Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre miljoner i felaktiga bidrag till Lundsberg

Foto: Öyvind Lund

Tre miljoner kronor - så mycket har internatskolan Lundsberg fått i bidrag från staten på felaktiga grunder.

Internatet har uppgett att elevernas föräldrar bor utomlands vilket gjort att de fått mer pengar än vad det skulle ha fått, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning i kväll.

Sveriges riksinternat, som ger elever boende och utbildning, tjänar på att ha elever vars båda föräldrar bor och jobbar utomlands. Statsbidraget, för "utlandseleverna" ligger på cirka 138 000 kronor. Detta är ungefär dubbelt så stort som den vanliga kommunala skolpengen som brukar ligga på 70 000 kronor, skriver SVT.

Regelverket säger tydligt att båda föräldrarna måste bo utomlands. Trots det har Lundsberg flera felaktigheter i sina bidragsansökningar, avslöjar Uppdrag granskning under kvällens program.

Barnen till skolans dåvarande husmor har exempelvis fått det extra statsbidraget på felaktiga grunder. Under tiden som hon hade barnen som elever på Lundsberg samtidigt som hon bodde på skolan betaldes 360 000 kronor ut i stadsbidrag.

– Det var kamrern och rektorn som erbjöd mig det, säger Daniela Fielding, tidigare husmor på skolan, i Uppdrag granskning.

Hon var inte medveten om regelverket.

– Nej, jag visste inte det. Han sade bara att det är bättre för dig om du skriver dem som utomlands, eftersom pappan bor utomlands.

Skolverket som betalar ut miljonbidragen kontrollerar inte om uppgifterna stämmer. Det enda som krävs från skolorna är en anteckning på klasslistan - sen får de den högre ersättningen.

– Det är skolornas skyldighet att de ska komma in med korrekta uppgifter, säger Joakim Feldt, chef för statsbidragsenheten på skolverket, till SVT.

"Föräldrarnas ansvar"

Lundberg rektor, Staffan Hörnberg, hävdar att skolan inte fått rätt information om reglerna och lägger ansvaret på föräldrarna som han menar inte uppgett rätt information om var de bor.

– Regelverket har inte varit kristallklart, det säger ju även Sigtuna som varit i kontakt med skolverket. Sen har vi redovisat öppet och ärligt. Då kan man ju vända på frågan – varför har inte skolverket reagerat? Har inte de ett granskningsansvar? säger han till SVT

Att rektorn ska känna sina elever väl, då de faktiskt bor på skolan och åker hem till familjen på helgerna, har inte hjälpt för att upptäcka att barnen föräldrar bor i Sverige.

Totalt har riksinternaten fått ut drygt 90 miljoner kronor i statsbidrag. Detta har betalats ut utan kontroller och skolverket kan inte påverka felaktigheterna, som Uppdrag granskning avslöjat, i efterhand.

Enligt SVT lovar Staffan Hörnberg att pengarna de fått på felaktiga grunder ska lämnas tillbaka.

– I de fall där vi fått statsbidrag på felaktiga grunder kommer vi att återföra det, säger han till SVT.

Sveriges två andra riksinternat, Sigtuna och Grenna, har dubbelt så många utlandssvenska elever än Lundsberg. Trots det har Uppdrag granskning bara hittat sex respektive en felaktig utbetalning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.