Foto: RANDALL BENTON / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESSFoto: RANDALL BENTON / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS
 Foto: RANDALL BENTON / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS
Foto: MICHAEL MACOR / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGESFoto: MICHAEL MACOR / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES
 Foto: MICHAEL MACOR / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES
Foto: JIM SCHULTZ / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: JIM SCHULTZ / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JIM SCHULTZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Hade död fru gömd under golvet

Publicerad
Uppdaterad

Fem personer sköts till döds i tisdags av en ensam gärningsman i norra Kalifornien.  Den misstänkte skytten sköts ihjäl av polis på plats. 

Mannen är nu identifieras som Kevin Neal. 

Dagen innan han sköt ytterligare fyra personer dödade han sin nyblivna fru. 

I tisdags sköts fyra personer till döds i den lilla staden Rancho Tehama. Gärningsmannen stal en bil och på flera ställen i samhället avfyrade han skott. 10 personer skadades, däribland två barn. 

Den misstänkta gärningsmannen sköts till döds utanför en lågstadieskola av polis. 

Gärningsmannen ska enligt sheriffen ha försökt ta sig in i skolan, men utan att lyckas. Skolans aktiva "nedstängning" tros ha räddat liv uppger AP. 

– Händelsen kunde ha blivit så mycket värre, säger vicesheriffen Johnston, enligt uppgifter till CNN

Johnston ger skolan beröm för deras resoluta agerande.  

Mannen har identifierats av myndigheterna att vara en man vid namn Kevin Neal. 

Mördade fru dagen innan – behöll kroppen hemma

Polisen tror att han mördade sin fru kvällen innan och gömde henne under golvbrädorna.  

Grannarna har uppgett att de kvällen innan Neal åkte igenom staden och sköt ner människor hörde hur han bråkade med sin nyblivna fru. 

Den utlösande faktor till brottet kan ha varit ett lågvarig och pågående bråk med grannarna, uppger CNN. Det är Neals mamma som i en telefinintervju med AP berättar att hennes son var frustrerad av en ständig fejd med grannarna och ska ha sagt: 

– Jag står vid ett stup, det finns ingenstans att ta vägen. 

I januari i år anklagades Kevin Neal för att ha knivhuggit en granne. Mamman betalade då hans borgen.

10 personer skadade - två av dem barn

Enligt lokala polismyndigheten ska skjutningen ha ägt rum i Rancho Tehama, tio mil norr om Sacramento, runt 08:00 lokal tid, rapporterar WDSU News. 

Vicesheriffen Phil Johnston uppgav till lokala medier att minst fem personer, inklusive den misstänkte skytten, är döda, enligt tidningen Redding Record Searchligt.  

Vicesheriffen uppger att Neal stal en bil och sköt villt omkring sig på flera platser, däribland en lågstadieskola. 

Sammanlagt ska 10 personer skadats enligt lokal polis. Ingen av de dödade ska ha varit barn. Däremot ska en elev och ett annat barn vara bland de skadade efter att ha träffats av kulor.   

Gärningsmannen sköt även mot två poliser som besvarar elden och dödar mannen. Varken de två poliserna eller de som först kom till platsen för att hjälpa nödställda blev skadade. 

https://twitter.com/JimSchultz_RS/status/930513009927004160

Skytten känd av polis sedan tidigare

Neal ska ha avlossat skott på flera platser i den lilla staden och enligt uppgifter från tidningen Redding Record Searchlight ska skyttens inneboende vara ett av offren som skjutits till döds. 

Vicesheriffen Phil Johnston uppger att Kevin Neal ska ha använt ett halvautomatiskt maskingevär och två pistoler. Han ska ha burit en skottsäker väst med flera magasin som kunde ha möjliggjort flera omladdningar av vapnen.  

FBI kallas in

Över hundra poliser var på platsen och området runt skolan spärrades snabbt av. Den närliggande flygplatsen ska enligt Redding Record Searchlight också varit avspärrad. Enligt tidnigen ska polisen jobbat med fem misstänka brottsplatser kopplade till skjutningen.  Däribland Neals hem, där hans fru påträffades. 

FBI är inkopplat på fallet. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag