Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tropisk cyklon väntas slå till mot semesterparadis

Mauritius är ett populärt turistmål (ARKIVBILD).
Foto: ELISABET AXÅS
Anette Westerlind, 44, är på semester på Mauritius.
Foto: Privat
Anette Westerlind väntar på att Berguitta ska slå till.
Foto: Privat

Den tropiska cyklonen Berguitta närmar sig Mauritius och ön Réunion i Indiska Oceanien. 

Cyklonen tros få stor påverkan på öarna, skriver News 24. 

Anette Westerlind, 44, är på semester på Mauritius och väntar på att Berguitta ska slå till. 

– Det börjar bli lite oroligt. Det blåser på rätt bra nu, saker och grenar har börjat flyga. 

För nuvarande befinner sig cyklonen över öppet vatten, men rör sig sakta mot Mauritius och ön Réunion. Under måndagen uppmättes vindar på 38 m/s och vågor högre än sju meter observerades, skriver sydafrikanska sajten News 24.  

Enligt sajten kommer cyklonen att intensifieras än mer över Indiska Oceanen till vindar med en styrka av 51 meter per sekund, för att sedan ha försvagats något när den drar in över semesterparadisen. News 24 skriver att vindarna kommer vara så pass starka att de kommer orsaka "rejäl skada". 

Anette Westerlind, 44, är på semester i Grand Baie och väntar just nu på att cyklonen ska slå till. Hon berättar att man på ön började förbereda sig redan i går. 

– Båtar har dragits upp och snörats fast, det har satts upp jalusier kring balkongerna och folk har bunkrat med vatten. 

"De säger bara åt oss att be" 

Efter klockan fyra i natt lokal tid är Anette Westerlind tillsagd att inte lämna rummet. Värst får de höra att det kommer bli i morgon eftermiddag. 

– Det börjar kännas lite oroligt nu, det har börjat blåsa på rätt bra, saker har börjat flyga och grenarna flyger i väg. 

Anette Westerlind och hennes man har varit i butiken och bunkrat upp med vatten, mat och ljus. 

– Vi får inte så mycket information här, utan får följa brittiska BBC. På hotellet säger de bara åt oss att be. 

Storbritanniens vädertjänst Met Office twittrar att Berguitta ser ut att bli den starkaste cyklonen i närheten av Mauritius och Reunion sedan cyklonen Dina 2002 – en cyklon som orsakade förödelse. 

https://twitter.com/metofficestorms/status/952922609712328704

Också Katarina Krischel befinner sig på Mauritius på semester med sin man och goda vänner. De får inte heller lämna rummet och är ombedda att ringa en shuffle när de behöver ta sig till frukosten i morgon bitti. 

– Vi har tagit in altanmöblerna på rummet och hotellpersonalen har tagit bort solstolar och bundit fast alla solstolar. 

Katarina Krischel befinner sig på Mauritius på semester.
Foto: Privat

Katarina Krischel berättar att de får bra information av hotellet och får följa cyklonens framfart på storbildsskärm. Än så länge känner de sig inte speciellt oroliga, säger hon, men de har ändå förberett sig. 

– Vi har packat vår lilla väska ifall vi måste ge oss av. 

Försenat flyg från ön 

Hasse Jakobsson skulle ha flugit hem från sin semester på Mauritius i går, men får nu inte lämna ön förrän på torsdag. Planet blev fördröjt i Stockholm på grund av tekniska problem. Nu kan det inte landa på Mauritius på grund av cyklonvarningen. Hasse Jakobsson är missnöjd med resebolaget Tui:s hantering av resenärerna. 

– De visste ju redan om den tropiska stormen sedan lång tid tillbaka, det är inget som bara dyker upp. De borde ha försökt få ner och hem oss med ett fräscht plan, inte vänta tills flygplatsen stängt. 

Enligt André Lundgren på Tui:s pressjour vidtog man den åtgärd som bedömdes som snabbast. 

– Vi gjorde de åtgärder och använde de flygplan som fanns tillgängliga. Det är inte bara att plocka in ett nytt flygplan, utan det får konsekvenser. Det här var helt enkelt den snabbaste lösningen, att åtgärda planet som fick problem på Arlanda. 

Tui har strax över 1 100 nordiska kunder på Mauritius, men det är en flygning som är drabbad av cyklonvarningen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.