Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tre nya misstänkta våldtäkter på Bråvallafestivalen

I går meddelade arrangören FKP Scorpio att det inte blir någon Bråvalla festival nästa år,. Andledningen uppgavs vara sexbrott Foto: IZABELLE NORDFJELL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

I går meddelade arrangören FKP Scorpio att det inte blir någon Bråvalla festival nästa år, för att ta ställning mot sexbrotten.

I går anmälde en tonårsflicka att hon våldtagits under Håkan Hellströms spelning på festivalen.

Nu har tre nya våldtäkter polisanmälts – ytterligare en ska ha skett under Håkan-spelningen.

En kvinna anmälde också att hon överfallits och våldtagits av två män natten mot söndagen.

– Det är oacceptabelt, säger Thomas Agnevik, presstalesperson för polisen vid Bråvalla.

Bråvalla festival är slut för i år och tar nu uppehåll på minst ett år, meddelade arrangören i går. Beskedet kom efter det stora antalet anmälda sexuella ofredanden på festivalen. 

Vid midnatt på lördagen sammanställde polisen att totalt 17 fall av sexuella ofredanden anmälts under festivalen, och en anmälan om våldtäkt. På söndagsmorgonen kunde man konstatera ytterligare fem anmälningar av sexuella ofredanden – och tre nya anmälningar om våldtäkt.

LÄS MER: Bråvalla 2018 ställs in efter sexbrotten 

Kvinna överfölls av två män

Under natten mot söndagen fick polisen in ytterligare tre anmälningar om våldtäkt. Två av dessa ska ha inträffat natten mot lördagen, men anmälts i efterhand. En av våldtäkterna ska ha inträffat vid midnatt på lördagen.

– Totalt har vi fyra nu. I natt har vi påbörjat en utredning om våldtäkt som ska ha inträffat under natten, säger Thomas Agnevik, presstalesperson för polisen vid Bråvalla.

En kvinna ska ha utsatts för en överfallsvåldtäkt av två män på campingområdet. Kvinnan ska ha fått läkarvård och polisen ska ha vidtagit nödvändiga utredningsåtgärder. 

– En kvinna har anmält att hon strax efter midnatt varit på väg från campingen, där var det två män som angrep henne och tillsammans ska de ha genomfört en våldtäkt på henne, säger Thomas Agnevik.

Ytterligare våldtäkt under Håkan-spelning

I de två andra fallen har två kvinnor anmält att de blivit våldtagna natten mellan fredagen och lördagen.

En kvinna har anmält att hon våldtagits på en plats framför scenen Panorama på fredagskvällen, under- eller i anslutning till Håkan Hellströms spelning. Även en tidigare våldtäkt som anmälts ska ha inträffat framför scenen vid samma spelning.

– Det finns en del paralleller där, det är ungefär den tiden och det området. Men det finns ingenting som tyder på att det finns ett närmare samband, säger Thomas Agnevik.

Den drabbade kvinnan ska vara ovillig att medverka i utredningen, men polisen meddelar att våldtäktsutredningen kommer att fortsätta ändå.

– Det försvårar ju avsevärt. Men det kan finnas flera olika skäl till det, det kan vara så att man tycker att det hela är väldigt jobbigt och inte orkar med, säger Thomas Agnevik.

Kvinna ville avbryta sexakt

I det tredje fallet ska en kvinna ha tagit sällskap med en okänd man som hon hade sex med i ett tält. När hon ville avbryta sexakten accepterade inte mannen det, och fortsatte genomföra sexuella handlingar. 

Även i det här fallet har polisen påbörjat en utredning om våldtäkt och genomfört möjliga åtgärder. Polisen meddelar däremot att utredningsläget inte är gynnsamt.

– Det beror på att vi har så dåliga ingångsvärden. Det har blivit anmält, ur vårt perspektiv, lång tid efter att det inträffade. Hon vet inte var brottet har skett, säger Thomas Agnevik.

Polisen: "Det är oacceptabelt"

Polisen har ingen misstänkt gärningsman i något av fallen. Thomas Agnevik berättar att det rör sig om yngre kvinnor, men han kan inte uppge några närmare uppgifter i nuläget.

Enligt Thomas Agnevik kommer våldtäktsanmälningarna med stor sannolikhet att läggas ned.

– Trots det starka fokuset och den insats vi har blir det ett stort antal brottsutredningar som vi inte kommer att kunna lagföra slutgiltigt. Vi har satsat väldigt mycket resurser på de här dagarna, både i förberedelser och i genomförandet. Det är klart att när vi får så här mycket brottsanmälningar kan vi inte säga något annat än att det är oacceptabelt, säger Thomas Agnevik.

Välkomnar att Bråvalla ställs in

Thomas Agnevik menar att det i slutändan är arrangören, FKP Scorpio, som ansvarar för säkerheten på festivalen.

– Det ska inte ske några brott egentligen, det måste vara målsättningen. Framför allt inte av de här grövre våldsbrotten, som våldtäkt och sexuella ofredanden, säger Thomas Agnevik.

Han välkomnar beslutet att pausa festivalen 2018.

– Det är min personliga åsikt att om man inte kan genomföra en festival utan brottsoffer kanske man inte ska ha en festival, säger Thomas Agnevik.