Tre nya Michelin-krogar i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stockholmsrestaurangerna Ekstedt och Gastrologik och Göteborgsrestaurangen Sjömagasinet får plats i nya Guide Michelin.

Tre nya svenska restauranger finns med i årets Michelin-guide.

Två av dem är Stockholmsrestauranger och en finns i Göteborg, skriver Michelin Nordic i ett pressmeddelande.

Stockholmsrestaurangerna Ekstedt och Gastrologik och Göteborgsrestaurangen Sjömagasinet får plats i nya Guide Michelin Main Cities of Europe. Utöver de nya stjärnorna har Sverige två Rising Star-restauranger: Operakällaren i Stockholm och Bhoga i Göteborg. Både Mathias Dahlgren Matsalen och Frantzén/Lindeberg har fortsatt två stjärnor i guiden.

– Oavsett om du letar efter en stjärnrestaurang eller mysig kvarterskrog, så har Michelins anonyma inspektörer gjort ett urval av det bästa Stockholm och Göteborg har att erbjuda, säger Carl Stenson, informationschef för Michelin i Norden i pressmeddelandet.

Ingen får högsta betyget

Nu har 13 svenska restauranger sammanlagt 15 Michelinstjärnor. Två restauranger har två stjärnor, ingen har ännu fått högsta betyget tre stjärnor.

Dessutom får nio restauranger en Michelin Bib Gourmand-utmärkelse, åtta av dem i Stockholm och en i Göteborg. En Bib Gourmand går till en restaurang som serverar vällagad mat till ett rimligt pris.

Michelins inspektörer är anonyma och åker varje år runt till restauranger där de provar deras mat och bor på hotell. Inspektörerna betalar alltid för sin egen mat och sina hotellnätter och avlönas av Michelin, för att vara oberoende och få samma upplevelser som vanliga gäster, enligt pressmeddelandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.