Tre nazister gripna för hot mot Expressen

Publicerad

Tre personer med koppling till nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR, greps i dag av polis utanför Expressens redaktionsbyggnad i Stockholm.

Senare under kvällen anhölls de.

– De är anhållna för förberedelse till grov misshandel och för olaga hot mot grupp, säger Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Personal i Expressen-huset upptäckte i eftermiddags att de misstänkta SMR-aktivisterna uppehöll sig kring Expressens och Dagens Nyheters gemensamma entré och slog larm.

Polisen kom till platsen och identifierade de tre SMR-aktivisterna och sökte igenom deras två bilar, som stod parkerade nära tidningshuset. Båda bilarna var registrerade på kända SMR-aktivister, varav en står åtalad efter kravallerna i Kärrtorp.

– Ett antal personer har hämtats till förhör efter en kontroll på Gjörwellsgatan i anslutning till Expressen. Brottsmisstanken är olaga hot mot grupp. Vi går inte in i detalj vad det ska bestå i, säger Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Vilka personerna var vill Lars Byström inte kommentera.

– Vi tittar bara på personer som eventuellt kan ha gjort sig skyldiga till brott. Sen om det är någon politisk hemvist, det är en annan sak, men det är ingenting jag kommenterar.

Hur många personer var det?

– Ett antal, det finns olika skäl till varför vi inte vill precisera det.

Senare på fredagskvällen bekräftade polisen att tre personer anhållits.

– De är anhållna för förberedelse till grov misshandel och för olaga hot mot grupp, säger Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen.

”Expressens historiska uppdrag”

Expressen har i flera dagar granskat Svenska motståndsrörelsen, SMR, och Svenskarnas parti. Granskningen har visat hur en rad ledande personer inom SMR misstänks för hot och våldsbrott. Granskningen visade också att tre ledande personer inom nazistiska Svenskarnas parti har åtalats för att ha planerat att attackera invandrare med stenar utanför en moské.

Så sent som under fredagen publicerade Expressen en större granskning av de kvinnor som har aktiva roller inom SMR.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson:

– Det är Expressens historiska uppdrag, formulerat redan när tidningen lanserades 1944, att granska nazism. Det står också i Expressens publicistiska idé att vi ska rapportera om främlingsfientlighet. Hot eller våld påverkar inte opinionsbildning och nyhetsförmedling, säger chefredaktör Thomas Mattsson.

I torsdags höll konstitutionsutskottet hearing om just säkerhet för journalister och redaktioner, och Thomas Mattsson var en av talarna riksdagen.

– Det här en viktig fråga och jag upplever att den tas på allvar från både politiker och polisen.

"Vanligare och vanligare"

Jeanette Gustafsdotter, vd på Utgivarna, säger till Expressen:

– Det är tyvärr vanligare och vanligare det som har hänt. Man ser att nazistiska nätverk och partier eller organiserad brottslighet befinner sig utanför mediehus eller redaktioner. Det är ett sätt att markera sin närvaro utan att uttrycka ett konkret hot och det är ett sätt att försöka skrämma till tystnad.

Enligt henne har händelser likt det som inträffade i dag utanför Expressens redaktion blivit allt vanligare.

– Det är tråkigt och ytterst ett hot mot demokratin. Det man ska göra är att fortsätta granska och fortsätta skriva. Jag hoppas även att påföljden blir allvarlig när någon har gjort något och döms. Det är ett sätt för rättsväsen att markera, säger hon.

Jonas Nordling, ordförande för journalistförbundet, kommenterar gripandet i ett sms till Expressen:

– Det är bra att polisen agerar när de upplever att det finns hot som riktas mot en redaktion. Det är viktigt att polismyndigheten visar att tar hot mot journalister, och därmed demokratin, på största allvar, säger Jonas Nordling, ordförande för journalistförbundet, och fortsätter:

– Hot och påtryckningar mot journalister har tyvärr blivit en del av vardagen. Närmare 1000 journalister uppger i vår senaste undersökning att de mottagit kränkningar och hot se senaste fem åren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag