Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra positiva besked i coronatider

Här ses nykära Karsten, 89, och Inga, 85, för picknick vid dansk-tyska gränsen
Här på Madagaskar ska man göra ön grön igen.Foto: PAUL GROVER/SHUTTERSTOCK / PAUL GROVER/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Äldre ska nu få lättare att göra videosamtal.Foto: Colourbox

När de flesta saker du läser kanske handlar om det negativa som nu händer i världen kan det kännas tungt. 

Men det finns ljusglimtar även i det onda. 

I dag har vi sammanställt några så att du kan bli lite mer lugn och glad. 

Fallen planar ut i Italien

I Italien som drabbats hårt av coronaviruset har antalet nya fall av sjukdomen börjat plana ut, rapporterar Bloomberg.

Under måndagen och tisdagen rapporterades 4050 respektive 4053 nya fall vilket kan låta mycket – men det är de lägsta siffrorna som landet sett på två veckor. Inte sedan den 17 mars har så få personer smittats per dag. 

Det kan vara ett tecken på att landet, som varit virusets epicentrum i Europa, börjat få smittan under kontroll.

– Landet har nått en platå i smittofasen, säger Silvio Brusaferro chef för den italienska Folkhälsomyndigheten.

Antalet nya fall som rapporterats in i Italien, enligt Worldometers.Foto: Worldometers

Äldre får surfplattor för att minska ensamhet

Nu kan äldre hålla kontakten lättare med barnbarnen.Foto: Colourbox

Regeringen beslutade för en tid sedan om besöksförbud på äldreboenden för att minska risken för smittspridning. Med isolering kan ensamheten krypa sig på och alla har inte möjlighet att ringa videosamtal för att hålla kontakt med nära och kära. Därför har nu Krokoms kommun köpt in surfplattor till äldreboende och gruppbostäder, rapporterar SR

Man hoppas att de äldre nu ska kunna vara med på till exempel ett digitalt besök i sitt barndomshem eller på en middag hemma. 

Nytt test kan rädda liv

Det handlar om ett blodprov. Det nya testet som delvis läser av DNA har utvecklats med hjälp av artificiell intelligens och kan upptäcka upp till 50 typer av cancerformer, skriver Guardian. Än finns det en del att skruva på för att testet ska bli helt säkert och just nu gör man kliniska tester. 

Teamet bakom testet säger att det ger oss helt andra möjligheter att identifiera sjukdomar som annars kan vara svåra att upptäcka. Det är extra viktigt eftersom ger det en stor fördel att upptäcka en sjukdom tidigt. 

Madagaskar planterar 60 miljoner nya träd

Följande månader ska Madagaskar plantera 60 miljoner nya träd och arbetet har redan börjat. Förutom att fira 60 år av självständighet i landet siktar man med projektet på att återställa öns skog. 

Madagaskar som ligger utanför Moçambique blev en ö för ungefär 90 miljoner år sedan och är känt för sitt rika djur- och växtliv. Men de senaste åren har en stor del av skogen försvunnit med anledning av hur man sköter jordbruket. Nu vill man göra ön grön igen, säger regeringen skriver Ecowatch. 

Missa inga goda nyheter! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser för glada nyheter. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.