Tre svenskar som stred för IS har dödats i flygattacker mot staden Kobane. Bilden är från en annan amerikansk-ledd attack mot IS. Foto: Gokhan SahinTre svenskar som stred för IS har dödats i flygattacker mot staden Kobane. Bilden är från en annan amerikansk-ledd attack mot IS. Foto: Gokhan Sahin
Tre svenskar som stred för IS har dödats i flygattacker mot staden Kobane. Bilden är från en annan amerikansk-ledd attack mot IS. Foto: Gokhan Sahin
Stormningen av Kobane kostar många IS-krigares liv.Stormningen av Kobane kostar många IS-krigares liv.
Stormningen av Kobane kostar många IS-krigares liv.

Tre svenska IS-krigare dödade i flygattacken

Publicerad

BEIRUT. Tre nya svenska IS-krigare har dödats under de senaste dygnen i Kobane.

De unga männen är i 20-årsåldern och kommer från Göteborg och Stockholm.

De dödades i en amerikansk flygattack.

Stormningen av Kobane kostar många IS-krigares liv, däribland svenskar som åkt för att strida på terrorgruppens sida.

I fredags bombade amerikanska attackplan flera IS-enheter inne i Syrienkurdiska staden Kobane och dödade svenska IS-krigare från Göteborg och Stockholm.

Mannen från Stockholm hade varit där i två och ett halvt år.

– Stockholmaren var vid en frontlinje i Kobane och skulle vakta. Ett amerikanskt attackplan bombade andra bröder i närheten av honom. Han skyndade sig dit för att hjälpa dem och blev själv bombad, säger en av de svenska IS-krigarna som var på plats till Expressen.se.

Stockholmaren och mannen från Göteborg dödas samtidigt.

Även en annan göteborgare – som skadades i en tidigare attack – har avlidit av sina skador under det senaste dygnet.

Alla tre har somalisk bakgrund.

– Jag känner alla tre. De var de finaste bröderna som jag gjorde jihad (heligt krig, red anm) med. De gav bort alla sina ägodelar och åkte ner för jihad. De ville inte ha någonting från jordiska livet. De strävade efter en martyrdöd, säger en svensk IS-krigare till Expressen.se.

 

LÄS OCKSÅ: USA skickar specialstyrkor

Avskräcker inte från resa

För tre veckor sedan dödade minst tre andra svenskar och tiotals skadades under striderna i Kobane.

Men det skrämmer inte andra svenska jihadister från att åka ner.

Expressen.se erfar att sex sju svenskar varje vecka åker till Syrien och ansluter sig till IS. Men de som dödades sist hade varit i Syrien mellan ett och två och ett halvt år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag