Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre trick – därför vann Trump valet i USA

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Elinor Falkman, retorikexpert, menar att Trump vann för att han bland annat hade bättre kontakt med sin målgrupp.
Foto: Pressbild
"Hillary Clinton är logos-stark, alltså att hon bygger mycket av sin retorik på fakta och sakpolitik. Men hon visar väldigt lite patos, alltså känsla", säger Elinor Falkman.
Foto: Storms Media Group / ©BULLS BP0001YCOF

Donald Trump vann det amerikanska folkets hjärtan genom sin skickliga retorik.

Det menar retorikexperten Elinor Falkman som analyserar de tre knep som gjorde att Trump segrade i USA-valet.

1. Kontakten med målgruppen

"Han lyckades bättre med att nå ut till sina väljare. De är trötta på politikersnack, de är trötta på etablissemanget eller de tycker inte att Obama lyckats med att förändra landet.

Trump har identifierat det och lyckades med att skapa en ”vi-känsla”. Han har skapat en rörelse, inte en kampanj.

Att Trump och hans anhängare varit hårt ansatta över hela världen har bara gjort att ”vi-känslan” vuxit sig starkare.

Trump har också lyckats med sin problemformulering. Han har, till skillnad från Clinton, drivit en kampanj som baserats på allt det negativa med USA. Det är uppenbarligen något som folket kan relatera till och som gör att de lägger sin röst på honom."


LÄS MER: Experten: Det händer med Trump vid makten


2. Hjärtat vinner över hjärnan

"Hillary Clinton är logos-stark, alltså att hon bygger mycket av sin retorik på fakta och sakpolitik. Men hon visar väldigt lite patos, alltså känsla.

Donald Trump är motsatsen – han är otroligt logos-svag, saknar erfarenhet och kunskap. Men han lyckats med att slå an en sträng känslomässigt.

Han har pratat om saker som det inte anses att man får prata om, men som alla pratar om hemma vid köksbordet ändå. Det går hem känslomässigt.

Och vi människor fattar beslut med hjärtat – inte med hjärnan. Vi fattar inte logiska beslut. Genom att tala till våra hjärtan har Trump därför varit väldigt effektiv. "

3. Han ljög

"Retorik handlar inte om sanning. Retorik handlar om sannolikhet. Låter det sannolikt har man lyckats väl retoriskt.

Ett exempel på hur Donald Trump har bemästrat det här var när han vid ett valmöte sa att 'de säger att arbetslösheten i USA är fyra procent, men jag tror inte på det – det känns som 40 procent!'. Det är en lögn, men för människor som hör det känns det rätt.

Att han inte alltid höll sig till sanningen, men i stället talade till människors känslor och människors upplevelser var en viktig del i kampen om att vinna folkets röster."


LÄS MER: Trumps väg mot makten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.