I inget fall vidtas någon åtgärd - och biskopen Anders Arborelius sitter kvar på sin post efter kritiken om att han mörkade en av anmälningarna. - Utredningen har belyst min roll i det här och kommit fram till att jag hamnade i ett missförstånd, säger han i Nyhetsmorgon.
I inget fall vidtas någon åtgärd - och biskopen Anders Arborelius sitter kvar på sin post efter kritiken om att han mörkade en av anmälningarna. - Utredningen har belyst min roll i det här och kommit fram till att jag hamnade i ett missförstånd, säger han i Nyhetsmorgon.

Tre katolska präster begick barnsexbrott

Publicerad
Uppdaterad
Den katolska kyrkan berättar nu själva om de misstänkta sexövergreppen och presenterar en egen utredning.
I inget fall vidtas någon åtgärd - och biskopen Anders Arborelius sitter kvar på sin post efter kritiken om att han mörkade en av anmälningarna.
- Utredningen har belyst min roll i det här och kommit fram till att jag hamnade i ett missförstånd, säger han i Nyhetsmorgon.
Katolska kyrkan i Sverige bekräftar att tre präster utsatt barn för sexbrott mellan 1940 och 1970.
En av dem förgrep sig på två pojkar, i ett annat fall pågick övergreppen mot en flicka i upp till fyra år i samband med att hon biktade sig.
Den tredje prästen förgrep sig på två systrar och hade samtidigt en relation med mamman.
Den katolska kyrkan har skakats av flera fall där präster förgripit sig sexuellt på barn. I våras startade den katolska kyrkan i Sverige en utredning för att titta närmare på de anmälningar som kommit in mot svenska präster.
I morse presenterade biskopen Anders Arborelius utredningen i TV4:s Nyhetsmorgon.
- Man har verkligen gjort allt för att få in alla vittnesmål och tagit del av allt som har hänt, säger han i programmet.

Inget fall ledde till åtgärd

Utredningen har granskat fyra fall, men inget av dem ledde till någon åtgärd. Samtliga fall ligger ett 40-tal år bakåt i tiden, i ett fall har den aktuella prästen avlidit, i ett är identiteten osäker, en anmälning fann kyrkan inga bevis för att den har ägt rum, och i det fjärde misstänka övergreppet ville den drabbade kvinnan inte gå vidare.
- Vi försöker i möjligaste mån respektera den drabbades önskemål eftersom deras fall är deras sak, säger Anders Arborelius i Nyhetsmorgon.
Det fallet skedde i slutet av 60-talet eller början av 70-talet. Två systrar säger att de blivit antastade av en präst som samtidigt hade ett förhållande med deras mamma.

Beklagade sin hantering

Redan 2003 kontaktade systrarna Anders Arborelius som då lämnade saken utan åtgärd. Innan utredningen startade skickade han ut ett pressmeddelande där han beklagade sin hantering och sa sig vara beredd att ta konsekvenserna och avgå - men så kommer inte att ske.
- I den här utredningen har man också belyst min roll i det hela. I ett av fallen blev jag anklagad för att ha mörkat saken, men utredningen har kommit fram till att jag hamnade i ett missförstånd. Jag bedömde det som ett själavårdssamtal där man inte förväntade sig något mer, säger han i Nyhetsmorgon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag