Tre män i 18-årsåldern frias från våldtäkt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Umeå tingsrätt friar de tre männen från våldtäkt mot en flicka i Umeå.
Foto: PETTER MAAHERRA

Tre män i 18-årsåldern frias från våldtäkt mot en flicka i Umeå.

Bland annat misstänktes de ha våldtagit flickan genom att mot hennes vilja föra upp en glasflaska i hennes underliv så att det började blöda, skriver Folkbladet.nu.

Umeå tingsrätt konstaterar att det var "omdömeslöst" - men inte våldtäkt. Det faktum att hon höll ihop benen när en av männen tog fram flaskan kan ha varit "ett tecken på blygsel", skriver rätten.

Tingsrätten konstaterar att flickan är trovärdig.

Men hennes berättelse räckte inte för att övertyga Umeå tingsrätt om att de tre männen, som alla är i 18-årsåldern, hade våldtagit henne.

Allt inträffade på en fest i Umeå i slutet av oktober 2012, då flickan tillsammans med de tre männen som nu friats från våldtäktsmisstankarna, befann sig på en hemmafest i en lägenhet.

De tre männen och flickan befann sig ensamma i ett rum och hade sex då en av männen tog upp en flaska och förde in den i hennes underliv så att det började blöda.

Tingsrätten: flickan var blyg

Enligt domen höll kvinnan ihop sina ben när en av de tre männen tog fram flaskan. Då svarade mannen med att tvinga isär dem - och sedan föra in flaskan flera gånger. Tingsrätten slår fast att det hänt, men att det inte skedde mot hennes vilja.

I stället skriver de att "att det inte med nödvändighet av de tilltalade måste ha uppfattats som ett uttryck för bristande samtycke från hennes sida, utan möjligen som ett tecken på blygsel eller inledande tvekan".

När tingsrätten väger samman uppgifterna så konstaterar de att det varken rör sig om våldtäkt eller sexuellt ofredande.

Frias - bevisen räcker inte

Tingsrätten slår fast att människor som har sex med varandra ibland spontant gör saker med varandras kroppar utan att fråga om tillåtelse. I samband med det resonemanget skriver de också att flickan kan ha varit blyg, eller tvekat när hon höll samman sina ben då mannen tog fram en vinflaska som han sedan förde upp i hennes underliv så att det började blöda.

Men samtidigt slår tingsrätten fast att det var "omdömeslöst" av killarna att använda vinflaskan.

Männen frias alltså från misstankarna om våldtäkt, medhjälp till våldtäkt, sexuellt ofredande samt ofredande. Bland annat stöttar sig tingsrätten sig på praxis från högsta domstolen, som säger att det krävs stödbevisning i våldtäktsmål när ord står mot ord för att få en fällande dom.

Expressen har varit i kontakt med den 16-åriga flickans pappa som inte vill kommentera den friande domen mot de tre 18-åringarna. 

– Det finns ingenting att tillägga i fallet, säger han. 

Expressen.se har sökt åklagaren för en kommentar, men utan resultat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.