Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALLFoto: SVEN LINDWALL
 Foto: SVEN LINDWALL

Trenden är tydlig – SD går framåt

Publicerad

Regeringen har presenterat vårbudget och alliansen har splittrats i migrationsfrågan. Men den enda tydliga förändringen i opinionen är att SD går framåt. 

Det visar Expressen/Demoskops senaste mätning. 

April har varit en händelserik politisk månad. Regeringen har presenterat en vårbudget som innehöll en rad vallöften. Fredagens 14-punktsprogram för en stramare migrationspolitik från Socialdemokraterna kom visserligen efter att Demoskops majmätning avslutats, men redan tidigare hade partiet tydligt signalerat en hårdare linje och bland annat aviserat en åtstramning av arbetskraftsinvandringen. 

Någon effekt på väljarstödet kan dock inte skönjas. Socialdemokraterna går fram med blygsamma 0,4 procent. Så små förändringar är inget att fästa någon vikt vid, eftersom de ligger inom den statistiska felmarginalen. 

Centerpartiet har under april tydliggjort en spricka i alliansen genom att gå på regeringens linje när det gäller de 9000 ensamkommande som nu får en ny chans att få stanna i Sverige. Men inte heller detta har påverkat väljarstödet. Centerpartiet backar från 9,5 till 9,1 procent. Även denna förändring ligger inom felmarginalen. 

”Frågan om invandring tillhör det absoluta toppskiktet” 

Det gör även den enda större uppgången i mätningen, SD:s ökning från 18,8 till 19,4 procent. Men tittar man på partiets utveckling under lite längre tid syns ändå en trend. Jimmie Åkessons parti stigit i de tre senaste mätningarna från 15,4 procent i februari till 19,4 i majmätningen. 

– Sedan februari har SD en tydligt ökande trend, och förändringen mellan februari och maj är signifikant, bekräftar Anders Lindholm, VD på Demoskop. 

Anders Lindholm kopplar uppgången till att invandringsfrågor hamnat högt upp på dagordningen.

– Frågan om invandringen tillhör det absoluta toppskiktet när väljarna rankar viktigaste fråga, och betydelsen har åter ökat.

Demoskops majmätning visar också att det är fortsatt jämnt mellan de politiska blocken och att KD ligger tydligt under 4-procentsstrecket. 

https://infogram.com/1pq9g97w375x1waqrkkxrz3qnvf07zr6wwy

 

Fakta/Undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna:  Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 24 april – 2 maj 2018.

Metod och urval: Telefonintervjuer utifrån befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer i en panel som rekryteras bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Att på eget initiativ anmäla sig till webbpanelen, s.k. självrekrytering, är inte möjligt.

Antal genomförda intervjuer: 1 624 intervjuer varav 1000 per telefon och 624 via webb.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek

Miljöpartiet backar 0,8 procent och ligger på 4,4 procent – strax över riksdagsspärren. 

– Det går lite upp och ner i de här mätningarna, förra månaden ökade vi, och det är en förändring inom felmarginalen. Men vi ska öka till valet.  Vi går till val på planetens viktigaste fråga - miljön och klimatet. Vi vill ha tåg i tid och bra mat utan antibiotika i djurhållningen. Vi vill ge människor mer makt över sin tid och rädda haven från plast och gifter, säger Amanda Lind, partisekreterare för Miljöpartiet. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag