Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre länder erbjuder Edward Snowden asyl

Edward Snowden erbjuds nu asyl i flera länder. Bilden visar en demonstration i Tyskland.
Foto: Tobias Schwarz

LONDON. Edward Snowden erbjuds nu asyl även i Bolivia.

Sedan tidigare har både Nicaragua och Venezuela ställt sig bakom honom.

– Det är självklart att om omständigheterna tillåter så skulle vi med glädje ge Snowden asyl här i Nicaragua, sa Nicaraguas president Daniel Ortega i ett officiellt uttalande i går, rapporterar Sky News.

Den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden har erbjudits asyl av Bolivias president Evo Morales, rapporterar AFP.

I veckan tvingades Morales presidentplan att gå ned i Wien, eftersom det fanns misstankar om att Snowden befann sig ombord och därför inte fick tillstånd att flyga över länder i Västeuropa.

Efter det har Bolivia anmält både Portugal, Italien, Spanien och Frankrike till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, skriver TT.

Sedan tidigare har Nicaraguas president Daniel Ortega sagt att hans regering är villiga att ge Snowden politisk asyl "om omständigheterna tillåter det.", rapporterar Sky News.

Skulle med glädje ge Snowden asyl

– Vi är öppna och hyser respekt för rätten till asyl, och det är självklart att om omständigheterna tillåter så skulle vi med glädje ge Snowden asyl här i Nicaragua, sa Ortega under framförandet, enligt Sky News.

Nicaraguas president bekräftade även att man har mottagit en asylansökan på sin ambassad i Moskva.

Snowden tros fortfarande uppehålla sig på en flygplats i Moskva i väntan på att någon av hans asylansökningar blir godkänd.

Enligt nyhetsbyråerna Reuters och AP ska president Nicolas Maduro i Venezuela även han i natt ha erbjudit Snowden att få asyl.

Vita huset meddelade sent i morse svensk tid att de inte kommenterar de nya uppgifterna, rapporterar TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.