Tre tonåringar frias från gruppvåldtäkt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Tre unga män frias av Södertörns tingsrätt för en misstänkt gruppvåldtäkt.

Enligt tingsrätten fanns det vissa oklarheter i målsägandens berättelser som gjorde att de misstänkta inte kunde dömas.

– Jag tycker att det är en felaktig dom. Jag hade hoppats på att de skulle bli fällda, säger målsägandebiträdet Anna Dahlbäck

Händelsen inträffade på kvällen den 29 augusti i år i ett skogsområde mellan Älvsjö och Solberga i södra Stockholm. En 18-årig man och två 17-åring stod åtalade.

Enligt åtalet var den utsatta kvinnan påverkad när gärningsmännen förgrep sig på henne.

– De har gjort det med våld eller tvång och genom att utnyttja att målsäganden med hänsyn till flera olika omständigheter befunnit sig i en särskilt utsatt situation, har kammaråklagare Mathias Lidberg tidigare sagt till Expressens reporter Fredrik Lennander.

"Riktig bevisvärdering"

De tre unga männen friades från alla åtalspunkter.

– Enligt min uppfattning var det en riktig bevisvärdering, det var svag bevisning, säger advokaten Richard Schönmeyr, som företräder en av de misstänkta.

Målsägandebiträdet Anna Dahlbäck säger att hon förvånades över att alla tre friades.

– Det hade varit oerhört viktigt för att få en fällande dom för att få upprättelse och en bekräftelse på att man tror på henne. Jag utgår ifrån att det kommer att överklagas, säger hon.

Åklagaren Mathias Lidberg har ännu inte tagit ställning till om han ska överklaga. Han delar inte tingsrättens uppfattning att det fanns oklarheter i målsägandens berättelse.

– Jag anser att hon har lämnat en trovärdig berättelse och att den har funnit stöd i bevisningen, säger han.

Ny lag

Den misstänkta gruppvåldtäkten ägde rum efter att lagstiftningen ändrades den 1 juli i år. Då togs uttrycket "hjälplöst tillstånd" bort och ersattes med "särskilt utsatt situation".

Enligt regeringen ska lagförändringen innebära att fler fall av sexuellt utnyttjande kommer att kriminaliseras som våldtäkt. Exempelvis ska situationer där offret möter övergreppet med passivitet på grund av rädsla eller berusning kunna bedömas som våldtäkt.

Vad en "särskilt utsatt situation" omfattar finns ännu inte utvecklat i praxis. Åklagare Mathias Lidberg valde att pröva fallet, som ett av de allra första med den nya lagen. Han hävdar att den unga kvinnan var så pass rädd och chockad att hon varken förmådde att värja sig eller att skrika på hjälp.

– Jag menar att det här är att hänföra till att hon befunnit sig i en särskilt utsatt situation, har han tidigare sagt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.