Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre personer har hittats vid liv i Nepal

Räddningsarbetare fortsätter att hitta överlevande efter jordbävningen i Nepal för över en vecka sedan. På söndagen hittades två kvinnor och en man vid liv i rasmassor. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: Diego Azubel / Epa / Tt
Namaya Shreta, 25, sitter med sin dotter i den förstörda byn Pokharidanda i Nepal.Foto: Wally Santana

Nepals regering sa att hoppet var ute att hitta fler överlevande efter jordbävningen.

Men på söndagen hittades tre personer – två kvinnor och en man – vid liv i rasmassorna i byn Kerabari.

Och i lördags hittades en 101-årig man vid liv i rasmassorna, rapporterar Sky News.

Det var i går som regeringens talesman sa:

– Det har gått en vecka sedan katastrofen. Vi gör vårt bästa i räddningsarbetet men jag tror inte det finns några chanser att hitta fler överlevande, säger regeringens talesman Laxmi Dhakal enligt nyhetsbyrån AFP.

Men som ett mirakel hittades tre personer vid liv under söndagen.

Två kvinnor och en man hittades levande i rasmassorna i byn Kerabari, säger en polistalesman till nyhetsbyrån DPA som Ritzau hänvisar till.

Och nu kommer också rapporter om att en 101-årig man kunde grävas fram ur rasmassorna – en vecka efter jordbävningen. Mannen räddades och är nu på sjukhus, säger polisen Arun Kumar Singh, till AFP enligt Sky News.

Samma dag hittades 51 kroppar i en by längs en populär vandringsled. Bland dessa fanns sex turister varav en fransman och en indisk medborgare, övriga identiteter var inte kända, rapporterar AP.

"Vi behöver hjälp"

Kvarlevorna grävdes fram vid Langtang, sex mil norr om Katmandu. Bland de döda finns nepalesiska guider, hotellägare och arbetare.

Samtidigt har dödssiffran stigit till över 7000, men den slutliga dödssiffran kommer att bli "mycket högre", enligt finansministern. Över 14 000 skadades i jordbävningen varav runt 6500 vårdas på sjukhus.

I takt med att dödssiffran stiger växer kritiken mot att hjälpen till de nödställda i Nepal har fördröjts.

Vid infarten till byn Pauwathok i Sindhupalchok-distriktet har invånarna snickrat ihop en skylt från resterna av de hus som rasade i jordbävningen: "VI BEHÖVER HJÄLP". Men först på lördagskvällen nåddes byn, som ligger fem mil öster om huvudstaden Katmandu, av en första hjälpsändning, organiserad av frivilliga.

– Regeringen har inte lyckats tillgodose alla nödställdas behov, så det är bättre om alla hjälper till, säger en av dem, Supral Raj Joshi, till nyhetsbyrån AP.

"Extremt oroad"

Hjälporganisationer har vittnat om stora problem med att nå de tusentals människor som varit avskurna i otillgängliga delar av det fattiga landet. FN har efterlyst fler helikoptrar och kritiserar även landets tullmyndigheter för att fördröja de hjälpsändningar som flygs in till landet, skriver TT.

– Jag blev extremt oroad över rapporter om att tullen tagit på så lång tid, säger FN:s chef för humanitära frågor, Valerie Amos, som enligt AFP tagit upp problemet med premiärministern.

På söndagen tvingades myndigheterna stänga Katmandus internationella flygplats för stora flygplan, eftersom den enda landningsbanan inte klarat av den senaste veckans intensiva trafik. Endast små och medelstora flygplan kommer tillåtas att landa, uppger AP.

Flygplatsen, som är landets enda för internationell trafik, har redan tidigare beskrivits som en flaskhals för räddningsarbetet.

Frustration

Regeringstjänstemän uttrycker samtidigt frustration över svårigheterna att nå ut med hjälpen. Det finns nu gott om mat i lager, men problemet är bristen på lastbilar och chaufförer.

– Vi har inte möjlighet att transportera förnödenheterna ännu snabbare, säger Shrimani Raj Khanal på Nepal Food Corporation, enligt AFP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.