Tredubbling av antalet döda i drunkningar under sommaren

Mikael Olausson på Svenska livräddningssällskapet fruktar fler drunkningsolyckor under den varma sommaren.
Foto: Svenska livräddningssällskapet
Petter Fahlström fick utmärkelse för att han räddade en femårig flicka från att drunkna.
Foto: PRIVAT

Sommar, sol och varmt i vattnet – en dödlig kombination när det gäller drunkningsolyckor.

Juli blev en svart månad med 35 dödsoffer, nästan en tredubbling jämfört med förra året.

– Vädret verkar hålla i sig, så vi befarar högre siffror, säger Mikael Olausson på Svenska livräddningssällskapet.

Efter några år med nedgång i dödsstatistiken pekar kurvan uppåt igen i år. 35 omkom i drunkningsolyckor i juli i år, förra årets julisiffra var tolv.

Totalt är antalet döda 97 hittills i år, jämfört med 66 vid samma tid förra året. Årets siffra är den högsta sedan 2003.

– Vi ser ett samband mellan varma somrar och dödliga drunkningsolyckor, fler söker sig till badstränder. Som i år och till exempel 1994, då drar det i väg, säger Mikael Olausson, verksamhetsansvarig för säkerhet och livräddning vid Svenska livräddningssällskapet.

Cirka 80 procent av de drunknade är män, enligt Livräddningssällskapets statistik.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

"100 drunkningar är ett delmål"

– Vi har en nollvision, 100 drunkningar per år är ett delmål. Förra året vara vi nere på 92 och så kommer det en sådan här sommar. Det finns mycket kvar att göra.

Cirka 80 procent av de drunknade är män, enligt Livräddningssällskapets statistik. Av de omkomna i juli är 23 män, fem pojkar under 18 år och sju kvinnor.

– Fler män utsätter sig för risker, simmar en bit ut från stranden. Överskattar sin förmåga. Äldre män är överrepresenterade bland dödsoffren, säger Mikael Olausson.

– En annan grupp i riskzonen är barn och tonåringar. Där kan det handla om grupptryck. Ungdomar tar risker, testar och ger sig ut på äventyr som man inte behärskar, säger han.

Också alkohol spelar en roll. Runt hälften av dem som förolyckas har alkohol i kroppen.

Tidsfaktorn avgörande

Mikael Olausson anser att det är viktigt att allmänheten utbildar sig i till exempel hjärt- och lungräddning eftersom tidsfaktorn är avgörande när någon har drunknat. Om personer i närheten griper in snabbt, kan det rädda liv.

Petter Fahlström, 28, från Skövde belönades nyligen för att han med ett snabbt ingripande räddade en femårig flicka. Han tilldelades Svenska livräddningssällskapets diplom och plakett "för rådighet vid räddande av liv".

När han var och badade på Skara Sommarland i juni såg han plötsligt hur en badgäst tog upp en liten flicka som hamnat under vattnet i en av bassängerna.

– En person bar på en flicka, hon var livlös och blå om läpparna. Jag reagerade instinktivt och började med hjärt- och lungräddning. Jag gjorde bröstkompressioner, säger Petter Fahlström.


LÄS ÄVEN: Brandchefens ilska mot badgästernas beteende 


Petter Fahlström, 28, från Skövde belönades nyligen för att han med ett snabbt ingripande räddade en femårig flicka. Han tilldelades Svenska livräddningssällskapets diplom och plakett "för rådighet vid räddande av liv".
Foto: PRIVAT

Hostade upp vatten och grät

– När jag tryckt på bröstet några gånger började hon hosta upp vatten och gråta. Jag förstod att det var ett gott tecken att hon grät.

– Jag har lärt mig hjärt- och lungräddning på jobbet. Jag är kriminalvårdare, vi får en sådan kurs varje år. Egentligen ska man ju börja med inblåsning. Men det viktiga är att man gör något, säger han.

Han och några andra förde femåringen till sjukstugan. Allt gick bra, han kunde tala med henne och hon berättade vad hon hette och hur gammal hon var.

Petter Fahlström är glad och stolt över sitt diplom – och hoppas att han kan bli ett exempel för andra.

– Det är hemskt att det är så många drunkningsolyckor. Det viktigt att man agerar. Allt går ju väldigt fort, säger han.


LÄS ÄVEN: Spansk extremhetta på väg: ”Katastrof” 


"Ta simborgarmärket varje år!"

Av de 35 dödsolyckorna i juli i år inträffade 20 i sjöar, sex i hav, åtta i floder och andra vattendrag samt en i en pool.

Mikael Olausson ger några grundläggande råd för att undvika drunkningsolyckor.

– Bada aldrig ensam. Håll dig där du bottnar när du motionssimmar, det finns ingen anledning att simma ut. Undvik alkohol. Testa din simkunnighet varje år genom att simma minst 200 meter, alltså ta simborgarmärket, säger han.

Och han understryker att små barn ska hållas under ständig uppsikt, "på armslängds avstånd".

Antal döda i drunkningar

År          Juli   Året t o m sista juli    Hela året

1994      50   123                                176

2003      37    97                                134

2006      47    91                                135

2014       39    91                                137

2015       23    63                               122

2016       24    85                                115

2017        12    66                                 92

2018       35    97 

Källa: TT/Svenska livräddningssällskapet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.