Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre män är gripna för granatattack i Tumba

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Polisbussen utsattes för en granatattack, och enligt polisen är det bara en ren tillfällighet att ingen av poliserna i bilen skadades fysiskt.
Foto: Läsarbild

Tre män greps vid sextiden på tisdagen, misstänkta för inblandning handgranatsattacken mot en polisbuss i Tumba söder om Stockholm den 20 augusti. De tre greps i sina bostäder. Enligt åklagaren anhölls de tre i sin frånvaro under måndagen.

Samtidigt erfar Expressen nu att polisen utreder ett nära samband mellan granatsprängningen och ett väpnat rån mot en matbutik i Högdalen under måndagen.

– Inga kommentarer, säger Palle Nilsson, biträdande polisområdeschef.

Handgranaten exploderade omkring en meter från bussens främre hjul och fordonet träffades av ett stort antal stålkulor. Enligt polisen var det bara en tillfällighet att ingen blev allvarligt skadad eller dödad.

Expressen erfar att polisen nu utreder ett nära samband mellan handgranatsattacken i Tumba och ett väpnat rån i Stockholmsförorten Högdalen som skedde under måndagen.

Flera skott avlossades

Enligt uppgift ska polisens spanare ha befunnit sig på platsen under rånet mot matbutiken på Skebokvarnsvägen.

Vid rånet ska flera skott ha avlossats inne i butiken.

Palle Nilsson, biträdande polisområdeschef Stockholm syd, vill inte kommentera Expressens uppgifter om ett möjligt samband mellan attacken mot polisbussen och rånet i Högdalen.

– Det är nog ingenting att kommentera, säger han. Inte just nu.

Men han tillägger:

– Det kanske sker en uppdatering redan under dagen.

Enligt Expressens uppgifter fanns det spanare på plats i Högdalen i samband med rånet.

– Inga kommentarer än så länge. Och det beror på att gällande handgranatsattaken så har vi inga större problem att berätta medialt för det påverkar inte det operativa jättemycket, säger Palle Nilsson.

Men du kände till att det var spaning i Högdalen?

– Inga kommentarer.

Fyra poliser i bussen

Det var på kvällen den 20 augusti som en polisbuss utsattes för stenkastning från gångbron över Storvretsvägen.

I bussen satt fyra poliser.

Utredningen visade senare att det var en handgranat som exploderat bara någon meter från bussens främre hjul. Handgranaten – av modell M75 – innehåller 3000 stålkulor som spreds åt olika håll. Polisbussen träffades av ett större antal stålkulor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.