Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Orkanen Dorian på väg mot USA

Invånare förberedde sig inför stormen.
Orkanen närmar sig Puerto Rico.Foto: THAIS LLORCA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Stormen Dorian. Foto: USA TODAY NETWORK / NOAA, NASHVILLE TENNESSEAN VIA I SIPA USA
USA:s president Donald Trump menar att beredskapsläget är gott inför stormen Dorian. Foto: MORITZ THIBAUD/ABACA / STELLA PICTURES/MORITZ THIBAUD/ABACA
Satellitbild. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Den tropiska stormen ”Dorian” har uppgraderats till orkan efter att ha dragit fram genom Jungfruöarna.

Samtidigt utlyser Florida undantagstillstånd, rapporterar nyhetsbyrån AFP. 

Boende i Puerto Rico, som förberett sig på att orkanen skulle gå rakt över dem, kunde andas ut, då Dorian ändrade kurs i sista stund.

Orkanen Dorian är på väg mot USA efter att ha dragit fram genom brittiska och amerikanska Jungfruöarna.

Florida har utlyst undantagstillstånd inför den annalkande stormen, och delstatens guvernör Ron DeSantis uppmanar alla boende på östkusten att bunkra upp med mat och vatten för en veckas tid.

”Alla Floridabor på östkusten bör ha sju dagars förnödenheter, förbereda sina hem och noga följa orkanens bana,” skriver han på Twitter.

https://twitter.com/GovRonDeSantis/status/1166741633204965381

I flera dagar hade miljoner människor på ön Puerto Rico förberett sig inför stormen, men undvek det värsta när Dorian i sista minuten ändrade kurs.

Vindhastigheten i orkanen var tidigare 110 kilometer i timmen. 

Den enorma förödelsen efter orkanen Maria 2017

Invånarna på Puerto Rico har ännu den enorma förödelsen efter orkanen ”Maria” i färskt minne, och många hade hamstrat mat och bensin i dagar inför Dorian.

President Donald Trump, som möttes av kraftig kritik för sitt sätt att krishantera orkanen Maria, utfärdade nödläge för ögruppen och menar att USA nu är väl rustade att tackla stormen. 

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter:

– Vi följer noga den tropiska stormen Dorian när den är på väg mot, som vanligt, Puerto Rico. Fema (USA:s motsvarighet till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och alla andra är redo, och vi kommer göra ett bra jobb. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1166685686105329664

Borgmästaren för huvudstaden San Juan, Carmen Yulín Cruz, och Donald Trump har tidigare legat i luven på varandra och borgmästaren twittrar nu att Trump behöver ”lugna ned sig försvinna ur vägen och göra plats åt de som verkligen gör markjobbet”. 

Han twittrar också att han hoppas att kanske ” kan förstå att den här gången HANDLAR DET INTE OM HONOM; DET HÄR HANDLAR INTE OM POLITIK; DET HÄR HANDLAR OM ATT RÄDDA LIV”. 

https://twitter.com/CarmenYulinCruz/status/1166708796246413312

Donald Trump följde sedan upp med fler tweets där han beskrev Puerto Rico som ”en av de mest korrupta platserna på jorden” och att han är ”det bästa som någonsin hänt Puerto Rico”. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1166723477879087104https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1166723478776684544
Kommer nå Florida fram mot helgen.