Pavel Gamov. Foto: SVEN LINDWALLPavel Gamov. Foto: SVEN LINDWALL
Pavel Gamov. Foto: SVEN LINDWALL
Hanna Wigh. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSENHanna Wigh. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Hanna Wigh. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Margareta Larsson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENMargareta Larsson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Margareta Larsson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

SD-vildarnas besked: Startar politisk grupp 

Publicerad

Pavel Gamov, Hanna Wigh och Margareta Larsson som är politiska vildar, och tidigare SD-riksdagsledamöter, har startat en ny politisk grupp, skriver nyhetsbyrån Siren. 

– Kritiken är ofta att vi som vildar inte gör någonting, men lyfter arvode. Vi vill bedriva politik och därför organiserar vi oss kring gemensamma frågor, säger Margareta Larsson.

Gruppen skriver i brevet att de vill få möjlighet till ekonomiskt stöd. 

I brevet till riksdagsförvaltningen skriver de tre politiska vildarna att man vill ha en dialog för att diskutera ett möjligt ekonomiskt stöd.

"För att kunna på bästa sätt utföra vårt politiska uppdrag som ledamöter av Sveriges riksdag har vi - Pavel Gamov, Margareta Larsson och Hanna Wigh - med stöd av sympatisörer utanför riksdagen startat en politisk grupp och förening som har i syfte att underlätta arbetet med att infria väljarnas önskemål och förväntningar på oss folkvalda”, skriver de i brevet.

Vill verka mot blockpolitiken

Margareta Larsson som är svärmor till Jimmie Åkesson säger att de bildar den politiska gruppen för att kunna driva sina politiska frågor. 

– Kritiken har ju ofta varit att vi som vildar inte gör någonting, att vi sitter på vår kammare men lyfter arvode. Vi vill bedriva politik men som vilde har du inte tillgång till juridisk expertis, till exempel. Därför försöker vi organisera oss för att på ett mer gediget sätt bedriva politik, säger hon. 

Hon säger också att den nya gruppen inte ska driva SD-politik utan att alla vildar som företrätt även andra partier tidigare är välkomna till gruppen.

– Vi vill verka mot den traditionella blockpolitiken som vi anser är föråldrad. Den kan vara förödanden när den blockerar förslag. Sverige har vuxit ur den gammalmodiga ordningen och vi hoppas på en modernare politik, säger Margareta Larsson.

Vilka frågor vill ni driva?

– Nu är vi i startgroparna och vi kommer att träffas på lördag för att konkretisera och prata ihop oss om vilka frågor vi ska driva. Vi har en del gemensamt och tanken är att den som delar vår uppfattning i någon fråga ska kunna samarbeta med oss. Jag själv kommer att driva frågor om folkhälsa, psykiatrin, som jag anser att vi behöver göra om, samt socialpolitik, säger Margareta Larsson.

"En del gemensamt"

Hanna Wigh säger till Dagens Nyheter att de tre vildarna har en hel del gemensamt.

– Vi vet att vi har en hel del gemensamt och en del olika intresseområden så det är mycket prat fram och tillbaka om hur man ska göra med det. Det vi har konstaterat är att vi ska försöka avlasta med hjälp av varandra så att vi kan fatta välgrundade beslut, säger Hanna Wigh. 

Den tilltänkta organisationen ska ha en kanslichef som ska leda arbetet med den fortsatta etableringen, skriver Hanna Wigh, Pavel Gamov och Margareta Larsson.

Föreningen som de startar har fått namnet ”Sveriges partipolitiskt oberoende lista". 

Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag