Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trion som misstänks ha mördat 29-åringen

Dagens tre största inrikesnyheter.
Den 27 juli sågs den 29-årige Kirunabon senast. Det fanns inget som tydde på att han försvunnit frivilligt och polisen öppnade förundersökning om människorov. Foto: Google maps
Den 27 juli sågs den 29-årige Kirunabon senast. Det fanns inget som tydde på att han försvunnit frivilligt och polisen öppnade förundersökning om människorov. Foto: Google maps

Här är trion som misstänks ha mördat och gömt 29-åringen i Kiruna. 

Två av de häktade är dömda för våldsbrott sedan tidigare – medan det är omkring 15 år sedan som den tredje hade med polisen att göra. 

En av de tre männen som har häktats för mordet på 29-åringen ska på en fest för flera år sedan ha berättat om den bästa platsen att dumpa en kropp: ”myrarna i Parakka”, enligt uppgift till Aftonbladet

Den 27 juli sågs den 29-årige Kirunabon senast. Det fanns inget som tydde på att han försvunnit frivilligt och polisen öppnade förundersökning om människorov. 

Tre män, 38, 37 och 28 år gamla, ringades in och häktades som misstänkta för brottet vid tingsrätten i Gällivare någon vecka senare. 

Samtliga av männen var bekanta med den mördade 29-åringen. Två av männens lägenheter är fortfarande avspärrade och polisens tekniker ska ha säkrat blodspår i en av bostäderna. 

Tre män, 38, 37 och 28 år gamla, ringades in och häktades som misstänkta för brottet vid tingsrätten i Gällivare någon vecka senare. Foto: Sveriges domstolar / Sveriges domstolar

Två av männen erkänner att de hanterat den döda kroppen

Brottsmisstankarna ändrades till mord och brott mot griftefriden när 29-åringens kropp under onsdagskvällen påträffades i ett otillgängligt myrområde i Parakka, cirka 10 mil utanför Kiruna. 

– Det stämmer, man kan säga kvällen, natten mellan onsdag och torsdag, säger Per-Anders Heikkilä, gruppchef för grova brott i Norrbotten till Norrbottens Media. 

Under fredagen häktades de tre männen om på de nya misstankarna. 

– Ingen av männen har erkänt mord men två av dem har erkänt brott mot griftefriden, säger åklagare Anna Bergström till SVT Norrbotten

Bybon: ”Det är bara polisbilar och helikoptrar”

Bybor i Parakka har märkt av en febril aktivitet i området innan upptäckten. 

– Det är bara polisbilar och helikoptrar, det är det enda jag sett, säger Svante Pekkari, som bor i Parakka, till SVT Norrbotten

Enligt Aftonbladet var det ett tips från en privatperson som ledde polisen till fyndet. Personen ska ha befunnits sig på samma fest som en av de mordmisstänkta männen för flera år sedan. 

Mannen ska då ha berättat om vilken plats han skulle välja för att göra sig av med en kropp: ”myrarna i Parakka”. 

Åklagare Anna Bergström vill inte kommentera uppgiften. 

Den brokiga trion som misstänks för mordet

De tre männen som misstänks ha mördat och fört bort 29-åringen häktades redan under 5 och 6 augusti som misstänkta för människorov: 

38-åringen

38-åringen är tidigare dömd för våldsbrott. För några år sedan fick han en månads fängelse för att ha slagit en kvinna och så sent som i år dömdes han till skyddstillsyn och samhällstjänst för att ha misshandlat en främling utanför en krog i Kiruna.

”i dagsläget vill varken jag eller min klient lämna några kommentarer”, skriver mannens advokat, Marcus Ström, till SVT Norrbotten. 

28-åringen

28-åringen är den av de misstänkta som oftast haft att göra med polisen. Han har upprepade gånger straffats för narkotikabrott, oftast för att ha rökt cannabis. Som tonåring sökte han tillsammans med flera jämnåriga upp en annan man och misshandlade honom. 28-åringen dömdes för misshandel och övergrepp i rättssak – eftersom han försökte skrämma offret att inte polisanmäla – till skyddstillsyn och samhällstjänst. 

– Min klient förnekar den nya brottsrubriceringen och bestrider att han är på sannolika skäl misstänks för gärningen, säger dennes advokat Lars Grönberg till Norrbottens Media. 

37-åringen 

37-åringen är den som är minst kriminellt belastad av de misstänkta. I början av 2000-talet var han föremål för polisens uppmärksamhet men sedan dess förekommer han inte i några kända brottmål. 

– Han förnekar brott och han har inte befattat sig med kroppen, säger Håkan Lundström, advokat till 37-åringen, till Norrbottens Media.