Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre mördare avrättade i Japan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

I Japan avrättades på tisdagen tre män som alla dömts för flera mord. 

De avrättades genom hängning, meddelade justitiedepartementet i ett pressmeddelande.

En av de dömda, en kinesisk medborgare, dömdes för att ha mördat tre landsmän. En japansk man var dömd för att ha mördat tre personer som han fått kontakt med via en internetsajt för människor med självmordstankar. Den tredje mannen, även han japan, dömdes för att ha våldtagit och mördat två systrar.

 Japan är tillsammans med USA den enda större industrination som tillämpar dödsstraff. De senaste avrättningarna genomfördes i januari, då fyra personer hängdes. Dödsstraffet har stort folkligt stöd i Japan, som har låg brottslighet internationellt sett.

 Japan har fått återkommande kritik från EU och människorättsorganisationer för tillämpningen av dödsstraff, och i synnerhet för att dömda avrättas genom hängning och utan att de själva eller anhöriga har underrättats i förväg.

 Trots kritiken har Japan ökat takten i avrättningar. Förra året hängdes 15 dömda, det högsta antalet sedan 1975 då 17 personer avrättades.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.