Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre lastbilar i krock – E4 avstängd

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tre bilar körde av vägen inom loppet av 90 minuter på E4.
Foto: Daniel Sjöholm

Halka i stora delar av södra Sveige ställer till det i morgontrafiken.

Strax efter klockan fyra på torsdagsmorgonen krockade tre lastbilar på E4 utanför Nyköping i höjd med Stavsjö, vilket lämnade vägen helt avstängd i båda riktningar i flera timmar.

Även på E18 mellan Västerås och Köping är det stopp efter en lastbilsolycka.

Vintervädret väntas ställa till med problem i trafiken även i flera andra delar av landet under dagen.

En stor lastbilskrock stängde E4 utanför Nyköping i flera timmar under torsdagen. Ett bärgningsarbete inleddes och trafiken fick ledas om vilket orsakade stora förseningar.

Lastbilarna har troligtvis färdats i samma färdriktning och en av dem har hamnat på motsatt körbana.

Ingen ska ha skadats i olyckan.

Under natten till torsdagen körde en lastbil delvis av vägen på E18/E45 i Värmland. Enligt trafikverket ska lastbilen bärgas klockan 9 och hela vägen kommer att behöva stängas av. Även på E18 i västlig riktning mellan Västerås och Köping är det totalstopp. En lastbil ligger över körbanan och trafiken leds om, enligt polisen i Västmanlands län.

I Norrköping har två personer skadats i en trafikolycka i Linköpingrondellen. Det finns ännu inga uppgifter om hur allvarliga skador det rör sig om, enligt polisen i Östergötland.

Halka

Läget på vägarna är besvärligt i stora delar av Svealand och Götaland. I går kväll gick trafikverket ut med en varning för svår halka med drivbildning och snörök i södra Götaland. I övrigt råder halka och besvärligt väglag även i östra Småland, Östergötland, Södermanland, Uppland, Västmanland, Närke och Värmland. Klicka här för att se trafikverkets karta över läget på vägarna.

– Vi har ett väldigt besvärligt väglag framför allt i södra Sverige med hård vind, snö och minusgrader. Den kombinationen gör det väldigt halt på vägarna, säger Katarina Wolffram på trafikverket, till Expressen.

Flera olyckor har inträffat i Skåne under morgonen. Flera bilar har sladdat eller kört in i mitträcken på E22:an i Lund, Malmö och Kristianstad samt vid E6:an i Löddeköpinge och Ängelholm. I Tving, strax norr om Karlskrona, har en personbil kört av vägen och krockat med ett träd. Föraren uppges vara lindrigt skadad.

Ingen av de inblandade personerna uppges ha allvarliga skador.

"Hinna röja snöbanor"

Södra Sveriges besvärliga vinterväglag och problem med drivbildning och snörök börjar dyka upp även längre norrut.

Trafikverket uppmanar bilister att undvika mindre vägar, eftersom större vägar prioriteras först under pågående snöröjningsarbete. I Skåne påverkas även tågtrafiken av snövädret, och flera tåg är inställda eller reducerade fram till fredag.

– Vi måste glesa ut trafiken för att hinna snöröja banor. Annars kan vi inte säkra att de tåg som fortsätter att gå kommer fram i tid, säger Katarina Wolffram.

Halt väglag misstänks ha orsakat tre olyckor även i Gävleborgs län. Inom loppet av 90 minuter inträffade tre olyckor på E4:an i höjd med Tönnebrosjön i Söderhamns kommun. En bil körde ner i diket och en kvinna fördes till ambulans med nacksmärtor. Strax därefter körde en annan personbil av vägen drygt en kilometer från den första olycksplatsen.

Och strax innan klockan tio inträffade en tredje olycka på E4:an söder om Söderhamn.

– Det är en bil som fick sladd och kört i diket. En kvinna har klagat på nacksmärtor och förts till sjukhus. Halka tros ha orsakat samtliga olyckor, säger Mikael Hedström vid Gävleborgspolisen, till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.