Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD-vildarnas besked: Startar politisk grupp

Pavel Gamov. Foto: SVEN LINDWALL
Hanna Wigh. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Margareta Larsson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Pavel Gamov, Hanna Wigh och Margareta Larsson som är politiska vildar, och tidigare SD-riksdagsledamöter, har startat en ny politisk grupp, skriver nyhetsbyrån Siren. 

– Kritiken är ofta att vi som vildar inte gör någonting, men lyfter arvode. Vi vill bedriva politik och därför organiserar vi oss kring gemensamma frågor, säger Margareta Larsson.

Gruppen skriver i brevet att de vill få möjlighet till ekonomiskt stöd. 

I brevet till riksdagsförvaltningen skriver de tre politiska vildarna att man vill ha en dialog för att diskutera ett möjligt ekonomiskt stöd.

"För att kunna på bästa sätt utföra vårt politiska uppdrag som ledamöter av Sveriges riksdag har vi - Pavel Gamov, Margareta Larsson och Hanna Wigh - med stöd av sympatisörer utanför riksdagen startat en politisk grupp och förening som har i syfte att underlätta arbetet med att infria väljarnas önskemål och förväntningar på oss folkvalda”, skriver de i brevet.

Vill verka mot blockpolitiken

Margareta Larsson som är svärmor till Jimmie Åkesson säger att de bildar den politiska gruppen för att kunna driva sina politiska frågor. 

– Kritiken har ju ofta varit att vi som vildar inte gör någonting, att vi sitter på vår kammare men lyfter arvode. Vi vill bedriva politik men som vilde har du inte tillgång till juridisk expertis, till exempel. Därför försöker vi organisera oss för att på ett mer gediget sätt bedriva politik, säger hon. 

Hon säger också att den nya gruppen inte ska driva SD-politik utan att alla vildar som företrätt även andra partier tidigare är välkomna till gruppen.

– Vi vill verka mot den traditionella blockpolitiken som vi anser är föråldrad. Den kan vara förödanden när den blockerar förslag. Sverige har vuxit ur den gammalmodiga ordningen och vi hoppas på en modernare politik, säger Margareta Larsson.

Vilka frågor vill ni driva?

– Nu är vi i startgroparna och vi kommer att träffas på lördag för att konkretisera och prata ihop oss om vilka frågor vi ska driva. Vi har en del gemensamt och tanken är att den som delar vår uppfattning i någon fråga ska kunna samarbeta med oss. Jag själv kommer att driva frågor om folkhälsa, psykiatrin, som jag anser att vi behöver göra om, samt socialpolitik, säger Margareta Larsson.

"En del gemensamt"

Hanna Wigh säger till Dagens Nyheter att de tre vildarna har en hel del gemensamt.

– Vi vet att vi har en hel del gemensamt och en del olika intresseområden så det är mycket prat fram och tillbaka om hur man ska göra med det. Det vi har konstaterat är att vi ska försöka avlasta med hjälp av varandra så att vi kan fatta välgrundade beslut, säger Hanna Wigh. 

Den tilltänkta organisationen ska ha en kanslichef som ska leda arbetet med den fortsatta etableringen, skriver Hanna Wigh, Pavel Gamov och Margareta Larsson.

Föreningen som de startar har fått namnet ”Sveriges partipolitiskt oberoende lista". 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!