Tre tonåringar frias från gruppvåldtäkt

Publicerad

Tre unga män frias av Södertörns tingsrätt för en misstänkt gruppvåldtäkt.

Enligt tingsrätten fanns det vissa oklarheter i målsägandens berättelser som gjorde att de misstänkta inte kunde dömas.

– Jag tycker att det är en felaktig dom. Jag hade hoppats på att de skulle bli fällda, säger målsägandebiträdet Anna Dahlbäck

Händelsen inträffade på kvällen den 29 augusti i år i ett skogsområde mellan Älvsjö och Solberga i södra Stockholm. En 18-årig man och två 17-åring stod åtalade.

Enligt åtalet var den utsatta kvinnan påverkad när gärningsmännen förgrep sig på henne.

– De har gjort det med våld eller tvång och genom att utnyttja att målsäganden med hänsyn till flera olika omständigheter befunnit sig i en särskilt utsatt situation, har kammaråklagare Mathias Lidberg tidigare sagt till Expressens reporter Fredrik Lennander.

"Riktig bevisvärdering"

De tre unga männen friades från alla åtalspunkter.

– Enligt min uppfattning var det en riktig bevisvärdering, det var svag bevisning, säger advokaten Richard Schönmeyr, som företräder en av de misstänkta.

Målsägandebiträdet Anna Dahlbäck säger att hon förvånades över att alla tre friades.

– Det hade varit oerhört viktigt för att få en fällande dom för att få upprättelse och en bekräftelse på att man tror på henne. Jag utgår ifrån att det kommer att överklagas, säger hon.

Åklagaren Mathias Lidberg har ännu inte tagit ställning till om han ska överklaga. Han delar inte tingsrättens uppfattning att det fanns oklarheter i målsägandens berättelse.

– Jag anser att hon har lämnat en trovärdig berättelse och att den har funnit stöd i bevisningen, säger han.

Ny lag

Den misstänkta gruppvåldtäkten ägde rum efter att lagstiftningen ändrades den 1 juli i år. Då togs uttrycket "hjälplöst tillstånd" bort och ersattes med "särskilt utsatt situation".

Enligt regeringen ska lagförändringen innebära att fler fall av sexuellt utnyttjande kommer att kriminaliseras som våldtäkt. Exempelvis ska situationer där offret möter övergreppet med passivitet på grund av rädsla eller berusning kunna bedömas som våldtäkt.

Vad en "särskilt utsatt situation" omfattar finns ännu inte utvecklat i praxis. Åklagare Mathias Lidberg valde att pröva fallet, som ett av de allra första med den nya lagen. Han hävdar att den unga kvinnan var så pass rädd och chockad att hon varken förmådde att värja sig eller att skrika på hjälp.

– Jag menar att det här är att hänföra till att hon befunnit sig i en särskilt utsatt situation, har han tidigare sagt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag