Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre positiva nyheter från världen senaste dygnet

Svenska Jessica Meir tillbaka på jorden • Studie: Plastkasse inte sämre • Se Bara Nyheter.
Svensk-amerikanska Jessica Meir har landat igen.Foto: TASS / ANDREI SHELEPIN/TASS/SIPA USA SIPA USA
Foto: Kruger nationalpark
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är många mörka rubriker just nu med anledning av coronaviruset.

Men här är tre händelser från de senaste dagarna som ändå känns positiva och är värda att lyfta fram. 

Hoppfulla resultat: Botemedel mot covid-19 kan hittas

Forskningen för att hitta läkemedel och vaccin mot covid-19 är intensiv. 90 läkemedel som redan finns i användning testas just nu. 400 helt nya mediciner för den som drabbats av smittan är under utveckling. Och det finns 40 olika vaccinkandidater. Det visar en sammanställning Läkemedelsindustriföreningen, Lif, gjort, och som Expressen var först att berätta om

Det antivirala läkemedlet Remdesivir, som redan används i Sverige, har god chans att bli det första som godkänns. Nya resultat från ett sjukhus i Chicago visar att svårt sjuka tillfrisknade snabbt. 125 smittade, varav 113 hade allvarliga symtom på covid-19, fick läkemedlet i dropp varje dag. Nästan alla kunde lämna sjukhuset inom en vecka.

Chanserna är goda att Remdesivir blir det första godkända läkemedlet mot SARS-CoV-2, det nya coronaviruset som orsakar covid-19. 

Svensk-amerikanska astronauten Jessica har landat på jorden igen

Välkommen tillbaka!

Den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir har landat på jorden efter 205 dagar i rymden. Jessica Meir och en rysk astronaut lämnade jorden den 25 september.

På Internationella rymdstationen (ISS) har astronauterna tagit del av rapporterna om coronavirusets framfart.

– Det är väldigt surrealistiskt för oss att följa det som händer på jorden och se det utvecklas när vi har varit här uppe under hela tiden. Det känns som vi kommer tillbaka till en helt annan planet, säger Jessica Meir i ett pressmeddelande från Rymdstyrelsen.

De hemvändande astronauterna genomgår nu medicinska tester. Det handlar som alltid om återanpassning till gravitation, men den här gången även om skydd från coronaviruset.

Den 18 oktober blev Jessica Meir – med en svensk mamma och israelisk pappa – historisk. Då gjorde hon tillsammans med amerikanskan Christina Koch den första helt kvinnliga rymdpromenaden. 

Först bilden på Jessica Meir efter att hon landat.Foto: ROSCOSMOS / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Lejonen som njuter av en tillvaro utan människor 

Kruger nationalpark i Sydafrika stängde sina grindar för besök den 25 mars till följd av coronaviruset – och parkens lejon tycks njuta av att slippa människor och turister just nu.

På bilder inifrån nationalparken kan man se en lejonflock ligga på vägen där bilar vanligtvis brukar ta sig fram, ett område som vanligtvis brukar vara fullsmockat med turister, rapporterar CNN

– Att ligga på vägen dagtid är ovanligt för under normala förhållanden skulle det vara trafik och det trycker tillbaka lejonen in i bushen, säger Isaac Phaahla, talesperson för nationalparken, till CNN. 

Här brukar inga lejon ligga i vanliga fall.Foto: Kruger nationalpark

Det finns en tydlig förändring i djurens – inte bara lejonens – beteende sedan nationalparken stängde ner för att undvika smittspridning, menar Isaac Phaahla.

– De ockuperar platser som de vanligtvis skulle undvika när det är turister där. Folk får komma ihåg att djur fortfarande lever i det vilda i Kruger nationalpark och djurlivet blir mer aktivt när människornas närvaro uteblir, säger han till CNN.

Missa inte: Nu kan du få notiser med positiva nyheter. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”Glada nyheter”.  

Tre vaccin testas redan – ytterligare 70 utvecklas

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.