Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tre pojkar döms för gruppvåldtäkt

Tre pojkar döms nu för gruppvåldtäkten mot en kvinna som skedde på utsiktsplatsen Fåfängan i Stockholm i höstas.

Tre pojkar döms nu för gruppvåldtäkten mot en kvinna som skedde på utsiktsplatsen Fåfängan i Stockholm i höstas.

Straffet blir sluten ungdomsvård i 6 månader för två av pojkarna respektive 9 månader för en av dem.

– Man räknar av straffet i förhållande till deras ålder. Man får inte glömma att man utgår från att de är 15 år, då är de är ju barn, säger Christina Voigt, åklagare i målet.

Det var den 9 september vid ettiden på natten som en kvinna befann sig vid Londonviadukten i Stockholm. Hon har i förhör berättat att hon var ledsen och grät när två pojkar kom fram till henne.

De hade följe en bit, när de kom till trapporna vid Fåfängan började hon tveka - men lät sig övertalas att följa med. Efter ett tag vände hon och satte sig en bit därifrån. Då kom pojkarna tillbaka och ytterligare ett antal killar anslöt. En av dem misshandlade och hotade henne. Sedan våldtogs hon sex gånger.

Kvinnan fick sedan hjälp av en privatperson att larma polisen och pojkarna kunde gripas i nära anslutning till platsen.

Döms för grov våldtäkt

På torsdagen kom domen mot tre av pojkarna som mot sina nekanden döms för grov våldtäkt. Bevisningen grundar sig i förhör och DNA-bevis.

Pojkarnas identitet har inte kunnat säkerställas och det är oklart i vilket land de är medborgare. Enligt tingsrättens bedömning är en av pojkarna omkring 18 år. De andra bedöms vara över 15 år.

– En läkare har bedömt att de är över 15 år. Sen har de uppgett olika identiteter vid andra tillfällen, så det är en samlad bedömning från tingsrättens sida, säger Christina Voigt, åklagare i målet.

Yrkade inte på utvisning

Lägsta straff för grov våldtäkt är fängelse i fyra år, men med tanke på pojkarnas åldrar har rätten beslutat att döma dem till ungdomsvård. Två av pojkarna döms till sluten ungdomsvåd i 6 månader, den tredje döms till sluten ungdomsvård i 9 månader. De ska också betala skadestånd till kvinnan på sammanlagt 165 000 kronor.

– De har dömts precis i enighet med mina yrkanden, rätten har fullt delat min bedömning, säger Christina Voigt.

Om pojkarna varit vuxna hade två av dem fått fängelse i fyra år och en av dem hade fått fyra och ett halvt år.

- Det finns tabeller man följer där man räknar av straffet i förhållande till deras ålder. Man får inte glömma att man utgår från att de är 15 år, då är de är ju barn. Så det är en helt korrekt bedömning.

Christina Voigt yrkade inte på utvisning med tanke på oklarheterna kring pojkarnas identiteter.

– Nej, jag gjorde inte det. De är bara 15 år och det var väldigt oklar identitet. Vi vet knappt vilket land de kommer ifrån. När det handlar om barn måste man försäkra sig om att någon kan ta emot de här barnen. Eftersom vi knappt vet vilka de är så bedömde jag det som utsiktslöst.