Trenden är bruten - coronafallen fortsätter att minska i Australien

Se de söta rävungarna i skogen.
Flera storföretag, däribland Carlsberg, har gått samman för att ta fram en miljövänlig pappersflaska.
Foto: Avantium Instagram
Över 7000 fall av coronasmitta har bekräftats i Australien.
Foto: SHUTTERSTOCK.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Kampen mot coronaviruset har nått en glädjande milstolpe i Australien – och i skottland har viruset lett fram till en oväntad solskenshistoria.

Här är dagens positiva nyheter. 

Under måndagen meddelade Australiens hälsomyndigheter att det fanns totalt 485 aktiva fall av coronasmitta i landet. Det är första gången som antalet fall ligger under 500 sedan den 17 mars, det rapporterar Daily Mail.

Om allt går som planerat kommer Australien att börja lätta på sina restriktioner inom kort. Bland annat kommer folksamlingar på upp emot 80 personer att tillåtas i vissa delstater från och med första juni.

Premiärministern för delstaten New South Wales, Gladys Berejiklian, vidhåller dock att det inte är läge att slappna av. Och hon uppmanar alla invånare med influensaliknande symptom att testa sig.

– Förutsätt att det är covid. Förutsätt inte att det enbart är en förkylning eller influensa, säger hon i ett uttalande skriver tidningen.

Totalt har fler än 7100 människor smittats av coronaviruset i Australien, av dem har cirka 102 avlidit till följd av sjukdomen.

En skylt i Sydney som uppmanar invånarna till att hålla avståndet till varandra för att förhindra smittospridning.
Foto: BAI XUEFEI / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Reste flera mil för att donera stamceller

I Skottland har en oväntad hjälte dykt upp i form av bilskoleläraren Rob Slight, 29, som gav sig ut på en milslång resa från ögruppen Orkneyöarna, norr om skotska fastlandet, till den engelska staden Sheffield - för att donera stamceller till en behövande.

Allting började när han en dag fick ett meddelande om att en person behövde hans stamceller.

– Jag hade nästan glömt av att jag fanns med på en donationslista eftersom det var flera år sedan jag skrev upp mig, säger han till den skotska nyhetssajten Daily Record.

https://twitter.com/Daily_Record/status/1265181955622125569?s=20

Likt många andra har Rob Slight blivit permitterad på grund av coronapandemin, något som förde med sig att han hade tid till att ge sig ut på den långa resan.

Nu hoppas Rob Slight att fler ska följa hans exempel och skriva upp sig på en donationslista.

Storföretagen går samman för miljön

Flera stora företag, bland annat Coca-Cola och Carlsberg, har gått samman för att ta fram en ny typ av flaska som ska fungera som ett miljövänligt substitut till den klassiska PET-flaskan, det rapporterar Evening Standard.

Enligt det nederländska företaget Avantium, som leder projektet, kommer flaskan att bestå av papper och en växtbaserad plast, som både kan brytas ned i naturen och återvinnas.

– Den här plasten har mycket attraktiva hållbarhetsegenskaper eftersom det inte används något fossilt bränsle och eftersom den bryts ned mycket snabbare i naturen än normala plaster, säger Avantium-chefen Tom van Aken.

https://www.instagram.com/p/B3d1_qDAZyD/?utm_source=ig_embed

Fler företag väntas hoppa på projektet i framtiden och om allt går som tänkt kommer flaskorna att vara verklighet år 2023.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.