Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre män häktas – misstänkta för förberedelse till terrorbrott

Tillslaget i Akalla.
Foto: Alex Ljungdahl
Tillslaget i Strömsund.
Foto: MARTIN HEDMAN

De tre männen misstänks för förberedelse till terroristbrott efter måndagens gryningsräder. 

Nu har samtliga häktats, två på sannolika skäl och en skäligen misstänkt.

Männen nekar till anklagelserna.

De tre männen - 45, 38 och 29 år gamla - begärdes under torsdagsmorgonen häktade misstänkta för förberedelse till terrorbrott efter måndagens räder i Stockholmsförorten Akalla och Strömsund i norra Jämtland.

Efter häktningsförhandlingen i Solna tingsrätt under torsdagen häktas samtliga: 38-åringen och 45-åringen på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, och 29-åringen på den lägre misstankegraden, skälig misstanke.

Senast den 17 maj måste åklagare besluta om att väcka åtal mot de två män som är häktade på sannolika skäl. Om en vecka måste åklagaren presentera en tillräcklig utredning för att misstankarna mot 29-åringen uppnår sannolika skäl.

– Utredningen fortsätter nu med sedvanliga utredningsåtgärder, bland annat förhör med olika personer samt tekniska undersökningar, säger chefsåklagare Per Lindqvist i ett pressmeddelande.

Misstänks inlett förberedelserna januari 2017

I häktningsframställan framgår det att den 45-årige mannen anhölls i sin frånvaro redan i onsdags i förra veckan. Han är nu på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott från 1 januari 2017 till 30 april i år. 

Även den 38-årige mannen är misstänkt på sannolika skäl, men under perioden 1 juli 2017 till 30 april i år. Den 29-årige mannen är skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott från 1 juli 2017 till 30 april i år. 

De misstänkta och deras försvarare medverkade via videolänk från Kronobergshäktet i Stockholm.

Den 38-årige mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Domstolen motiverar häktningen med att det finns risk för att mannen undanröjer bevis om han försätts på fri fot.

Tog emot beskedet utan reaktioner

38-åringen tog emot beskedet utan reaktioner och satt med händerna knäppta i knät medan han lyssnade på tolken. Han nekar till anklagelserna uppger hans försvarsadvokat Kristofer Stahre för TT.

Förhandlingen mot den 45-årige mannen blev kraftigt försenad på grund av tekniska problem, men kom i gång igen vid 17-tiden på eftermiddagen.

Domstolen häktade senare den 45-årige mannen på sannolika skäl misstänkt till förberedelse till terrorbrott. Mannen förnekar brott via sin försvarare Thomas Olsson.

"Han har lämnat en förklaring"

– Det har hållits förhör. Han har lämnat en förklaring och den innehåller svar på alla de frågor som har ställts, säger Thomas Olsson till Expressen. 

Hans klient kom till Sverige från Uzbekistan 2008 och är en frånskild sjubarnspappa som numera är bosatt i Stockholmsområdet. 

Mannen bodde tidigare i Strömsund. Han bytte efternamn i januari 2015, ett och ett halvt år senare i september 2016 bytte han även förnamn.

Mannen och hans exfru hade kontakt med myndigheterna för bara några månader sedan då kronofogden avhyste dem från en källarlokal i södra Stockholm i slutet av januari i år. 

Avhysta från fastighet

Paret lämnade kvar fem akvariefiskar i lokalen. Eftersom myndigheterna inte lyckades få kontakt med vare sig den 45-årige mannen eller hans exfru beslutade länsstyrelsen i februari att omhänderta fiskarna med omedelbar verkan. Omhändertagandet uppskattades inte av 45-åringen som valde att överklaga beslutet i mars i år.

Några veckor senare, i slutet av april i år, skrev 45-åringen enligt TV4 Nyheterna hotfulla brev till kronofogden. ”Gud är era domare!” stod det i ett av breven. 

https://twitter.com/Nyheterna/status/992081789798768642

Det är oklart om det är de beslagtagna akvariefiskarna som förorsakade breven. 45-åringen har även haft flera skulder hos kronofogden.

Han blev även av med körkortet 2015 och har efter det dömts genom strafföreläggande flera gånger för olovlig körning, bland annat för att ha kört en lastbil utanför Enköping under förra sommaren.

De två andra misstänkta männen, en 29-åring från Uzbekistan och en 38-årig man från Kirgizistan, är också folkbokförda i Stockholmsområdet.

Misstänkt hade kontakt med Akilov

Säpo har tidigare uppgett att de spanat på de anhållna männen under en längre tid innan tillslaget mot dem på valborgsmässoafton. Det finns dock ”inga indikationer” på att ett attentat varit planerat under de närmaste dagarna uppger Säpo.

Samtidigt uppger en källa med kännedom om fallet för TT att minst en av de gripna har haft kontakt med terroristmisstänkte Rakhmat Akilov.

Dagen efter att de tre misstänkta männen greps tog polisen flera tunnor i beslag från en tomt i Strömsund. I minst en av tunnorna ska det ha enligt uppgifter till Östersunds-Posten ha funnits någon form av klorlösning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.