Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre släppta efter gruppvåldtäkten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En kvinna utsattes för en brutal gruppvåldtäkt.
Foto: Hasse Holmberg / Tt /
Fyra killar, utan identiteter, utsatte en kvinna för en brutal gruppvåldtäkt.
Foto: / POLISEN
Fyra killar, utan identiteter, utsatte en kvinna för en brutal gruppvåldtäkt.
Foto: / POLISEN
Fyra killar, utan identiteter, utsatte en kvinna för en brutal gruppvåldtäkt.
Foto: / POLISEN

Fyra killar, utan identiteter, utsatte en kvinna för en brutal gruppvåldtäkt på utkiksplatsen Fåfängan i Stockholm i höstas.

En sitter på sluten ungdomsanstalt medan en annan sitter häktad för ett annat brott.

En tredje har släppts ut och en fjärde ansågs vara barn och åtalet ogillades.

– Det är som att uppfinna hjulet varje gång. Bara gräva, gräva och gräva för att hitta så mycket som möjligt om åldern, säger kammaråklagare Christina Voigt om att försöka åldersbestämma gärningsmän.

Expressen har rapporterat om flera rättsfall där de misstänkta har saknat säkra identitetsuppgifter. Ett av dessa fall gäller 17-åriga Julia, som blev knivskuren av en kille efter att hon sagt nej till hans sexuella inviter.

Tingsrätten dömde som om gärningsmannen vore 16 år, till ungdomsvård. Hovrätten dömde annorlunda - som en vuxen person som hade fyllt 21 år och straffet blev ett och ett halvt års fängelse och utvisning.

Snart kommer vägledande beslut

Fallet ligger nu hos Högsta domstolen som kommer att meddela ett vägledande beslut kring bevisvärderingen vid åldersbestämningar.

Ett annat fall som fått uppmärksamhet, där gärningsmännens identiteter och åldrar var okända, är gruppvåldtäkten på utkiksplatsen Fåfängan i Stockholm.

Fyra killar turades om att våldta kvinnan vid det provisoriska tältlägret – medan hon hörde skratt från andra personer som blev vittnen till vad hon utsattes för.

Åldrarna svårare än skuldfrågan

Efteråt tvingade en av våldtäktsmännen kvinnan att ta emot en hundralapp medan hon stapplade ner för berget, fick stopp på en buss och slog larm till chauffören.

Strax därefter kunde polisen gripa tre av de misstänkta med hjälp av hundpatrull. Samtliga kopplades till gruppvåldtäkten genom DNA och några månader senare kunde den fjärde gärningsmannen hittas genom DNA-träff.

Det fanns ingen tvekan om skuldfrågan. Man polisens fick fortsätta med utredningen efter att gärningsmännen bundits till brottet.

Var de barn och därmed inte straffmyndiga? Tonårspojkar som skulle få ungdomsvård? Vuxna män som skulle dömas till fängelse?

Åklagaren: "Känns som i limbo"

– Det tar nästan lika lång tid för polisen att utreda åldrar som att utreda själva brottet, säger åklagare Christina Voigt, som - något skämtsamt - säger att det "skulle behövas en kol 14-metod för människor".

– Just nu känns det som i limbo vad gäller åldersbestämningar. Vi behöver ha nya metoder eller utvärdera de metoder vi har så vi vet att vi kan lita på dem: som tandröntgen och handledsröntgen, säger hon.

Killarnas fingeravtryck skickades till Europol och det blev träff på ett tiotal olika alias, mellan 13 och 33 år, från tysk och norsk polis.

Tingsrätten valde att döma personerna som pojkar. Hovrätten menade att det inte var motbevisat att en av gärningsmännen hade åldern som han uppgivit, 14 år, och ogillade åtalet eftersom han då inte var straffmyndig.

– Min klient är jättebesviken på domen. Hon har lidit hemskt av det här och sedan får de så korta straff, sa kvinnans dåvarande målsägandebiträde Clea Sangborn till Expressen efterdomen.

Två är frihetsberövade

I dag är två av killarna på fri fot. En av dem avtjänar fortfarande sluten ungdomsvård och en annan sitter häktad för annan brottslighet.

Expressen har varit i kontakt med kvinnans nuvarande målsägandebiträde som har avböjt att kommentera fallet.Gärningsman 1 – ute

Hovrätten fastställde tingsrättens dom om sex månaders sluten ungdomsvård för grov våldtäkt, vilken nu har upphört.

