Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre unga får jobb
- på ett helt år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Amanda Lundblad, 18 stämplade in som arbetssökande på arbetsförmedlingen i går. Hon gick ut gymnasiet i sommar och vill jobba innan hon läser vidare. - Jag vill helst ha ett socialt jobb där man träffar människor. Men jag inser att man inte får allt serverat på silverfat. Jag vet att det krävs egna initiativ och att man själv måste vara aktiv och sälja sig själv för att få något intressant på kroken", säger hon.
Foto: Stefan Lindblom/Hbg-Bild

Ny statistik från Svenskt Näringsliv visar att en arbets­förmedlare på arbetsförmedlingen i snitt hjälpte tre unga till arbete under hela år 2011.

- Jag tror inte att siffrorna stämmer, det verkar orealistiskt­. Det är inget rättvisande sätt att räkna, säger Clas Olsson, biträdande generaldirektör för arbetsförmedlingen.

De låga siffrorna, som gäller för unga mellan 15 och 24 år i Stockholm, Skåne och Västra Götaland, är en uppföljning på en undersökning från 2010. Statistiken har tagits fram genom att titta på hur många som jobbar som arbetsförmedlare och hur många nya jobb som har tillsätts.

- Resultatet är likartat från förra undersökningen, arbetsförmedlingen har inte blivit mer effektiv trots mer resurser, säger Malin Sahlén, nationalekonom på Svensk Näringsliv.

"Inte relevant statistik"

På arbetsförmedlingen anser man bestämt att siffrorna inte stämmer.

- Jag tycker inte att det är relevant statistik, våra förmedlare har många andra sysslor. Det är svårt att isolera tiden de lägger just på att förmedla jobb, säger Clas Olsson.

Han får medhåll från politiskt håll.

- Jag är rätt skeptisk till siffran, de allra flesta unga hittar jobb på egen hand, säger Elisabeth Svantesson (M), ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

"De är inte effektiva"

Men på Svenskt näringsliv står man på sig.

- Arbetsförmedlingen har själva gjort undersökningar som visar att runt fyra procent av de som lämnar dem har haft kontakt med en arbetsförmedlare. Så deras egna siffror bekräftar våra siffror. Hur man än räknar är de fortfarande inte effektiva, säger Malin Sahlén.

Förtroendet är lågt

Statistiken visar även att förtroendet för arbetsförmedlingen är lågt. Var tionde ung använde sig av arbetsförmedlingen när de hittade jobb.

Camilla Ekdahl, 34, från Göteborg har varit utan jobb i ett och ett halvt år, och hon har inga förhoppningar på att arbetsförmedlingen ska hjälpa henne.

- Det känns tröstlöst - och ska jag hitta ett nytt jobb lär det inte bli med hjälp av arbetsförmedlingen, säger hon.

12 % nya jobb går via arbetsförmedlingen

I hela landet har en arbetsförmedlare i genomsnitt förmedlat mindre än ett jobb per månad de senaste två åren.

Av det totala antalet nya jobb som tillsattes under dessa år var det bara 12 procent som gick via arbetsförmedlingen.

Underlaget för siffrorna är från Statistiska centralbyrån och från arbetsförmedlingens egen statistik.

Antal unga som fick jobb under hela 2011

Stockholm

Andel som använde arbetsförmedlingen när de hittade jobb: 8 procent

Antal förmedlade jobb per förmedlare till unga: 2,8 jobb

Skåne:

Andel som använde arbetsförmedlingen när de hittade jobb: 9 procent

Antal förmedlade jobb per förmedlare till unga: 2,7 jobb

Västra Götaland

Andel som använde arbetsförmedlingen när de hittade jobb: 10 procent

Antal förmedlade jobb per förmedlare till unga: 3,1 jobb

Har du fått jobb via arbetsförmedlingen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.