Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre svenskar gripna för bridgespel i Thailand

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I Pattaya är kortspel på offentliga platser med mer än 120 spelkort olagligt sen 1935.
Foto: Staffan Löwstedt / Svd / Tt
Det var på den populära turistorten Pattaya pensionärerna greps i razzian.
Foto: Cornelia Nordström

Tre svenska pensionärer och ytterligare 28 äldre personer har gripits i en stor razzia i Pattaya i Thailand.

Orsaken: De spelade bridge.

– De såg datorn där vi bokförde varje spelares poäng och de måste ha trott att vi hade något stort på gång. Alltsammans var ganska absurt, säger spelaren Barry Kenyon till Telegraph.

De 31 pensionärerna spelade bridge i thailändska Pattaya, men den fridsamma eftermiddagshobbyn fick ett tvärt slut.

Thailändsk militär i samarbete med kommunens tjänstemän – sammanlagt över 50 personer – gjorde razzian som ett led i militärjuntans satsning för att bekämpa internationell kriminalitet, bland annat den illegalt spel. Pattaya har en stor västerländsk befolkning på grund av sitt sköna klimat, men också dåligt rykte på grund av sexhandel och svartspel.

Olagligt sedan 1935

Kortspel på offentliga platser med fler än 120 spelkort är olagligt sedan 1935. Därför åkte medlemmarna i Jomtien och Pattays Bridgeklubbdit, trots att de inte spelade om pengar, skriver brittiska Telegraph.

Bland de 31 gripna fanns tre svenskar, tre norrmän, en dansk, tolv britter, två australier, en irländare, en tysk, en person från Kanada och en från Nya Zeeland. Uppgifter om övrigas nationaliteter har inte släppts. En kvinna är 84 år och behövde använda sin käpp då hon skulle följa med ordningens väktare.

Bridgespelarna var så bitna av sitt spel att de fortsatte hålla sina kort på handen när militärerna började höra arrangörerna.

"De såg vår poängdator"

Barry Kenyon, tidigare brittisk honorärkonsul och en av spelarna, berättar för Telegraph att en jourbutik i närheten ställde upp och forslade vattenflaskor och annan nödproviant till de frihetsberövade äldre korthajarna, men tycker att tillslaget var märkligt.

– De såg datorn där vi bokförde varje spelares poäng och de måste ha trott att vi hade något stort på gång. Alltsammans var ganska absurt, säger han till Telegraph.

Sukthat Pumpunmuang, Pattayas polischef, säger att razzian startades efter att en privatperson slagit larm till ett av de antikorruptionscentrum som Prayut Chan-o-Cha, premiärminister och ledare för juntan, startat i kampen mot organiserad kriminalitet.

Bridgekändis grep in

Det krävdes att Khunying Chodchoy Sophonpanich, ordförande för Asiatiska Bridgeförbundet grep in för att få loss åldringarna.

– Bridge är inte så känt i Thailand och många associerar spelkort med gambling, säger hon till Telegraph.

Bridgespelarna släpptes mot borgen men är fortfarande misstänkta för att ha haft de illegala kortlekarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.