Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tre kvinnor fritagna efter 30 år av slaveri

Den 30-åriga kvinnan tros ha hållit som fånge i hela sitt liv – och kan ha fötts i fångenskap. 

Polis sökte enligt Daily Mail i natt efter döda kroppar hemma hos det par som misstänks ha haft tre kvinnor som slavar.

– Det här är ett extraordinärt fall, säger kommissarie Kevin Hyland vid Scotland Yard.

Det misstänkta paret har släppts mot borgen och undersökningarna ska fortsätta, rapporterar TT.

Andra uppmärksammade kidnappningsfall

Josef Fritzl höll sin dotter fången i över 20 år i sin källare i staden Amstetten i Österrike. Fritzl förgrep sig på dottern som under sin tid i fångenskap födde sju barn. Fritzl dömdes senare till livstids fängelse.

Ariel Castro höll tre kvinnor, Amanda Berry, Georgina "Gina" DeJesus och Michelle Knight, fångna i runt tio år i sitt hem i Cleveland, Ohio i USA. Kvinnorna kunde fly med hjälp av en granne i maj 2013. Castro dömdes till livstids fängelse plus 1 000 år. Han hängde sig senare i sin cell.

Wolfgang Přiklopil från Wien i Österrike kidnappade Natascha Kampusch när hon var tio år gammal och höll henne fången i åtta år tills hon lyckades fly. Přiklopil tog sitt liv kort därefter.

En man och en kvinna, båda 67 år, har gripits och är förda till förhör misstänkta för att ha haft tre kvinnor som slavar i tre decennier i sitt hem i Lambeth i södra London.

De tre kvinnorna är en 69-årig malaysiska, en 57-årig irländska och en brittisk 30-åring.

I oktober kontaktades polisen av frivillighetsorganisationen Freedom Charity, som stöttar offer för tvångsäktenskap och hedersrelaterat våld, efter att de ska ha fått ett samtal från en kvinna som sa att hon har hållits fången mot sin vilja i 30 år.

Hon berättade under samtalet att enda gången de släpptes ut var för att hänga tvätt, eller för att gå till affären – under övervakning, skriver The Independent.

Enligt polisen ska alla tre kvinnor ha hållits fångna i 30 år, och den yngsta kvinnan ska ha levt hela sitt liv i fångenskap.

Tack vare ytterligare undersökningar av polisen kunde man lokalisera huset och med hjälp av "känsliga förhandlingar" ledda av frivillighetsorganisationen kunde kvinnorna räddas, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Kvinnorna kunde räddas av polisen den 25 oktober, men paret greps först på torsdagen.

"Haft en viss frihet"

Kvinnorna som beskrivs som "starkt traumatiserade" befinner sig nu i säkerhet, enligt polisen.

– För tillfället kan vi inte säga något om vad offren har sagt. Vi arbetar med experter för att ta reda på vad som har hänt. De är väldigt traumatiserade och deras kontakt med verkligheten är komplicerad. Det är svårt att säga exakt vad som har hänt med kvinnorna, speciellt när det har hållit på så lång tid, säger Kevin Hyland vid Londonpolisen till Expressen.se efter en presskonferens vid New Scotland Yard i London.

Enligt honom utreder polisen åtalspunkterna tvångsarbete, slaveri i hemmet, olaga frihetsberövande och misshandel. Det misstänkta paret förhörs under onsdagskvällen och deras hem gås igenom av polisens tekniker.

Enligt polisen ska det inte finnas några tecken på att kvinnorna utsatts för sexuella övergrepp.

– De har haft en viss frihet, de har kunnat lämna området men vi vet inte hur kontrollerat det var, säger Kevin Hyland.

Polisen vet inte säkert om den yngsta kvinnan föddes i huset.

– Vi är medvetna om att 30-åringen har befunnit sig i den här situationen hela hennes liv, men vi utreder fortfarande vad som har hänt med henne.

Hur är det möjligt tre kvinnor kan hållas fångna i London i 30 år?

– Det här är ett extraordinärt fall, det här är en påminnelse om att sådant här kan pågå i grannhuset. Vi har aldrig sett ett fall där folk har hållits i slaveri så länge.

Daily Mail skriver i sin pappersupplaga att polisen nu också utreder om det kan finnas fler offer och om dessa kan ha dött under fångenskapen.

Larmade välgörenhetsorganisation

Enligt polisen ska en tv-dokumentär om tvångsäktenskap och som rörde arbetet inom Freedom Charity ha varit katalysatorn som fick ett av offren att slå larm.

Aneeta Prem, grundare av Freedom Charity, säger till Sky News att det var den irländska kvinnan som först kontaktade dem.

Enligt BBC säger hon:

– Vi pratade med dem när de kunde. Vi var tvungna att bestämma tid i förväg. De gav oss speciella tider när de kunde prata med oss.

Hon beskriver de två personerna som greps som "familjeöverhuvuden". Hon säger också att de räddade kvinnorna kände att de var i "stor fara" och att de var "livrädda".

– Det var planerat att de skulle kunna lämna huset. Polisen var förberedda, säger Prem.

En granne till det gripna paret, som Sky News har pratat med, berskriver dem som "väldigt trevliga".

– De höll sig för sig själva och jag håller mig för mig själv. Det var mer så att vi hälsade när vi gick förbi varandra. De verkade som ett vanligt par. Allt är väldigt olyckligt, säger grannen.

Samtidigt utreder polisen om det kan finnas fler offer och om dessa kan ha dött under fångenskapen, skriver Daily Mail i dag.