Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre män döms för våldtäkt på färja

Foto: Christian Örnberg

Resan med Viking Lines populära färja M/S Cinderella slutade i en tragedi – en ung kvinna gruppvåldtogs i en hytt.

Nu har tre män dömts till långa fängelsestraff – efter att ha turats om att våldta henne.

Enligt en överläkare och en kurator hamnade kvinnan i paralyseringstillståndet ”frozen fright” under övergreppen.

På fredagen kom domen mot de tre männen, 32, 30 och 30 år gamla och från Stockholmsområdet, efter den unga kvinnans mardrömsresa på Ålandsfärjan M/S Cinderella, natten mellan den 27 och den 28 februari förra året.

Enligt domen var kvinnan kraftigt berusad under natten, och blev inlurad i en hytt. Där ska de tre männen ha turats om att våldta henne. Samtidigt som de grova sexuella övergreppen pågick, hölls hon stundtals i strupgrepp, blev slagen och riven.

Två av männen dömdes under fredagen av Södertörns tingsrätt till fyra års fängelse vardera. Den tredje mannen dömdes till fängelse i fyra år och fyra månader.

Kort tid efter att kvinnan kommit hem efter mardrömsresan, tog hon kontakt med akutmottagningen för våldtagna vid Södersjukhuset i Stockholm. Där blev hon undersökt. Hon fick också kontakt med en kvinnlig kurator.

Hade fysiska smärtor och ångest

Vid undersökningen befann sig kvinnan fortfarande i chock, enligt domen. Hon ville förtränga det som hade inträffat och kände sig äcklig. Hon uppvisade också fysiska smärtor efter övergreppen.

I domen står det att "NN" inledningsvis hade symtom som ångest, sömnsvårigheter, ledsenhet och nedstämdhet, samt att ett ihållande depressionstillstånd och koncentrationssvårigheter."

Kvinnan berättade i samtal med kuratorn att hon inte vare sig kunde röra sig eller göra motstånd under gruppvåldtäkten.

Kuratorn och en överläkare har beskrivit paralyseringstillståndet som ”frozen fright” – en försvarsmekanism, som sätts i gång i kroppen för att "minimera skada när en person befinner sig i underläge och kamp eller flykt inte är möjligt", som det står i domen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.