Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre svenskar på resa
saknade i Tanzania

Tre svenskar är försvunna i Tanzania.

Svensk polis har fått in en anmälan om kidnappning.

Även utrikesdepartementet är inkopplade på fallet.

– Vi fick uppgifter under kvällen om att de är saknade, säger Anna Ekberg vid UD:s presstjänst.

Så jobbar polisen

•Försvinnandet är anmält till svensk polismyndighet.

•När det gäller grova brott i ett annat land utreds det generellt i det land där det hände, enligt Fredrik Wallén vid polisens nationella kommunikationsavdelning.

•Samtidigt sker det ofta att svensk polis ingår i utredningen och samarbetar med lokal polis.

•UD samlar just nu information om vad som hänt. Ambassaden i Tanzania kan hjälpa till med kontakter med anhöriga, advokater och landets myndigheter.

De tre svenskarna som befinner sig i Tanzania är saknade, oklart sedan hur länge.

Nu har svensk polis mottagit en anmälan om försvinnandet och enligt uppgift till Expressen ska ärendet rubriceras som misstänkt kidnappning.

Även UD jobbar med saken.

– Det gör vi. Men jag kan inte gå ut med fler detaljer än så, säger Anna Ekberg vid UD:s presstjänst.

Ärendet är helt nytt, uppger hon.

– Vi fick uppgifter under kvällen om att de är saknade, säger Anna Ekberg och fortsätter:

– Nu försöker vi ta reda på så mycket vi kan i ärendet.

Senare under kvällen sa UD:

– Som vi har sagt tidigare så är det i första hand polisen som arbetar med detta. Men får vi in nya uppgifter så är det klart att vi följer ärendet tillsammans ambassaden, Emma Karlsson, informatör på UD:s kommunikationsenhet.

Försiktiga med detaljer

Att UD inte släpper mer information beror dels på att man inte vet så mycket. Till exempel finns inga uppgifter ännu om varifrån i Sverige de tre försvunna kommer.

Dessutom är myndigheten försiktig med att släppa detaljer.

– Det kan röra sig om en säkerhetsfråga. Generellt hänvisar vi ärenden om försvunna personer till polisen, säger Anna Ekberg.

Även Sveriges ambassadör i Tanzania, Lennart Hjelmåker, är informerad om försvinnandet, men vill inte kommentera eventuella åtgärder, utan hänvisar till UD i Sverige.

– Ambassadörer engagerar sig i olika sådana här saker, men när det gäller kommenterar får jag be dig ringa till UD, säger Lennart Hjelmåker.

Om ett grovt brott i utlandet polisanmäls i Sverige blir det ett nationellt ärende.

– Jag känner inte till något om detta ärende. Men generellt kommenterar vi inte presumtiva kidnappningsärenden, säger Fredrik Wallén, pressekreterare vid den nationella kommunikationsavdelningen.

Varnar för folksamlingar

Brott som begås mot svenskar utomlands utreds generellt i det landet. Om svensk polis samarbetar är det NOA, Nationella Operativa avdelningen, som sköter det.

– Vi samarbetar med andra länder varje dag, säger Fredrik Wallén vid polisen.

Polisen i Tanzania släpper ingen information om fallet.

– Jag kan inte kommentera det nu. Vi uttalar oss inte om det ännu, säger Tanzaniapolisens talesperson Advera Bulimba.

Svenska ambassaden rekommenderar svenskar att besöka Tanzania, men varnar för stora folksamlingar "som snabbt kan utvecklas till våldsamma protester eller upplopp", enligt ambassaden. Man uppmanar också besökare att se upp med trafik, kriminalitet och säkerhetshot mot västerländska mål.

Svenska företagarna Tina och Micael Edler jobbar i Tanzania sedan 2007. De berättar för tidningen Byggvärlden att landet utvecklas enormt, men att svenskar verkar tveka att göra affärer där.

– Afrika ses som ett högriskområde, säger Tina Edler till tidningen.

Leonidas Gama som är regionpolitiker i Kilimanjaro-området gick på torsdagen ut och varnade för risken för terrorattacker i Tanzania. Situationen i Kenya kan sprida sig till grannlandet, menar han. Särskilt aktiva inom näringslivet bör vara försiktiga i sina kontakter och respektera säkerhetsråd.

Vi befinner oss i en gränsregion där många olika människor reser fram och tillbaka, säger han till Allafrica.

Den 31 mars tog Tanzania en ny lag som hindrar utlänningar från att ta jobb från tanzanier, rapporterar BBC. Lagen speglar ökande misstänksamhet mot utlänningar som vill jobba eller exploatera mark i landet, enligt BBC.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.