Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trebarnsfamilj bland de 17 offren i branden i Bronx

”Det är fruktansvärt, hemskt och smärtsamt”
Branden i höghuset har skördat fler liv än någon brand i staden på tre decennier.
Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN
Räddningsarbetare på plats efter branden.
Foto: LEV RADIN/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOC / LEV RADIN/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Pappan Haji Dukuray, 49.
Foto: Privat / New York Post
Haja Dukureh, 39.
Foto: Privat / New York Post
Mustapha Dukuray, 12.
Foto: Privat / New York Post
Fatoumata Dukuray, 5.
Foto: Privat / New York Post
Miriam Dukuray, 11.
Foto: Privat / New York Post
Haji Dukuray sörjer sin systerdotter och hennes familj som omkom i branden i Bronx.
Foto: New York Post
1 / 10

17 personer – varav åtta barn – uppges ha dött i den förödande branden som utbröt i ett höghus i Bronx, New York, i söndags. 

Femåriga Fatoumata och hennes familj finns bland dödsoffren, rapporterar New York Post. 

– Vi kämpar på så mycket vi kan, säger Haji Dukuray som sörjer sin systerdotters familj. 

Haji Dukuray reste ända från Delaware till New York för att träffa sin systerdotters familj i måndags – men det fick han aldrig. 

Hela familjen, systerdottern Haja Dukureh, 39; hennes make Haji Dukuray, 49 och deras tre barn Mustapha, 12, Miriam, 11, och Fatoumata, 5, fanns bland dödsoffren i branden i stadsdelen Bronx, skriver New York Post. 

– Vi har tro, så vi håller fast vid vår tro. Vi kämpar på så mycket vi kan. Vi stöttar varann, säger Haji Dukuray till tidningen. 

Familjen kom ursprungligen från Gambia i västra Afrika, och nu funderar Haji Dukuray och familjens övriga anhöriga på var de ska begravas. De har än inte fått ta emot kropparna.

– Vi ska bestämma om de kommer begravas i Bronx eller om de tas tillbaka till Gambia. 

Åtta barn bland offren

17 människor miste sitt liv i branden, varav åtta var barn. Dödssiffran uppgavs till en början vara 19. 

Bland de döda finns också Fatoumata Drammeh, 50, och hennes tre barn: Fatoumala, 21, Aisha, 19, och sonen Mohammed, 12. Det säger Fatoumatas syster Koumba till Daily Mail. 

– Vi kommer sakna dem mycket, säger Koumba. 

Ett gift par finns också bland offren: Hagi Jawara, 41, och hans fru Isatou Jabbie, 31. Det säger Hagis bror Yusupha Jawara till Daily Mail. 

Fläkt fattade eld 

Det var på söndagsmorgonen, lokal tid, som branden bröt ut i ett höghus med 120 lägenheter i stadsdelen Bronx i New York. 

Det var ett värmeelement som fattade eld i en av lägenheterna på våningarna två och tre. Personen som bodde i lägenheten flydde, men dörren till personens lägenhet stängdes inte av sig själv som den skulle. 

Därför spreds röken snabbt upp genom hela huset, eftersom en trapphusdörr också stod öppen på den 15:e våningen, enligt bland annat New York Times.

Flera av de boende lyckades inte fly på grund av den tjocka röken. Offren kvävdes av röken, visar en färsk medicinsk utredning, enligt CNN

Över 60 personer ska ha skadats i branden. På tisdagen vårdas fortfarande åtta personer på sjukhus efter branden, och 25 människor har hittills vårdats på sjukhus och skrivits ut, enligt CNN. 

Johan Eriksson på plats efter branden i Bronx

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.