I Pattaya är kortspel på offentliga platser med mer än 120 spelkort olagligt sen 1935. Foto: Staffan Löwstedt / Svd / TtI Pattaya är kortspel på offentliga platser med mer än 120 spelkort olagligt sen 1935. Foto: Staffan Löwstedt / Svd / Tt
I Pattaya är kortspel på offentliga platser med mer än 120 spelkort olagligt sen 1935. Foto: Staffan Löwstedt / Svd / Tt
Det var på den populära turistorten Pattaya pensionärerna greps i razzian. Foto: Cornelia NordströmDet var på den populära turistorten Pattaya pensionärerna greps i razzian. Foto: Cornelia Nordström
Det var på den populära turistorten Pattaya pensionärerna greps i razzian.  Foto: Cornelia Nordström

Tre svenskar gripna för bridgespel i Thailand

Publicerad

Tre svenska pensionärer och ytterligare 28 äldre personer har gripits i en stor razzia i Pattaya i Thailand.

Orsaken: De spelade bridge.

– De såg datorn där vi bokförde varje spelares poäng och de måste ha trott att vi hade något stort på gång. Alltsammans var ganska absurt, säger spelaren Barry Kenyon till Telegraph.

De 31 pensionärerna spelade bridge i thailändska Pattaya, men den fridsamma eftermiddagshobbyn fick ett tvärt slut.

Thailändsk militär i samarbete med kommunens tjänstemän – sammanlagt över 50 personer – gjorde razzian som ett led i militärjuntans satsning för att bekämpa internationell kriminalitet, bland annat den illegalt spel. Pattaya har en stor västerländsk befolkning på grund av sitt sköna klimat, men också dåligt rykte på grund av sexhandel och svartspel.

Olagligt sedan 1935

Kortspel på offentliga platser med fler än 120 spelkort är olagligt sedan 1935. Därför åkte medlemmarna i Jomtien och Pattays Bridgeklubbdit, trots att de inte spelade om pengar, skriver brittiska Telegraph.

Bland de 31 gripna fanns tre svenskar, tre norrmän, en dansk, tolv britter, två australier, en irländare, en tysk, en person från Kanada och en från Nya Zeeland. Uppgifter om övrigas nationaliteter har inte släppts. En kvinna är 84 år och behövde använda sin käpp då hon skulle följa med ordningens väktare.

Bridgespelarna var så bitna av sitt spel att de fortsatte hålla sina kort på handen när militärerna började höra arrangörerna.

"De såg vår poängdator"

Barry Kenyon, tidigare brittisk honorärkonsul och en av spelarna, berättar för Telegraph att en jourbutik i närheten ställde upp och forslade vattenflaskor och annan nödproviant till de frihetsberövade äldre korthajarna, men tycker att tillslaget var märkligt.

– De såg datorn där vi bokförde varje spelares poäng och de måste ha trott att vi hade något stort på gång. Alltsammans var ganska absurt, säger han till Telegraph.

Sukthat Pumpunmuang, Pattayas polischef, säger att razzian startades efter att en privatperson slagit larm till ett av de antikorruptionscentrum som Prayut Chan-o-Cha, premiärminister och ledare för juntan, startat i kampen mot organiserad kriminalitet.

Bridgekändis grep in

Det krävdes att Khunying Chodchoy Sophonpanich, ordförande för Asiatiska Bridgeförbundet grep in för att få loss åldringarna.

– Bridge är inte så känt i Thailand och många associerar spelkort med gambling, säger hon till Telegraph.

Bridgespelarna släpptes mot borgen men är fortfarande misstänkta för att ha haft de illegala kortlekarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag