Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre missiler träffade redaktionshus i Gaza

Här bombas byggnaden i Gaza – rasar mitt i sändning.
Mediebyggnaden i Gaza City bombades under lördagen av Israel.
Foto: AP
Strax efter klockan 14 träffade en första missil husgrunden.
Foto: MAHMUD HAMS / AP TT NYHETSBYRÅN

Israel gav fastighetsägaren en timmes varsel: Sedan skulle 12-våningshuset där nyhetsbyrån AP och Al-Jazeera har kontor jämnas med marken. 

Strax efter klockan 14 träffade en första missil husgrunden. Två missiler senare kollapsade huskroppen i ett moln av pulveriserade rester. 

Hamas bedrev underrättelseverksamhet i huset enligt israelisk militär, rapporterar Times of Israel

– Vi är chockade och förskräckta över att den israeliska militären riktade in sig på och förstörde byggnaden som rymmer AP och andra nyhetsorganisationer, säger nyhetsbyråns vd Gary Pruitt. 

Vid lunchtid på lördagen kontaktade israelisk militär fastighetsägare till en kontorsbyggnad i Gaza City med beskedet att huset skulle bombas om en timme, rapporterar nyhetsbyrån Associated Press, AP

12-våningshuset kollapsade i ett rökmoln

Senare under lördagen rapporterar Times of Israel att höghuset användes av islamistiska organisationen Hamas underrättelseavdelning, enligt israeliska försvarsmakten IDF. 

IDF anklagar Hamas för att ha gömt sin verksamhet bakom redaktionernas kontorslokaler och använt journalisterna som ”mänskliga sköldar”, rapporterar Times of Israel. 

Runt 14.10 svensk tid träffade den första missilen husgrunden, några minuter därefter följdes den av ytterligare en missil. 

Efter den tredje missilen, klockan 14.17, kollapsade huskroppen och ersattes av ett stort moln med rök och byggdamm. 

AP kräver nu svar från Israel på varför de lät bomba byggnaden och vd Gary Pruitt uttrycker chock och förskräckelse. 

Både AP och Qatar-finansierade mediebolaget Al-Jazeera sände live från bombningen av huset. 

– Den här kanalen kommer inte att tystas. Al-Jazeera kommer inte att tystas. Det kan vi garantera er just nu, sa Al-Jazeeras nyhetsankare med känslosam röst när byggnaden kollapsade, rapporterar AP

Byggnaden innehöll även bostäder

Nyhetsbyrån AP, som tvingades utrymma sitt kontor, skriver att bombningen är ”det senaste steget från militären att tysta rapporteringen från området under kriget mot den militära gruppen Hamas”. 

Byggnaden innehöll även bostäder och andra kontorsverksamheter. 

Det är sjätte dagen i Israels bombräder mot Gazaremsan. Under natten mot lördagen omkom åtta barn och två kvinnor efter att ett hus i ett flyktingläger bombats av Israel, rapporterar AP och Al-Jazeera. 

Åtminstone 139 människor har dött i Gaza under Israels attacker, inklusive 39 barn och 22 kvinnor, rapporterar AP. 

Åtta människor i Israel, inklusive ett barn, har dödats av Hamas raketbeskjutningar mot södra Israel och storstaden Tel Aviv. 

Reportrar utan gränser: ”Otroligt allvarligt”

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, om bombattacken mot ett mediehus i Gaza.

Mellanösternkännaren: Därför gav sig Israel på höghuset i Gaza

Mellanösternkännaren Anders Persson om lördagens attack mot ett höghus i Gaza.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.