Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tredje rysk generalmajor dödad under invasionen

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Generalmajor Andrej Kolesnikov.
Foto: Ukrainas militär/ Facebook
Generalmajor Andrej Suchovetskij.
Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN
Generalmajor Vitaly Gerasimov.
Foto: Wikimedia commons / Wikimedia commons

Tre ryska generalmajorer har dödats under invasionen i Ukraina, enligt ukrainska försvaret.

Den tredje var Andrej Kolesnikov som ledde det östra militärdistriktet.

”Ryska inkräktarna fortsätter att förlora sina officerare i kriget mot Ukraina”, skriver ukrainska militären på Facebook.

Militärkällor är ”förvånade” över hur många ryska soldater av högsta rang som är nära fronten, skriver försvarsjournalisten Dan Sabbagh på Twitter.

På fredagen uppger det ukrainska försvaret att generalmajor Andrej Kolesnikov dödats under invasionen. Han ska ha lett det 29:e förbandet i Rysslands östra militärdistrikt.

I övrigt är omständigheterna kring dödsfallet oklara. Ryska myndigheter har ännu inte uttalat sig om beskedet.

Kolesnikovs död innebär att totalt tre ryska generalmajorer dött sedan invasionen av Ukraina inleddes den 24 februari. Tidigare har det ukrainska försvaret och ryska medier rapporterat att generalmajorerna Vitaly Gerasimov och Andrej Suchovetskij dödats.

Tidigare dödsfallen

Vitaly Gerasimov dödades under måndagen i samband med striderna runt Charkiv, Ukrainas näst största stad. Han ska tidigare ha tjänstgjort i ryska militäroperationer i Tjetjenien och Syrien, samt under annekteringen av Krim, enligt The Guardian.

Den första generalmajoren som dödades i strid var Andrej Suchovetskij. Den 5 mars sköts han ihjäl av en prickskytt under striderna om flygbasen Gostomel, strax utanför huvudstaden Kiev.

Han beskrevs som en krigsveteran, som tidigare varit befäl för ryska fallskärmsjägare i Syrien.

Försvarskällor: ”Förvånande”

Enligt Dan Sabbagh, försvarsjournalist på The Guardian, tros Ryssland ha skickat omkring 20 generalmajorer till Ukraina. 

Han skriver på Twitter att militärkällor varit ”förvånade” över hur många militärledare av högsta rang som varit nära fronten. Enligt en källa kan det peka på att ”trupper inte kan ta beslut själva, att de inte har medvetenhet om situationerna de befinner sig i, eller att de är rädda för att gå framåt”, skriver Dan Sabbagh på Twitter.

Överstelöjtnant Peter Lidén menar att dödsfallen kan härledas till rysk militärkultur. 

– Det är som alltid med kultur, att det sitter i väggarna. Att bryta mönstret och börja leda från en mer tillbakadragen plats skulle förmodligen tolkas som ett utslag av feghet eller någon typ av räddhågsenhet i en kultur som är van vid att chefen finns med, säger Lidén, som tidigare var Sveriges försvarsattaché i Ukraina och numera undervisar i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan i Stockholm, till TT.

Uppgifter om döda går isär

I tisdags uppgav den ukrainska militären att över 12 000 ryska soldater hade dödats under invasionen. Några siffror om dödsfall i de egna leden har militären inte gått ut med.

Ryssland har inte presenterat information om antalet döda sedan i onsdags förra veckan. Då gavs siffror om 498 dödade ryska soldater och 2 870 dödade ukrainska soldater.

Motståndet i Kiev: ”Ryssland kan misslyckas ta staden”

Tomas Ries, docent i krigsvetenskap, Försvarshögskolan, förklarar Rysslands framtåg i Ukraina och varför det i nuläget inte går snabbare.

Joe Bidens varning: ”Ryssland kommer få betala”

”Ryssland kommer att få betala ett högt pris om de använder kemiska vapen. Vi står enade med våra allierade i Europa. Vi kommer att försvara varenda centimeter av Natos territorium. Vi kommer inte att bekämpa ett krig mot Ryssland i Ukraina”, säger Joe Biden.

Ilskan mot ryssarna: ”De borde skämmas”

Teaterskådespelaren Oleksiy Gnatkvskij och översättaren Natasha menar att det ryska folket inte kan påstå att de inte vet vad som pågår i Ukraina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.