I domarna saknar killen personnummer. Det konstaterades att det saknades id-handlingar som kunde identifiera honom. Det finns dock uppgifter som kan tyda på att personen var myndig.

När förfrågan på fingeravtryck skickades ut i Europa så matchades dessa till en identitet: en 19-årig marockansk medborgare. Tyskland hade gjort en odontologisk, röntgendiagnostisk undersökning av personens tänder och händer och resultatet visade en ålder som stämde väl med de 19 år han uppgivit i en av sina identiteter.

Vad berodde det på, att det inte gick att utreda hans ålder? 

– Jag har ingen kommentar till det. Det målet är avgjort, säger advokat Karl Harling som förvarade killen.

Till Migrationsverket uppgav han under 2015 att han var 13 år gammal.


Gärningsman 2 – sluten ungdomsvård

Tingsrätten dömde killen på en 16-årig identitet för grov våldtäkt till nio månaders sluten ungdomsvård, en påföljd som fortfarande pågår.

Även i hans fall fanns olika identitetsuppgifter. Socialtjänsten fick under förra året träff på ett alias som har uppgett en ålder på 17 år och angivit Marocko som födelseland. Sökning på fingeravtryck genom Interpol gav träff på ytterligare en identitet som skulle innebära att han var 16 år vid domen, vilket var den ålder som tings- och hovrätt dömde på.

Gärningsman 3 – åtalet ogillades 

Tingsrätten dömde honom som 15-åring till sex månaders sluten ungdomsvård för grov våldtäkt. Men trots att även hovrätten slog fast att personen var skyldig ogillades åtalet och han släpptes på fri fot. Han hade nämligen uppgivit att han var född i december 2000, vilket skulle innebära att han var under 15 och inte straffmyndig när han våldtog kvinnan. Hovrätten menade att det inte var "tillförlitligen" utrett att han hade fyllt 15 vid brottstidpunkten. Men det fanns flera uppgifter som tydde på att personen var betydligt äldre.

Han har använt sig av minst fem olika identiteter med åldrar mellan 14 och 33 år. Hans fingeravtryck gav under polisutredning i höstas träff hos tysk polis på ett alias där åldern uppgavs vara 17 år. Han var efterlyst av tysk polis för verkställande av en stölddom.


Gärningsman 4 – sitter häktad

Dömdes som att han hade fyllt 15 år vid brottstillfället. Påföljden blev åtta månaders sluten ungdomsvård för grov våldtäkt i tingsrätten dom från slutet av april. Överklagade först till hovrätten men det har sedan återkallats.

Har inte påbörjat påföljden eftersom han sitter häktad för andra brott i Uppsala.

Lyckades fly från Fåfängan efter dådet. Det skulle sedan dröja till februari innan han blev brottsmisstänkt i ett annat ärende, och hans DNA kunde matchas med den fjärde, tidigare okände profilen från gruppvåldtäkten.

Precis som med de andra finns flera alternativa identiteter. Från tysk polis stämde fingeravtrycken överens med en man som uppgett en identitet född den i juli 1998 från Marocko. Ett fotografi på mannen är taget av tysk polis den 18 jan 2015. Från dansk polis framgår att fingeravtrycken stämmer med en man som har uppgivit en identitet född 13 nov 1998.

Carl-Henric Ringblom är killens advokat och uttalar sig generellt om åldersbestämningar.

– Det har ju framkommit att det är en svår avvägning. Men utgångspunkten måste ju vara de uppgifter som personerna i fråga lämnar om sina åldrar och sedan är det upp till åkalgare och polis att utreda frågan.

"Grabbar som försöker överleva"

Är du oroad över att de här personerna kommer att begå liknande brott i framtiden? 

– Nej, det är jag faktiskt inte. De hade inga sexualbrott på sig sedan tidigare. Det här är grabbar som försöker överleva och i deras överlevnadsstrategi så begås säkert brott. Men våldtäkt är inte en fråga om att överleva, säger Christina Voigt.

Inom de närmaste veckorna väntas Högsta domstolen beslut om bevisvärdering vid åldersbestämningar.

– I alla sorters rättsfrågor så är det av värde med vägledande prejudikat. Och det är därför som HD har tagit upp den här frågan för att det inte finns några sådana, säger Karl Harling.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.