Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trio döms för påskupplopp – hårdaste straffen hittills

Trio döms för påskupplopp – hårdaste straffen hittills.
Ibrahim Yosef, 31, döms till sju och ett halvt års fängelse.
Foto: POLISEN
31-årige Pasha Karim döms till fyra år och sex månaders fängelse.
Foto: POLISEN
Movsar Akaev, 36, döms till sex års fängelse.
Foto: POLISEN
Den nu dömda trion, enligt polisens förundersökning.
Foto: POLISEN

Ibrahim Yosef, 31, Movsar Akaev, 36, och Pasha Karim, 31, döms till kännbara fängelsestraff efter påskupploppet i Örebro.

Yosef straffas hårdast med sju och ett halvt års fängelse 

Tingsrätten kallar upploppet ”livsfarligt och vidrigt” – och ser inga förmildrande omständigheter.

Trion döms nu till de hårdaste straffen som hittills utdelats efter upploppen i april i år som skedde i samband med högerextreme Rasmus Paludans planerade koranbränningar.

Just den här dagen, påskdagen, skulle Paludan hålla en sammankonst i Sveaparken i centrala Örebro. Men han dök aldrig upp. Däremot utbröt kaos när stora mobbar gick till attack mot polisen. Stenar haglade, polisfordon sattes i brand och en polisbuss kapades. Flera poliser skadades. Polisen ställde senare in den tilltänkta sammankomsten och tvingades gå till reträtt.

De tre männen som nu döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet syns på flera mobilfilmer som fångade händelserna och har också pekats ut av en rad poliser som var på plats och försökte stävja det våldsamma upploppet.

Rätten ”Angrepp på demokratin”

Tingsrätten kallar brotten för ett ”angrepp på polisen, demokratin och rättssamhället” och skriver i domen att ”gärningen varit av särskilt farlig art, då den pågått under lång tid, varit väl organiserad och innehållit en synnerligen omfattande våldsanvändning riktad mot polisverksamheten.”

Tingsrätten skriver vidare att det är utrett att alla tre har deltagit i stenkastning mot polisen, om än i olika omfattning. Det har inte gått att utreda vem som kastat vilka stenar mot berörda poliser, varför de döms för att ha gjort sig skyldiga till brottet tillsammans och i samförstånd.

Rätten skriver: ”Agerandet från Ibrahim Yosef, Movsar Akaev, Pasha Karim och folkmassan har varit livsfarligt och vidrigt. Tingsrätten har inte funnit några förmildrande omständigheter.”

Ibrahim Yosef, 31, döms till sju och ett halvt års fängelse. Bild från polisens gripande.
Foto: POLISEN
Ibrahim Yosef, 31, döms till sju och ett halvt års fängelse.
Foto: POLISEN

31-årige Ibrahim Yosef från Karlskoga döms till det hårdaste straffet: sju och ett halvt års fängelse. Han anses enligt rätten ha varit ”sällsynt aktiv i utövandet av våld mot polisen”, vilket också höjer straffvärdet. Filmer från platsen visar hur mannen forcerat kravallstaket, kastat sten och kört en polisbil som sedan antändes. Han medger att han varit på platsen, men menar att han inte deltagit i våldsamheterna och förnekar brott.

Yosef dömdes så sent som i november i fjol till dagsböter för ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Enligt domen tog polisen honom med två knivar, två batonger, en yxa och en machete i en bil i Karlskoga. Han hävdade då att han ”samlar knivar”.

Mannens försvarsadvokat Andreas Simon skriver i en kommentar: 

Straffet förefaller väl överdrivet, framförallt i ljuset av vad det är som min klient faktiskt gjort på ett individuellt plan. Jag och klienten har gått igenom domen och vi avser att överklaga såväl i frågan om hur gärningen ska rubriceras, som frågan om straffets längd.

Försvarsadvokaten: ”Sträng påföljd”

Movsar Akaev under upploppet, enligt polisens förundersökning.
Foto: POLISEN
Movsar Akaev, 36, döms till sex års fängelse.
Foto: POLISEN

36-årige Movsar Akaev från Degerfors beskrivs av rätten ha varit ”mycket aktiv i det grova sabotaget mot blåljusverksamheten” och döms till sex års fängelse. Akaev är sedan tidigare dömd för grov brottslighet och till flera fängelsestraff. Han dömdes 2018 till två år och åtta månaders fängelse för bland annat människorov och övergrepp i rättssak. Enligt åklagaren tvingade han in två personer i en bil i syfte att driva in en skuld. Händelseförloppet pågick i minst sju timmar och offren misshandlades och hotades. Han är också dömd för försök till utpressning och hot mot tjänsteman.

Han var under prövotid för tidigare brottslighet i samband med upploppet.

– Det är en sträng påföljd sett till det som kommit fram bevismässigt. Jag menar att straffvärdet inte ligger på sex år. Han förnekar brott och har gjort gällande att han inte var där, säger försvarsadvokaten Thomas Martinsson.

Pasha Karim under upploppet, enligt polisens förundersökning.
Foto: POLISEN
Pasha Karim plockar upp sten upploppet, enligt polisens förundersökning.
Foto: POLISEN
31-årige Pasha Karim döms till fyra år och sex månaders fängelse.
Foto: POLISEN

31-årige Pasha Karim från Karlskoga har enligt rätten ”varit mindre aktiv” än de andra, varför hans straff landar på fyra år och sex månaders fängelse. Han begick, liksom 36-åringen, brottet under prövotid. Han har tidigare dömts till fleråriga fängelsestraff, bland annat för grovt vapenbrott och rån. Han medger att han varit på platsen, men menar att han inte deltagit i våldsamheterna och förnekar brott.

Karims försvarsadvokat Julia Holmberg kommenterar domen i ett sms:

Utfallet var givetvis inte vad försvaret hade hoppats på. Vi kommer nu noga utvärdera tingsrättens slutsatser i domen.

Trion sitter fortsatt häktad

Männen ska betala kränkningsersättning till sex utsatta poliser på vardera 10 000 kronor per målsägande. 

Trion sitter häktad och blir kvar i häktet fram tills dess att domen vinner laga kraft. Domen kan överklagas till hovrätten.

SE MER: Polisens egna filmer visar stenkastningen

Kroppskameror fångar upploppen i Skäggetorp den 17 april på film

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.