Tre på labbet svårt sjuka – innan pandemin bröt ut

Ny information reser frågetecken kring covid-19 uppkomst
Coronavirusprov från patienter vid ett av sjukhusen i Wuhan flyttas till labbet efter att pandemin brutit ut.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Det nya coronaviruset anländer till labbet efter att det upptäckts.
Foto: LIU PEICHENG / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES
Det var i kinesiska Wuhan som det nya coronaviruset först upptäcktes.
Foto: CHENG MIN / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES

Tre anställda vid labbet i Wuhan sökte sjukvård för symtom som överensstämmer med covid-19 redan i november 2019. 

Det rapporterar Wall Street Journal som tagit del av amerikanska underrättelseuppgifter.

Uppgifterna ger nytt bränsle åt teorin om att viruset först spreds från labbet – vilket förnekats av kinesiska företrädare. 

Det nya coronavirusets ursprung är omdebatterat. WHO skickade ett utredningsteam till Kina för att gå till botten med frågeställningen. Efter att initialt ha motarbetats av kinesiska myndigheter kunde teamet påbörja sina efterforskningar i januari i år. 

Teamet kunde inte slå fast något entydigt resultat för hur SARS-CoV-2 började spridas till människor. Men forskare ur gruppen framhöll att viruset ”högst sannolikt” hoppat från djur till människa och spekulerade i om det kunde komma från djurfarmer i södra Kina

Teamet kunde visserligen inte utesluta teorin om att viruset läckt ut från laboratoriet vid institutet för virologistudier i kinesiska Wuhan – mångmiljonstaden där pandemin såg sin början – men beskrev den som högst osannolik.

Avfärdat som ”knasbollar”

Därefter har flera forskare kritiserat slutsatserna i rapporten och menat att en av de ansvariga – zoologen Peter Daszak – varit jävig då han själv samarbetat med det institut i Wuhan som ringats in som en möjlig smittkälla. Han har i sin forskning arbetat med att förstärka enskilda egenskaper hos virus, i syfte att utveckla vaccin till mer smittsamma virusvarianter. Däribland genom att manipulera virusets spikproteiner, något som bär likhet med det som är känt kring vad som gör det nya coronaviruset så smittsamt. Peter Daszak har ändå avfärdat de som förfäktar labbteorin som ”knasbollar”.

WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus har uppgett att virusets ursprung och labbteorin måste utredas ytterligare. 

Under söndagen rapporterade Wall Street Journal att tre anställda på labbet i Wuhan blev svårt sjuka och behövde sjukhusvård i november 2019. Tidningen citerar amerikansk underrättelseinformation, där det även framgår att personer drabbats av symtom ”som överensstämmer med covid-19 eller andra vanligt förekommande säsongssjukdomar”.

En källa till tidningen uppger att informationen kommer från ”en internationell partner” och måste utredas ytterligare. En annan källa menar att informationen är av hög kvalitet: 

– Informationen som vi fick från flera olika källor hade enastående kvalitet. Den var väldigt precis. Däremot besvarar den inte frågan om varför de blev sjuka, säger personen till tidningen.

Teorin avfärdas av institutet

Kina har kategoriskt dementerat teorin om att viruset kan ha spridits från ett laboratorium i Wuhan. Landets myndigheter hävdar också att det första fallet av covid-19 upptäcktes den 8 december, vilket går stick i stäv med fynd från WHO-teamet. 

Institutet i Wuhan har själva avfärdat teorin och deras ordförande Yuan Zhiming sa i ett uttalande i februari: 

– Det har inte förekommit några olyckor där en patogen läckt ut eller där personal har smittats. 

Den svenska journalisten Ola Wong har i en artikel för Kvartal pekat på hur den kinesiska staten i sitt propagandaarbete lyckats stämpla teorin om en labbläcka som en konspirationsteori och dess anhängare som rasister och foliehattar. 

”Besvärande omständigheter och indicier är inte samma sak som bevisad skuld och det finns förvisso också krafter i USA som har ett intresse av att lägga skuld på partistaten. Men låt inte fula härskartekniker med anklagelser om konspirationsteorier och rasism undergräva arbete för att spåra virusets ursprung.”, skriver Ola Wong. 

WHO: Inga bevis på covid-19 före december 2019

I mars rapporterades om att riskabla coronavirus-experiment i Wuhan ska ha rapporterats till USA i slutet av 2017.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.