Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyamko Sabunis känga till de andra två L-kandidaterna

Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson kandiderar alla till att bli partiledare i Liberalerna.Foto: SVT/Skärmdump
”Många säger att jag är hård”, har Nyamko Sabuni tidigare sagt.Foto: SVT/Skärmdump
Johan Pehrson tillkännagav sin kandidatur på Expressens debattsida på tisdagen.Foto: SVT/Skärmdump
Erik Ullenhag tror att det är nyttigt att han stått utanför politiken några år.Foto: SVT/Skärmdump

Tre kandidater har stigit fram i kampen om partiledarjobbet i krisande Liberalerna – men endast en av dem kan gå vinnande ur striden. 

Under kvällen möttes Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag och Johan Pehrson i Aktuellt. 

Sabuni levererade direkt en känga till de andra kandidaterna i SVT:s sändning:

– Jag skulle inte stå här om jag litade på att de kunde leda partiet till framgångar. 

Under onsdagen håller Liberalernas valberedning presentationen av de officiella kandidaterna till partiledarjobbet. 

Redan under tisdagskvällen medverkade dock de tre kända kandidaterna i Aktuellt. 

De tre kandidaterna möts i Aktuellt. Foto: SVT

Nyamko Sabuni menade att hon är den bäst lämpade kandidaten. En garant för att partiet inte åker ur riksdagen vid nästa val. Hon fick frågan om inte de andra två, Johan Pehrson och Erik Ullenhag, är lika lämpade att leda partiet. 

– Jag skulle inte stå här om jag trodde att de skulle kunna leda partiet till framgångar. Jag står här eftersom jag tror att jag kan leda partiet till framgångar, sa hon. 

Efter sändningen utvecklar Nyamko Sabuni resonemanget om att hon är bäst lämpad att leda krispartiet. 

Nyamko Sabuni: ”Jag har örat mot marken” 

– Jag litar på de andra som väldigt duktiga politiker som jag gärna jobbar med igen, men när det gäller ledarskapet för partiet och politiken i vårt land så ser jag mig själv som garanten för den som kan se bortom horisonten, har örat mot marken, kan se problem och lösningar i samhället. Jag ser och lyfter fram saker som inte andra ser. Både när de gäller radikalisering i våra förorter och inte minst hedersförtryck som många lever med i dag. 

Efter Aktuellt-sändningen frågade Expressen Johan Pehrson hur han såg på att Nyamko Sabuni sågat honom och Erik Ullenhag som partiledarmaterial 

– Hon tyckte att hon hade en bra förmåga att själv locka nya väljare, det var det hon sa.

Litar du på de andra?

– Definitivt. Men jag tror jag har en en väldigt bra förmåga att formulera det budskap och samla ihop det stöd som krävs för att återvinna medborgarnas förtroende för Liberalerna.

Den stora utmaningen: Socialt utanförskap

De andra kandidaterna uttryckte sig under Aktuellt-sändningen försiktigare om sina konkurrenter och Erik Ullenhag idkade både kritik mot sig själv och rivalerna. Han menar att partiets problem började redan innan riksdagsvalet förra året.

– Jag tror tyvärr att problemen går längre tillbaka än så. Jag är delansvarig, Nyamko är delansvarig och Johan Pehrson är delansvarig i att vi under ganska lång tid jagat snabba opinionsframgångar. Jag tror att i en tid av Trumps twittrande och väldigt högt tonläge i debatten tror jag det behövs en röst som har lite eftertänksamhet och inte bara presenterar saker svart eller vitt, sa Ullenhag. 

– Jag tror det är nyttigt, som jag har gjort, att stå utanför politiken och fundera på vad jag ser för samhällsutmaningar i dag, sa Erik Ullenhag och nämnde det sociala utanförskapet som en av de stora utmaningarna.  

Nyamko Sabuni har också varit borta från politiken ett antal år och menade att partiet blivit för inåtvänt. 

– Det har varit snabba utspel. Jag har upplevt ett väldigt ängsligt ledarskap där vi har bytt fot ganska ofta. Vi har varit väldigt inåtblickande och pratat om det som partiet självt är intresserat av snarare än att svara på frågor som medborgarna ställer, säger Nyamko Sabuni och nämner precis som Erik Ullenhag utanförskap, miljö och klimat och skolpolitiken som de stora utmaningarna, sa hon i Aktuellt. 

