Umeå tingsrätt friar de tre männen från våldtäkt mot en flicka i Umeå. Foto: PETTER MAAHERRA
Umeå tingsrätt friar de tre männen från våldtäkt mot en flicka i Umeå. Foto: PETTER MAAHERRA

Tre män i 18-årsåldern frias från våldtäkt

Publicerad

Tre män i 18-årsåldern frias från våldtäkt mot en flicka i Umeå.

Bland annat misstänktes de ha våldtagit flickan genom att mot hennes vilja föra upp en glasflaska i hennes underliv så att det började blöda, skriver Folkbladet.nu.

Umeå tingsrätt konstaterar att det var "omdömeslöst" - men inte våldtäkt. Det faktum att hon höll ihop benen när en av männen tog fram flaskan kan ha varit "ett tecken på blygsel", skriver rätten.

Tingsrätten konstaterar att flickan är trovärdig.

Men hennes berättelse räckte inte för att övertyga Umeå tingsrätt om att de tre männen, som alla är i 18-årsåldern, hade våldtagit henne.

Allt inträffade på en fest i Umeå i slutet av oktober 2012, då flickan tillsammans med de tre männen som nu friats från våldtäktsmisstankarna, befann sig på en hemmafest i en lägenhet.

De tre männen och flickan befann sig ensamma i ett rum och hade sex då en av männen tog upp en flaska och förde in den i hennes underliv så att det började blöda.

Tingsrätten: flickan var blyg

Enligt domen höll kvinnan ihop sina ben när en av de tre männen tog fram flaskan. Då svarade mannen med att tvinga isär dem - och sedan föra in flaskan flera gånger. Tingsrätten slår fast att det hänt, men att det inte skedde mot hennes vilja.

I stället skriver de att "att det inte med nödvändighet av de tilltalade måste ha uppfattats som ett uttryck för bristande samtycke från hennes sida, utan möjligen som ett tecken på blygsel eller inledande tvekan".

När tingsrätten väger samman uppgifterna så konstaterar de att det varken rör sig om våldtäkt eller sexuellt ofredande.

Frias - bevisen räcker inte

Tingsrätten slår fast att människor som har sex med varandra ibland spontant gör saker med varandras kroppar utan att fråga om tillåtelse. I samband med det resonemanget skriver de också att flickan kan ha varit blyg, eller tvekat när hon höll samman sina ben då mannen tog fram en vinflaska som han sedan förde upp i hennes underliv så att det började blöda.

Men samtidigt slår tingsrätten fast att det var "omdömeslöst" av killarna att använda vinflaskan.

Männen frias alltså från misstankarna om våldtäkt, medhjälp till våldtäkt, sexuellt ofredande samt ofredande. Bland annat stöttar sig tingsrätten sig på praxis från högsta domstolen, som säger att det krävs stödbevisning i våldtäktsmål när ord står mot ord för att få en fällande dom.

Expressen har varit i kontakt med den 16-åriga flickans pappa som inte vill kommentera den friande domen mot de tre 18-åringarna.

– Det finns ingenting att tillägga i fallet, säger han.

Expressen.se har sökt åklagaren för en kommentar, men utan resultat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag