Polisbussen utsattes för en granatattack, och enligt polisen är det bara en ren tillfällighet att ingen av poliserna i bilen skadades fysiskt. Foto: Läsarbild
Polisbussen utsattes för en granatattack, och enligt polisen är det bara en ren tillfällighet att ingen av poliserna i bilen skadades fysiskt. Foto: Läsarbild

Tre män är gripna för granatattack i Tumba

Publicerad

Tre män greps vid sextiden på tisdagen, misstänkta för inblandning handgranatsattacken mot en polisbuss i Tumba söder om Stockholm den 20 augusti. De tre greps i sina bostäder. Enligt åklagaren anhölls de tre i sin frånvaro under måndagen.

Samtidigt erfar Expressen nu att polisen utreder ett nära samband mellan granatsprängningen och ett väpnat rån mot en matbutik i Högdalen under måndagen.

– Inga kommentarer, säger Palle Nilsson, biträdande polisområdeschef.

Handgranaten exploderade omkring en meter från bussens främre hjul och fordonet träffades av ett stort antal stålkulor. Enligt polisen var det bara en tillfällighet att ingen blev allvarligt skadad eller dödad.

Expressen erfar att polisen nu utreder ett nära samband mellan handgranatsattacken i Tumba och ett väpnat rån i Stockholmsförorten Högdalen som skedde under måndagen.

Flera skott avlossades

Enligt uppgift ska polisens spanare ha befunnit sig på platsen under rånet mot matbutiken på Skebokvarnsvägen.

Vid rånet ska flera skott ha avlossats inne i butiken.

Palle Nilsson, biträdande polisområdeschef Stockholm syd, vill inte kommentera Expressens uppgifter om ett möjligt samband mellan attacken mot polisbussen och rånet i Högdalen.

– Det är nog ingenting att kommentera, säger han. Inte just nu.

Men han tillägger:

– Det kanske sker en uppdatering redan under dagen.

Enligt Expressens uppgifter fanns det spanare på plats i Högdalen i samband med rånet.

– Inga kommentarer än så länge. Och det beror på att gällande handgranatsattaken så har vi inga större problem att berätta medialt för det påverkar inte det operativa jättemycket, säger Palle Nilsson.

Men du kände till att det var spaning i Högdalen?

– Inga kommentarer.

Fyra poliser i bussen

Det var på kvällen den 20 augusti som en polisbuss utsattes för stenkastning från gångbron över Storvretsvägen.

I bussen satt fyra poliser.

Utredningen visade senare att det var en handgranat som exploderat bara någon meter från bussens främre hjul. Handgranaten – av modell M75 – innehåller 3000 stålkulor som spreds åt olika håll. Polisbussen träffades av ett större antal stålkulor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag