Tre personer döda efter gisslandramat

Juristen och trebarnsmamman Katrina Dawson, 38, är en av tre döda i det blodiga gisslandramat i Sydney.

Gisslantagaren Man Haron Monis ska delat upp gisslan i två grupper - då lyckades flera fly.

- Det var ett dåd av en ensam individ, säger polischefen Andrew Scipione.

Efter 17 timmar var gisslanddramat där 17 personer satt i gisslan över. Det var vid tio-tiden på måndagsmorgon, lokal tid, som polisen fick larm om ett gisslanddrama på Lindt café på Martin Place i Sydney.

Gärningsmannen uppges ha delat in gisslan i två grupper, när han tittade mot den ena gruppen lyckades flera ur den andra gruppen fly, enligt Seven News. Då ska gärningsmannen ha öppnat eld och polisen stormade byggnaden.

Tre personer dog i dådet, däribland gisslantagaren.

Ett av offren blev 38-åriga småbarnsmamman Katrina Dawson, en respekterad jurist, skriver Sydney Morning Herald.

Enligt tidningen togs hon gisslan tillsammans med en vän som tog sig från dramat med livet i behåll.

Katrina Dawson ska ha skadats omkring klockan två lokal tid, och hon dog senare på sjukhus.

Utöver henne blev kaféägaren Tori Johnson, 34, ur gisslan dödad i samband med stormningen, enligt australiska medier. Enligt obekräftade uppgifter ska han ha försökt brotta ner gisslantagaren när han sköts ihjäl.

– Våra tankar och böner denna morgon går ut till offren i denna fasansfulla attack. Jag vill säga till deras familjer och vänner att alla i New South Wales står bakom er. De står bakom er i dag, de står bakom er i morgon, de står bakom er för alltid, säger Mike Baird, Premier för New South Wales.

Fyra skadade

Polisen ville inte gå ut med dödsorsaken för de tre personerna utan ville invänta en obduktionsrapport. Polisen uppgav också att ytterligare fyra personer, varav en polis, fick vård för icke livshotande skador. Enligt polisen ska den skadade polisen ha ådragit sig en lindrigare skottskada.

Expressens medarbetare Björn Schüberg var under natten på plats utanför sjukhuset Royal Prince Alfred där de skadade vårdades. Där var stämningen tryckt och dämpad. För Sydneyborna kom den blodiga upplösningen som en överraskning, enligt flera personer Expressen pratat med.

Sydneybon Ryan Thomas är revisor och följde gisslandramat under hela natten.

– Klart man mår daligt. Det är en surrealistisk känsla, säger Geoff Stokes till Expressen utanför sjukhuset Royal Prince Alfred.

– Om det hade varit en olycka är en sak, Men det här: folk döda och skadade. Det är hemskt. Jag hoppades in i det sista att skulle bli en lugn upplösning, säger Geoff Stokes till Expressen.

Gisslantagaren identifierades som den 50-årige muslimske predikanten Man Haron Monis, som var känd hos polisen sedan tidigare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.