Tre nazister gripna för hot mot Expressen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Tre personer med koppling till nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR, greps i dag av polis utanför Expressens redaktionsbyggnad i Stockholm.

Senare under kvällen anhölls de.

– De är anhållna för förberedelse till grov misshandel och för olaga hot mot grupp, säger Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Personal i Expressen-huset upptäckte i eftermiddags att de misstänkta SMR-aktivisterna uppehöll sig kring Expressens och Dagens Nyheters gemensamma entré och slog larm.

Polisen kom till platsen och identifierade de tre SMR-aktivisterna och sökte igenom deras två bilar, som stod parkerade nära tidningshuset. Båda bilarna var registrerade på kända SMR-aktivister, varav en står åtalad efter kravallerna i Kärrtorp.

– Ett antal personer har hämtats till förhör efter en kontroll på Gjörwellsgatan i anslutning till Expressen. Brottsmisstanken är olaga hot mot grupp. Vi går inte in i detalj vad det ska bestå i, säger Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Vilka personerna var vill Lars Byström inte kommentera.

– Vi tittar bara på personer som eventuellt kan ha gjort sig skyldiga till brott. Sen om det är någon politisk hemvist, det är en annan sak, men det är ingenting jag kommenterar.

Hur många personer var det?

– Ett antal, det finns olika skäl till varför vi inte vill precisera det.

Senare på fredagskvällen bekräftade polisen att tre personer anhållits.

– De är anhållna för förberedelse till grov misshandel och för olaga hot mot grupp, säger Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen.

”Expressens historiska uppdrag”

Expressen har i flera dagar granskat Svenska motståndsrörelsen, SMR, och Svenskarnas parti. Granskningen har visat hur en rad ledande personer inom SMR misstänks för hot och våldsbrott. Granskningen visade också att tre ledande personer inom nazistiska Svenskarnas parti har åtalats för att ha planerat att attackera invandrare med stenar utanför en moské.

Så sent som under fredagen publicerade Expressen en större granskning av de kvinnor som har aktiva roller inom SMR.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson:

– Det är Expressens historiska uppdrag, formulerat redan när tidningen lanserades 1944, att granska nazism. Det står också i Expressens publicistiska idé att vi ska rapportera om främlingsfientlighet. Hot eller våld påverkar inte opinionsbildning och nyhetsförmedling, säger chefredaktör Thomas Mattsson.

I torsdags höll konstitutionsutskottet hearing om just säkerhet för journalister och redaktioner, och Thomas Mattsson var en av talarna riksdagen.

– Det här en viktig fråga och jag upplever att den tas på allvar från både politiker och polisen.

"Vanligare och vanligare"

Jeanette Gustafsdotter, vd på Utgivarna, säger till Expressen:

– Det är tyvärr vanligare och vanligare det som har hänt. Man ser att nazistiska nätverk och partier eller organiserad brottslighet befinner sig utanför mediehus eller redaktioner. Det är ett sätt att markera sin närvaro utan att uttrycka ett konkret hot och det är ett sätt att försöka skrämma till tystnad.

Enligt henne har händelser likt det som inträffade i dag utanför Expressens redaktion blivit allt vanligare.

– Det är tråkigt och ytterst ett hot mot demokratin. Det man ska göra är att fortsätta granska och fortsätta skriva.  Jag hoppas även att påföljden blir allvarlig när någon har gjort något och döms. Det är ett sätt för rättsväsen att markera, säger hon.

Jonas Nordling, ordförande för journalistförbundet, kommenterar gripandet i ett sms till Expressen:

– Det är bra att polisen agerar när de upplever att det finns hot som riktas mot en redaktion. Det är viktigt att polismyndigheten visar att tar hot mot journalister, och därmed demokratin, på största allvar, säger Jonas Nordling, ordförande för journalistförbundet, och fortsätter:

– Hot och påtryckningar mot journalister har tyvärr blivit en del av vardagen. Närmare 1000 journalister uppger i vår senaste undersökning att de mottagit kränkningar och hot se senaste fem åren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.