Sourin och andra personer i samma situation som han inte själva har möjlighet att säga hur de vill ha det fyller vi som gode män en viktig roll, säger Karl Ny.

Kopplingar till Södertäljenätverket

Affan Assali.
Åtalet har främst koncentrerat sig på tre brukare, där Sourin är en av dem, som åklagaren menar har blivit lämnade ensamma och inlåsta, fått fel medicin och blivit passiviserade samt fått använda sig av smutsiga hjälpmedel på grund av företagarnas fusk.

Polisutredningen pågick i ungefär ett halvår innan man gjorde ett tillslag mot företagarna i november förra året.

Utredningen har letts av Aktionsgrupp Stockholm inom länskriminalpolisen. Chefen för avdelningen, Johan Thornberg, säger att företaget har en koppling till Södertäljenätverket.

– Det finns en del kopplingar. Vi har god kännedom om vilka som ingår i nätverket och inte och vilka i Södertälje som det är värt att lägga fokus på. Det som kan vara av vikt är att om man ser på den speciella insatsen i Södertälje så är det här fallet och den stora Södertäljerättegången två av de cirka 30 ärenden som vi arbetar med.

Anledningen till att myndigheterna fick upp ögonen för företaget är att Stockholms dåvarande länspolismästare Carin Götblad 2011 gav länskriminalen i uppdrag att titta närmare på bedrägerier i assistansbranschen.

Enligt åtalet försvårades utredningen av att det tidigt stod klart att det fanns misstänkta som arbetade inom försäkringskassan, Södertälje kommun, socialtjänsten och vården.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.