Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tre nya fall utreds i medlemsutskottet

Qin Svantesson är en av de företrädare som nu ska utredas i medlemsutskottet.

På lördagen fick Sverigedemokraternas medlemsutskott tre nya ärenden på sitt bord.

Nu ska man avgöra om åtgärder behöver vidtas mot de tre medlemmar som skrivit anonyma kommentarer på hatsajter.

Sedan tidigare har 15 partimedlemmar hoppat av eller uppmanats till att lämna partiet.

På lördagen avslöjade Expressen att tre sverigedemokratiska politiker som ställer upp i valet har skrivit ett stort antal anonyma inlägg på hatsajter som "Avpixlat" och "Politiskt inkorrekt".

– De tre som har publicerats i dag har delgivits till medlemsutskottet. Men såvitt jag vet finns inga besked om några utfall, säger Henrik Vinge på Sverigedemokraternas pressavdelning.

Han vill inte spekulera i hur de tre politikerna kommer att bedömas av utskottet.

– Varje fall måste undersökas individuellt. Även om det publiceras tre åt gången, och har gjorts några dagar, så gäller det enskilda personer och får bedömas så, säger han.

En av företrädarna som nu ska utredas är Qin Svantesson, kandidat till kommunfullmäktige i Västerås. Under lördagen kunde Expressen knyta henne till till en rad uttalanden som hon gjort anonymt om, bland annat:

"Man ska fatta misstanke och höja beredskap så fort en zigenare kommer i närheten. Ta avstånd. Prata inte med dem."

Jenny Nordahl, distriktsordförande i Dalarna-Västmanland, har haft kontakt med Qin Svantesson under dagen.

Jag har pratat med henne i dag. Vi har inte kommit fram till någonting. Det är en punkt på dagordningen för distriktsstyrelsen, säger hon.

Kan hon vara kvar i partiet?

- Som jag sa är det en punkt för distriktsstyrelsen, det är inte vi som avgör om hon kan vara med i partiet eller inte. Det är medlemsutskottet som bestämmer.

Men tycker ni att det är rimligt att hon är kvar när partiet har en nolltolerans mot rasism?

- Det kan distriktsstyrelsen svara på när de haft sitt möte senare i september, vi kommer inte fatta några beslut innan det, säger Jenny Nordahl.

"Håna dem i stället"

Även Björn Lundin, kommunfullmäktigekandidat i Ale, kommer nu att utredas för att ha skrivit bland annat följande om islam:

"Jag tror att det bara blir värre med förbud, då måste dom ju göra/utöva det i det dålda... Bättre att håna dom istället, göra så att dom inte känner sig välkomna någonstans".

Under lördagseftermiddagen skrev han ett inlägg på sin Facebook-sida med anledning av avslöjandet. I inlägget säger han att den negativa skildringen av islam och muslimer på Avpixlat passade väl med hans egen under en period.

"Sommaren 2012 så började jag se på det med lite bredare synvinkel och då upptäckte jag även hur fel jag hade haft i min bild av vart roten till problemen kommer ifrån. Känns pinsamt att jag trillade in på detta hatiska spår från första början", skriver han.

Den tredje att utredas är Paul Borstam, andranamn för partiet i Vetlanda.

"Det gäller att med alla medel, pengar, presenter, smicker att snärja en svennehora och sedan när de är fast så kan man göra det som är vanligt i hemlandet." har han skrivit om araber på sajten Exponerat.

Johan Nissinen, distriktsordförande för Sverigedemokraterna Jönköping, säger sig inte känna till vad Paul har skrivit på olika sajter. När Expressen berättar säger han att detta inte är okej.

 Det är inte förenligt med partiet. Det är inte okej, säger han.

Kan han vara kvar i partiet?

Det är upp till partistyrelsens och medlemsutskottet som får utreda det. Vi får invänta deras beslut.

Du har inte varit i kontakt med Paul i dag alltså?

Jag visste inte ens om att han skrivit det här. Det är beklagligt att han skrivit så. Det passar sig inte för en Sverigedemokrat.

Vad kommer du göra nu när du hör detta?

Jag inväntar vad MU (medlemsutskottet reds anmärkning) tar för beslut, det är de som sköter personärendena, säger han.

Under fredagen uppmanande Sverigedemokraterna tre andra medlemmar att lämna sina uppdrag efter att Expressen hade avslöjat att de skrivit samma typ av kommentarer.

15 avgått eller sparkats

Bland annat gällde det Håkan Malmgren, nämndeman i tingsrätten och toppnamn i Tomelilla. Han hävdade senare att han inte skrivit inläggen och att hans konto hade blivit hackat. Samtidigt meddelade han att han hade överklagat uteslutningsärendet.

Expressens publiceringar om anonyma kommentarer på hatsajter har hittills lett till att 15 personer har avgått från sina uppdrag eller uppmanats att lämna Sverigedemokraterna med hot om uteslutning om man inte följer uppmaningen.

Under granskningens gång har partiledare Jimmie Åkesson varit sparsam med kommentarer, men under torsdagen kom ämnet upp i en debatt med integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

– Vi har flera tusen kandidater i kommunalval. De här som Expressen har hittat, genom att använda sig av uppgifter som någon skum organisation har fått sig till del på något skumt sätt och sedan kört mot just våra kandidater, jag kan inte på något sätt tycka att det är rättvist att säga att de är representativa för vårt parti. Det är de inte, sa Åkesson.