Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre svenska soldater lindrigt skadade i Mali

Senaste nytt.
De svenska soldaterna skadades i östra Mali.
Foto: Google maps

Tre svenska soldater har skadats lindrigt i Mali efter att ha kört på en vägbomb, enligt ett pressmeddelande från Försvarsmakten.

– Två av soldaterna är åter i tjänst och att den tredje står under medicinsk observation, säger Jonas Olsson, pressekreterare vid Försvarsmakten.

På Twitter uttrycker statsminister Stefan Löfven sitt stöd för soldaterna: ”Är stolt”.

Det var på onsdagskvällen som en svensk patrull, som ingår i den multinationella specialförbandsinsatsen Task Force Takuba, körde på en vägbomb i östra Mali. Tre svenska soldater skadades lindrigt.

– De var ute på patrull när en bil gick på den här improviserade vägbomben men tack och lov sårades de bara lindrigt, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten till TT. 

Två av soldaterna är åter i tjänst efter bombdådet, och den tredje står under medicinsk observation men väntas åter i tjänst senare under dagen.

Ingår i helikopterburen insatsstyrka

– Det viktiga är att alla tre soldaterna själva har kunnat underättat sina anhöriga, säger Jonas Olsson, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Task Force Takuba är en multinationell specialförbandsinsats. Sveriges deltagande tillsammans med andra nationer är ett led i ett långsiktigt engagemang för att på sikt nå en fredlig utveckling i Mali. 

Sverige har totalt 150 soldater som deltar i specialförbandet.

Den svenska patrullen består av en helikopterburen snabbinsatsstyrka. Insatsens fokus är att assistera, rådgiva och medfölja de maliska säkerhetsstyrkorna, skriver Försvarsmakten. 

Det är oklart om soldater från andra länder skadades av vägbomben.

Löfvens ord om skadade soldaterna

På torsdagseftermiddagen kommenterade statsminister Stefan Löfven de skadade soldaterna i Mali. På twitter skriver han att han ”är stolt” över dem, och önskar ett snabbt tillfrisknande.

Jag önskar dem ett snabbt tillfrisknande. I höstas träffade jag några av dem som nu tjänstgör i Mali. Jag är stolt över Försvarsmaktens insatser nationellt och internationellt – dess kvinnor och män förtjänar vårt lands största respekt.”, skriver han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.