Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre länder pekar ut Iran efter drönarattacken

Här är andra utrikesnyheter från dagen.
I ett gemensamt uttalande pekar Emmanuel Macron, Angela Merkel och Boris Johnson ut Iran som ansvarig för drönarattacken mot Saudiarabien. Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har tidigare pekat ut Iran. Foto: CRAIG RUTTLE / AP TT NYHETSBYRÅN
Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Två av oljebolaget Saudi Aramcos anläggningar drabbades av drönarattacken i förra veckan. Attacken resulterade i att bensinpriset steg kraftigt då oljeproduktionen begränsades.Foto: SALAMPIX/ABACA / STELLA PICTURES/SALAMPIX/ABACA

Ledarna för Frankrike, Tyskland och Storbritannien pekar ut Iran för drönarattacken mot Saudiarabien, skriver AFP. 

I ett gemensamt uttalande uppmanar de Iran att avstå från ”provokationer” – och i stället föra en dialog. 

Såväl tidigare har Saudiarabien och USA anklagat Iran för att ligga bakom drönarattacken mot två oljebolag 14 september. 

Sedan dess har USA meddelat att man kommer att skicka militär förstärkning till Saudiarabien och Förenade arabemiraten för att stärka upp ländernas flygvapen.

Nu pekar ledarna för Frankrike, Tyskland och Storbritannien ut Iran för att ha legat bakom attacken, rapporterar AFP. 

Emmanuel Macron, Angela Merkel och Boris Johnson uppmanar landet att undvika ”provaktion” och i stället föra en dialog, skriver nyhetsbyrån. 

Huthirebellerna tog på sig dådet

Boris Johnson har tidigare pekat ut Iran och sagt att Storbritannien överväger att delta i den USA-ledda upptrappningen.

– Vi kommer följa det väldigt noga. Och om vi blir ombedda, av antingen USA eller Saudiarabien, att ha en roll, då ska vi utreda på vilket sätt vi kan vara till hjälp, har den brittiske premiärministern sagt. 

Den brittiska premiärministern vill också se ett nytt kärnvapenavtal och han tror att Donald Trump är rätt man att förhandla fram det. 

– Låt oss göra ett nytt avtal. Jag tror det finns en kille som kan få fram ett bättre avtal och det är USA:s president. Jag hoppar det blir ett Trump-avtal, säger han till NBC News. 

Irans hot mot USA och Saudiarabien

Två av oljebolaget Saudi Aramcos anläggningar drabbades av drönarattacken i förra veckan. Attacken resulterade i att bensinpriset steg kraftigt då oljeproduktionen begränsades. 

De jemenitiska Huthirebellerna har tidigare tagit på sig dådet, men anklagelser mot Iran riktades tidigt. 

Iran har vid flertalet tillfällen avfärdat anklagelserna om inblandningen i drönarattacken. Landet har även hotat med ett ”fullskaligt krig” om USA eller Saudiarabien skulle utfärda en mottattack.

– Utländska styrkor kan orsaka problem och osäkerhet för vårt folk och för vår region, har presidenten Hassan Rouhani sagt enligt Reuters.

https://twitter.com/AFP/status/1176227860043968513