Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre politiker får lämna – efter Expressens nya avslöjande

SD-politikern Rose-Marie Sundlöf hoppas att muslimer ska drunkna.
Anders Nyberg kandiderade för Sverigedemokraterna i Kumla. Han säger sig inte minnas sina kommentarer på hatsajten.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Tre politiker - två från SD och en från M - tvingas nu lämna sina kandidaturer och förtroendeposter efter Expressens avslöjande under torsdagen.

– Det är upprörande och djupt beklagligt. Personens kommentarer är något som vi moderater absolut inte står bakom. Det rimmar på inget sätt med våra värderingar, säger Hasse Ikävalko, ordförande Moderaterna i Borås, i en kommentar.

Expressen kunde under torsdagen avslöja hur tre kandidater i valet skrivit rasistiskt eller på andra sätt hatiskt på sajter som Samhällsnytt, Avpixlat och Fria Tider. En av dem var Rose-Marie Sundlöf, SD-politiker i Järfälla, som bland annat hoppades att en båt med asylsökande skulle sjunka och att muslimer skulle drunkna.

Anders Nyberg, SD-politiker i Kumla, skrev att det var bra att ett pensionat som skulle användas som flyktingboende hade bränts ned.Sverigedemokraterna meddelar nu att de båda sparkas ut:

"I båda fall har kandidaturerna dragits tillbaka och medlemskapen stängts av. Anders Nyberg lämnar även samtliga uppdrag inom partiet med omedelbar verkan. Vi uppmanar också att man helt lämnar partiet", skriver pressekreteraren Christian Krappedal i ett mejl.

Den tredje politikern, Claes Hanson, står på Moderaternas lista i kommunvalet i Borås. Han hade bland annat skrivit: "Araber sätter ju på både får, åsnor och små barn."Claes Hanson fanns på Moderaternas kommunlista i Borås.

M i Borås meddelande under torsdagseftermiddagen att Hanson har avsagt sig sin kandidatur både muntligt och skriftligt.

Expressen avslöjade i tisdagskväll fyra andra politiker, alla från SD, som skrivit hatiskt på nätet. Också de har fått lämna sina politiska uppdrag och kandidaturer.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.