Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trillingmamma måste lämna länet för att föda

Foto: Henrik Hansson

Maria Holmbergs och Daniel Anderssons trillingar var planerade att förlösas med kejsarsnitt på Karolinska i Solna.

Men mindre än ett dygn innan födseln kom beskedet: på grund av platsbrist måste de åka till Falun.

– Det är mycket stress kring det här i alla fall och att förflytta sig till Falun känns inte speciellt bra, säger Daniel Andersson.

Trillingfödseln, parets första barn, har sedan länge varit planerad att ske i slutet av juli.

– Vi har varit där på studiebesök på neonatalen och IVA, pratat med narkosläkare och så, säger Daniel Andersson, 40.

Flera gånger i veckan har de gjort kontroller på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, och i måndags blev de inskrivna men fick höra att det var för tidigt. I stället uppmanades de komma tillbaka på torsdag. Förlossningen skulle ske på fredag morgon.

Men väl på sjukhuset på torsdag eftermiddag fick de andra besked.

– Det kändes snöpligt. Vi har gått på så mycket kontroller och man har vetat att det ska ske i slutet av juli, och när det väl är dags finns inga platser, säger Maria Holmberg, 37.

– Det känns konstigt att behöva åka i väg till Falun.

"Hoppas det går lika bra"

Daniel Andersson berättar hur de blev paffa men att det bara var att åka hem och packa. Vid 19-tiden på torsdagskvällen, tre timmar efter att de fått beskedet på Karolinska i Solna, var de på väg i bil till Dalarna.

– Det var närmsta sjukhuset som hade plats för att ta hand om oss. Det behövs lite extra läkare eftersom det är tre stycken och då var Falun närmast, säger Maria Holmberg.

– Man får väl hoppas att det ska gå lika bra där.

På Karolinska universitetssjukhuset i Solna beklagar man det som hänt och uppger att det är andra gången under sommaren som man tvingas hänvisa en familj som ska få trillingar utanför länet.

– Det här är en väldigt speciell situation och då vill vi verkligen kunna garantera neonatalplatser för de tre barnen, säger Gunnar Öhlén, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

– Det är mycket beklagligt eftersom föräldrarna har ställt in sig på att förlösas på Karolinska i Solna.

Han påpekar att Karolinska i Solna är ett populärt sjukhus att föda på, och att 15 procent av dem som önskar en förlossning där hänvisas till andra sjukhus. Men att paret som nu tvingas åka till Falun kommer att beredas plats när det finns lediga platser.

– Vi kommer att ta hem dem så fort som möjligt, när vi kan garantera tre neonatalplatser, säger Gunnar Öhlén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.