Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trendig julbelysning brandfara

Ljusslangar är en allt vanligare brandorsak i svenska julhem.
- Tyvärr tror jag faktiskt att de är ett rätt stort problem, säger Ulf Erlandsson, som är brandutredare vid Räddningsverket.

FAKTA

Julbränder
° 235 julbränder inträffade under jul- och nyårshelgerna 2005/06.
° Det ska jämföras med 202 bränder under samma period 2004/05.
° De vanligaste brandorsakerna är levande ljus (71,5 procent) och fyrverkerier (20 procent).
° 47 procent av bränderna inträffar i lägenheter och 18 procent i villor.
° Den vanligaste tiden för bränder är mellan tolv på dagen och sex på kvällen (41 procent).
° Ett tiotal bränder per år orsakas av ljusslangar.
Källa: Räddningsverket och Svenska Brandskyddsföreningen (TT)

Snart är det första advent och julpyntet hämtas ur källare, vindskontor och garage för att i stället pryda hemmet och imponera på barnen och grannarna. Bland alla tomtar och änglar kan det ligga något som på senare år oroat Räddningsverkets brandutredare - ljusslangen. En ljusslang är en lång plastslang med en rad smålampor i. Sådana orsakar ett tiotal bränder per år, enligt Ulf Erlandsson. - Jag tror att det finns skäl att varna allmänheten. Jag vill inte stoppa dem men jag har ögonen på problemet, säger han.

Inte till för barnrum

Problemet med ljusslangarna är att folk använder dem som mysbelysning i barnrummet. De flesta belysningsprodukter är inte till för barn, säger Ingvar Eriksson, handläggare på Elsäkerhetsverket. Eftersom lamporna i ljusslangen är inneslutna i plast blir de betydligt varmare än traditionella ljusslingor och kan därför orsaka brand vid övertäckning, förklarar han. En annan vanlig orsak till brand är att man glömmer att rulla ut slingan helt eller tänder den när den ligger i sin förpackning. Sådant brukar det varnas för på förpackningen men: - Bruksanvisningar kanske man läser en gång och sedan glömmer man bort dem, säger Ingvar Eriksson.

Följ anvisningarna

Lösningen på problemet är Ulf Erlandsson och Ingvar Eriksson ense om: - Gör man som det står på förpackningen är risken obetydlig, säger Ulf Erlandsson. - Köper man produkter som ser schysta ut och som är C-märkta ska det inte vara någon fara, säger Ingvar Eriksson. Han tycker dock att man ska göra sina inköp i seriösa butiker och inte på marknader. Levande ljus är betydligt mycket farligare och Räddningsverket råder därför alla vara försiktiga. Alla uppmanas också att byta batteri på brandvarnaren första advent, oavsett om det är dags eller ej. Men för den som vill vara riktigt säker gäller farmors kloka kom-ihåg-ord innan man går hemifrån - inget som rinner, inget som brinner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.