– Vi kommenterar hela tiden andra partiers politik och vill hålla andra partier borta. Jag tror att det verkligen är dags att vi börjar leverera svar på de här frågorna och jag tror att jag, om jag får chansen att göra det, har jag visat att jag kunnat formulera idéer väldigt tidigt som jag fick mycket kritik för, men som sedan har visat sig vara rätt. Jag vill göra det igen, sa Nyamko Sabuni.  

Johan Pehrson om vilken politik han vill föra: 

– Jag tror det handlar om att vi ska sätta oss i det politiska centrumet vad gäller ekonomisk politik, det är avgörande. Välstånd måste skapas innan det överhuvudtaget kan fördelas. Det kräver mängder av åtgärder. Jag tycker vi måste bli bättre på det och bli skarpare på att formulera oss och det är en utmaning eftersom vi har ett budgetsamarbete med regeringen, som kan ha många förtjänster i sig där vi får igenom mycket politik. Men sedan tror jag att den största orättvisan vi har i Sverige i dag är fördelningen av och tillgången till trygghet. Det är en stor klasskillnad där människor som lever, inte sällan i utanförskap, har bedrövliga livsbetingelser vad gäller tillgång till rättsväsende och trygghet, sa Johan Pehrson i Aktuellt.  

Efter Aktuellt-sändningen frågade Expressen Johan Pehrson om hur han som partiledare skulle förhålla sig till Sverigedemokraterna. 

– Jag tror att de har väldigt lite att bidra med för ett långsiktigt hållbart arbete med ett öppet, tolerant och växande Sverige. Man ska sätta en tydlig gräns höger och tydlig gräns vänster och jobba framåt, säger han. 

Samtidigt levererar han ett hot till regeringen om de inte respekterar 73-punktsöverenskommelsen. 

– Det avtal som vi är inne i ska hållas. Det är 73 punkter med starkt liberalt innehåll. Vi ska se till att det levereras på punkt och pricka och om det inte sker så upphör det samarbetet på tio sekunder. Därefter ska vi 2022 se till att vi har en diskussion och utvärdering och ska ge medborgarna ett besked hur Liberalerna ser på maktsituationen inför det valet. 

Striden om att få ta över krispartiet

Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag och Johan Pehrson vill alla bli ledare för det krisande partiet som med nöd och näppe räddade sig kvar i EU-parlamentet efter söndagens val. 

Nyamko Sabuni beskrivs som en ”kravliberal”. 

– Många säger att jag är hård. Men jag är inte hård. Inte mot invandrare och inte mot någon annan. Det jag talar om är att det är viktigt att skapa rätt förutsättningar för att nyanlända ska få samma möjligheter som jag fick då min familj kom till Sverige, sa Sabuni då hon offentliggjorde sin kandidatur den 11 april. 

Ullenhag: ”Handlar om att skapa en tro på framtiden”

Under måndagskvällen offentliggjorde Erik Ullenhag sin kandidatur på DN Debatt. Han beskrivs som en klassisk socialliberal.

– Jag har en lång bakgrund i det parti som kallas Liberalerna. När det gäller grundläggande liberala värden kommer jag sällan överraska, sa Erik Ullenhag under en presskonferens på tisdagsförmiddagen och fortsatte: 

– Det ledarskap jag vill stå för handlar om att skapa en tro på framtiden och skapa inkluderande. 

En annan L-topp som spåtts kandidera till posten var partiets gruppledare i riksdagen, Christer Nylander, men han har i stället bestämt sig för att backa Ullenhag. 

Johan Pehrson: ”Partiet står inför ett vägval”

Under tisdagen bekräftade också Johan Pehrson att han kandiderar, i en artikel på Expressens debattsida

”Partiet står nu inför både ett vägval och ett ledarval. Nästa partiledare måste klara av att samla partiet kring ett budskap om vad vi är för i sak snarare än emot. Det kräver tydlighet, uthållighet och trovärdighet”, skrev Johan Pehrson. 

Efter den segdragna regeringsbildningen och 73-punktöverenskommelsen med den rödgröna Löfvenregeringen berättade Jan Björklund i början av februari att han bestämt sig för att avgå. 

– Efter tolv år som partiledare är det dags att lämna stafettpinnen vidare, sa han

Tre personer har gått ut sagt sig vara beredda att ta emot stafettpinnen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.