Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trenden är tydlig – SD går framåt

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL

Regeringen har presenterat vårbudget och alliansen har splittrats i migrationsfrågan. Men den enda tydliga förändringen i opinionen är att SD går framåt. 

Det visar Expressen/Demoskops senaste mätning. 

April har varit en händelserik politisk månad. Regeringen har presenterat en vårbudget som innehöll en rad vallöften. Fredagens 14-punktsprogram för en stramare migrationspolitik från Socialdemokraterna kom visserligen efter att Demoskops majmätning avslutats, men redan tidigare hade partiet tydligt signalerat en hårdare linje och bland annat aviserat en åtstramning av arbetskraftsinvandringen. 

Någon effekt på väljarstödet kan dock inte skönjas. Socialdemokraterna går fram med blygsamma 0,4 procent. Så små förändringar är inget att fästa någon vikt vid, eftersom de ligger inom den statistiska felmarginalen. 

Centerpartiet har under april tydliggjort en spricka i alliansen genom att gå på regeringens linje när det gäller de 9000 ensamkommande som nu får en ny chans att få stanna i Sverige. Men inte heller detta har påverkat väljarstödet. Centerpartiet backar från 9,5 till 9,1 procent. Även denna förändring ligger inom felmarginalen. 

”Frågan om invandring tillhör det absoluta toppskiktet” 

Det gör även den enda större uppgången i mätningen, SD:s ökning från 18,8 till 19,4 procent. Men tittar man på partiets utveckling under lite längre tid syns ändå en trend. Jimmie Åkessons parti stigit i de tre senaste mätningarna från 15,4 procent i februari till 19,4 i majmätningen. 

– Sedan februari har SD en tydligt ökande trend, och förändringen mellan februari och maj är signifikant, bekräftar Anders Lindholm, VD på Demoskop. 

Anders Lindholm kopplar uppgången till att invandringsfrågor hamnat högt upp på dagordningen.

– Frågan om invandringen tillhör det absoluta toppskiktet när väljarna rankar viktigaste fråga, och betydelsen har åter ökat.

Demoskops majmätning visar också att det är fortsatt jämnt mellan de politiska blocken och att KD ligger tydligt under 4-procentsstrecket. 

https://infogram.com/1pq9g97w375x1waqrkkxrz3qnvf07zr6wwy

Fakta/Undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna:  Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 24 april – 2 maj 2018.

Metod och urval: Telefonintervjuer utifrån befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer i en panel som rekryteras bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Att på eget initiativ anmäla sig till webbpanelen, s.k. självrekrytering, är inte möjligt.

Antal genomförda intervjuer: 1 624 intervjuer varav 1000 per telefon och 624 via webb.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek

Miljöpartiet backar 0,8 procent och ligger på 4,4 procent – strax över riksdagsspärren. 

– Det går lite upp och ner i de här mätningarna, förra månaden ökade vi, och det är en förändring inom felmarginalen. Men vi ska öka till valet.  Vi går till val på planetens viktigaste fråga - miljön och klimatet. Vi vill ha tåg i tid och bra mat utan antibiotika i djurhållningen. Vi vill ge människor mer makt över sin tid och rädda haven från plast och gifter, säger Amanda Lind, partisekreterare för Miljöpartiet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.