Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU:s krav på Kina – ger Sverige sitt stöd

Svenske Gui Minhai döms till tio års fängelse i Kina.
Kinas ambassadör till Sverige, Gui Congyou.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gui Minhais porträtt på ett plakat under protester.Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Jimmie Åkesson. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gui Minhai är inte längre en svensk angelägenhet, hävdar Kinas ambassad.

Detta eftersom eftersom den fängelsedömde förläggaren, enligt Kina, nu enbart är kinesisk medborgare.

Men ur ett svenskt perspektiv är Gui Minhai fortfarande svensk medborgare, säger Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt.

Nu höjer också EU rösten mot Kina.

”Vi förväntar oss att kinesiska myndigheter samarbetar fullt ut med sina svenska motparter”, skriver kommissionen i ett uttalande.

Den svenskkinesiske förläggaren Gui Minhai har i kinesisk domstol dömts till tio års fängelse – och reaktionerna från svenskt håll har varit hårda. Nu kommer också en kommentar från EU-kommissionen, som skriver:

”Det finns allvarliga frågor som måste besvaras gällande det här fallet. Hans rättigheter, däribland tillgången till konsulär hjälp och en rättvis rättegång, har inte respekterats.”, och fortsätter: 

Vi förväntar oss att kinesiska myndigheter samarbetar fullt ut med sina svenska motparter.”

Utrikesminister Ann Linde, S, säger i en kommentar att svenska representanter inte fick någon insyn i vare sig åtal eller rättegång och att Sverige fortsatt kräver att Gui Minhai släpps fri. 

På onsdagen twittrade Linas Linkevicius, utrikesminister om fallet: 

https://twitter.com/LinkeviciusL/status/1232608970801655808

Ove Bring: Ogiltigt resonemang

I en kommentar skriver Kinas ambassad att fallet inte längre är ett konsulärt ärende mellan Kina och Sverige. Detta eftersom Gui Minhai på eget initiativ sökt och fått kinesiskt medborgarskap år 2018, enligt ambassaden.

”Kina erkänner inte dubbla medborgarskap för några kinesiska medborgare, respekterar Gui Minhais personliga vilja och erkänner honom enbart som kinesisk medborgare”, skriver ambassaden.

Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt, säger att Kinas resonemang saknar giltighet eftersom Gui Minhai inte har avsagt sig sitt medborgarskap gentemot svenska myndigheter – vilket också bekräftas av UD.

– För att det ska bli giltigt gentemot svenska myndigheter måste Gui Minhai personligen ta kontakt med det svenska Migrationsverket, säger han.

Om domen mot Gui Minhai skriver ambassaden:

”Gui Minhai har allvarligt kränkt de kinesiska lagarna i Kina och Kinas rättsliga myndigheter hanterade ärendet och fattade beslutet i enlighet med relevanta lagar och förfaranden.”

Men enligt Ove Bring är det inte i alla lägen Sveriges skyldighet att respektera Kinas rättssystem.

– När de tillämpar sina lagar visar det inte alltid någon respekt för individen, utan individen är i olika situationer rättslös i Kina. Det är ingen skyldighet för andra stater att respektera Kinas lagar och förordningar, om de strider mot de mänskliga rättigheterna.

Kravet: Skicka hem ambassadören

Tre partier kräver att Kinas ambassadör i Sverige skickas hem – Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Men Centerpartiet tycker inte att det är någon bra idé: 

Centerpartiet tycker däremot inte att det är någon bra idé. 

– Han är en perfekt annonstavla för den kinesiska regimen och visar varje dag när han agerar hur den kinesiska regimen fungerar. Så länge vi har diplomatiska förbindelser så är det här den kinesiska regim vi har diplomatiska förbindelser med. Han är inte någon som skönhetsmålar den regimen, säger Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson. 

Inte heller Liberalerna vill skicka hem ambassadören eftersom partiet anser det viktigt att upprätthålla diplomatiska förbindelser med Kina. Partiledaren Nyamko Sabuni betonar i stället att EU måste stå enat i fallet Gui Minhai.

Samma ståndpunkt har utrikesminister Ann Linde, S, som dock kallade upp Kinas ambassadör Gui Congyou till UD.

– Jag anser att det är bra att ha kontaktvägar öppna. Att vi kunde kalla upp ambassadören i Stockholm och direkt framföra våra krav visar nyttan av att ha ambassadören i Stockholm, säger hon till SVT. 

Kabinettsekreterare Robert Rydberg på UD var den som höll mötet med ambassadören. Han berättar om mötet i ”Aktuellt”: 

– Det var ett tillfälle för mig att upprepa de krav som vi har från svensk sida att Gui Minhai ska friges, på att vi ska få tillträde till honom för ett konsulärt möte och att understryka att han är en svensk medborgare. 

Rydberg säger att man hade fått indikationer på att en rättegång var på ingång. 

– Vi hade fått en viss förvarning o att en dom skulle komma inom kort, men inte fått detaljerade uppgifter om var rättegången ägde rum än mindre hade vi fått möjlighet att närvara vid rättegången. 

Wallenbergs kritik mot Kina

Från amerikanskt håll har Hillary Clinton, tidigare utrikesminister och presidentkandidat, uttalat sig i frågan. Hon säger att USA under en annan administration hade engagerat sig för Gui Minhai.

– Men om USA är frånvarande så måste EU ta ton, ta ställning för en svensk bokförläggare eller någon annan som blivit felaktigt fängslad. Det handlar om mänskliga rättigheter, det är så viktigt, vi måste vara högljudda. Men jag tror att vår nuvarande regering inte bryr sig, säger Clinton till TT.

Svenska Dagbladet har talat med flera stora svenska företag inom näringslivet som har verksamhet i och med Kina. Men varken ABB, Sandvikkoncernen, Clas Ohlson eller H&M vill kommentera domen. 

Den enda som uttalar sig är Jacob Wallenberg, som är kritisk mot Kinas agerande. 

– Detta riskerar att få konsekvenser för de bilaterala relationerna. Vi beklagar den trend av försämrade medborgerliga fri- och rättigheter som skett i Kina på senare tid, säger han till SvD.

Ann Linde: Vi kräver att Gui Minhai släpps fri

Relationen till Kina har påverkats till det sämre.

Se senaste avsnittet av Bara Nyheter här:

Hockeyspelare vägde bara 38 kilo – drabbades av anorexi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.