Trenden: Ånga underliv – på barn och kvinnor

Den nya trenden snippsauna är en del av den alternativa vården som många kvinnor nu vänder sig till.
Metoderna påstås kunna lindra både PMS och mensvärk, enligt förespråkarna. Men åsikterna går isär.
Foto: Shutterstock
Rebecca Tiger.
Foto: Jannica Honey

Örter blandas med varmt vatten för att ånga underlivet i en så kallad snippsauna. 

Trenden förespråkas på sociala medier och på nätet säljs örter för flera hundra kronor påsen. 

Entusiasterna hävdar att den kan lindra både PMS och mensvärk, och rekommenderar ångning för barn. 

Samtidigt avvisar experter och gynekologer de påstådda hälsoeffekterna och säger att de inte har något vetenskapligt stöd.

– Att påstå att det skulle kunna bota PMS, det begriper inte jag, säger Helena Kopp Kallner, gynekolog.

Snippsauna eller hukbad går till genom att man kokar upp vatten och örter i en kastrull. Sedan låter man vattnet svalna och placerar kokkärlet under sig samtidigt som man sitter invirad i en filt.

För fem år sedan fick Rebecca Tiger upp ögonen för snippsaunan. Metoden har uppmärksammats av flera kända influencers och profiler på sociala medier. För två år sedan testade influencern Therese Lindgren ångningen på sin Youtubekanal. Och programledaren Laila Bagge uppmärksammade trenden tidigare i somras i morgonradioprogrammet RIX Morronzoo. Även Carina Berg och Carolina Gynning har pratat om snippsaunan i sin podd ”Gynning & Berg”. 

– Jag kom in på det här för att jag hade problem att bli med barn. Jag hade gjort en operation i mitt underliv och det var mycket som inte fungerade för mig. Då var det en kvinna i Frankrike som tipsade mig om hukbad, säger Rebecca Tiger. 

Startade Instagramkonto

Hon blev såld på metoden. Efter ett tag lyckades hon med det som läkarna hade sagt var i princip omöjligt – hon blev med barn.

– Jag kan ju inte säga om det var ångning eller om jag kunde slappna av på ett annat sätt, men det hände. 

– Det var ingen som jobbade med det i Sverige då. Jag började vara värsta detektiven och försökte ta reda på allt som fanns om metoden. Sen utbildade jag mig via en kvinna i USA. Efter det startade jag ett Instagramkonto och jag hittade på namnet snippsauna för att det lät lite roligare än hukbad. 

https://www.instagram.com/p/COA9uoDpvZ2/

I dag håller Rebecca Tiger workshops för personer som är intresserade av att testa på snippsauna. Hon berättar att klienterna som kommer till henne kan ha problem med infertilitet, mensvärk och sexuella trauman. Hon säger att många bara vill göra det för att få en avslappnande stund.

– Det finns ju ett underliggande problem i att kvinnor inte får den vård de behöver, vilket gör att de kanske söker sig till mer alternativa metoder, säger hon och fortsätter: 

– Men detta är inget som ska ersätta den vanliga vården. Det är därför jag säger att det kan ge stöd för läkning, jag säger aldrig att snippsauna kan bota.

Beskrivning av vad ”snippsauna” kan vara bra för.
Foto: Snippsauna.se
Rebecca Tiger.
Foto: Jannica Honey

Gynekologen: ”Jag begriper det inte”

I Sverige finns det inga studier på snippsaunas hälsoeffekter och flera gynekologer varnar för trenden. Docenten och gynekologen Helena Kopp Kallner säger att det inte finns några belägg för att ångan skulle kunna påverka livmodern. 

– Att påstå att det skulle kunna bota PMS, det begriper inte jag. Var skulle verkningsmekanismen vara? Hur skulle det kunna hjälpa mot infertilitet? Ångan kan ju inte komma in i kroppen, eller livmodern eller äggstockarna. Rent logiskt funkar det ju inte eftersom det är stängt, säger hon. 

– Det kan säkert vara skönt och trevligt. Värmen gör ju att man får blodtillförsel där nere och blir kåt och i sin tur får bättre sexliv. Och har man mer sex kan det ju vara enklare att bli gravid. Men det är inte samma sak som att det botar infertilitet. 

Helena Kopp Kallner i TV4.
Foto: TV4 Nyhetsmorgon

Även Christina Rydberg, överläkare på kvinnokliniken i Varberg, ställer sig tveksam till metoden. Hon menar att örter och fukt kan påverka känsliga underliv på ett negativt sätt. 

– Jag tycker att man får se upp med så mycket fuktig miljö. Det är ju vanligt att vi redan har en överhygien, att vi tvättar oss mycket och kanske har en tendens till att huden kan vara lite torrare eller känsligare än vad man tänker.

– Att ha en fuktig miljö mot huden ofta gör ju att huden luckrar upp sig och kan spricka lättare och bli skörare. Du har ju mycket hud, blygdläppar, slidmynning och så, och den huden mår kanske inte bra av fukt länge.

Tycker metoden är olämplig

På sin hemsida säljer Rebecca Tiger specifika stolar för att underlätta hukbad. Stolarna kostar mellan 800 och 3200 kronor. Hon säljer också klädesplagg som man kan ha när man använder snippsaunan, 1 750 kronor.

Via hemsidan säljer Rebecca Tiger även örtblandningar. En av dem heter ”Lillsnippan” och är framtagen för barnens första ångningar, skriver hon på hemsidan.

– Jag tycker att man kan börja så fort man kan sitta på en potta. Men då med väldigt milda örter, och inte ånghett vatten. Det finns några som ångar med sina barn för att motverka urinvägsinfektion och andra besvär, säger Rebecca Tiger.

Överläkare Christina Rydberg håller inte med Rebecca Tiger om att ångning skulle vara lämpligt för yngre barn. 

– Det känner jag är ju helt galet, verkligen. Barn kan verkligen få torr hud och sprickor, och då blir det ju värre. Det tycker jag inte låter som något för barn alls, som kanske inte heller kan känna efter lika tydligt om det känns bra eller inte.

Sofia, 29, lider av vaginism

Ur arkivet: Sofia berättar om hur det är att lida av vaginism, svåra smärtor i underlivet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.