Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre män döms för våldtäkt på färja

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Christian Örnberg

Resan med Viking Lines populära färja M/S Cinderella slutade i en tragedi – en ung kvinna gruppvåldtogs i en hytt.

Nu har tre män dömts till långa fängelsestraff – efter att ha turats om att våldta henne.

Enligt en överläkare och en kurator hamnade kvinnan i paralyseringstillståndet ”frozen fright” under övergreppen.

På fredagen kom domen mot de tre männen, 32, 30 och 30 år gamla och från Stockholmsområdet, efter den unga kvinnans mardrömsresa på Ålandsfärjan M/S Cinderella, natten mellan den 27 och den 28 februari förra året. 

Enligt domen var kvinnan kraftigt berusad under natten, och blev inlurad i en hytt. Där ska de tre männen ha turats om att våldta henne. Samtidigt som de grova sexuella övergreppen pågick, hölls hon stundtals i strupgrepp, blev slagen och riven.

Två av männen dömdes under fredagen av Södertörns tingsrätt till fyra års fängelse vardera. Den tredje mannen dömdes till fängelse i fyra år och fyra månader.

Kort tid efter att kvinnan kommit hem efter mardrömsresan, tog hon kontakt med akutmottagningen för våldtagna vid Södersjukhuset i Stockholm. Där blev hon undersökt. Hon fick också kontakt med en kvinnlig kurator.

Hade fysiska smärtor och ångest

Vid undersökningen befann sig kvinnan fortfarande i chock, enligt domen. Hon ville förtränga det som hade inträffat och kände sig äcklig. Hon uppvisade också fysiska smärtor efter övergreppen.

I domen står det att "NN" inledningsvis hade symtom som ångest, sömnsvårigheter, ledsenhet och nedstämdhet, samt att ett ihållande depressionstillstånd och koncentrationssvårigheter."

Kvinnan berättade i samtal med kuratorn att hon inte vare sig kunde röra sig eller göra motstånd under gruppvåldtäkten.

Kuratorn och en överläkare har beskrivit paralyseringstillståndet som ”frozen fright” – en försvarsmekanism, som sätts i gång i kroppen för att "minimera skada när en person befinner sig i underläge och kamp eller flykt inte är möjligt", som det står i domen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.